Connect with us

Iz Svijeta

Juncker poslao još jednu ponudu Ateni

Objavljeno

on

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja.

[ad id=”68099″]

Spourdalakis: Pravo pitanje je uzeti isti ili drugi lijek

Prema toj last minute ponudi, grčki premijer Aleksis Tsipras trebao bi danas poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Tsipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Ipak, nema nikakvih naznaka da je Tsipras spreman odustati od svoje odluke o odbacivanju ponude vjerovnika koju je više puta opisao kao poniženje Grčke prije nego je za 5. srpnja sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje.

Dužnosnik grčke vlade rekao je da je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junckerov prijedlog, ali je dodao:Aleksis Tsipras će u nedjelju glasovati ‘protiv’, prenosi Reuters.

CNNMoney: Bankrot Grčke bio bi najveći bankrot države u povijesti

Grčka u utorak neće platiti dospjeli kredit Međunarodnom monetarnom fondu MMF) od 1,6 milijardi eura, što je neće svrstati u knjige rekorda, no moglo bi je voditi u bankrot po cijelom dugu od 323 milijarde eura, što bi bio najveći stečaj države u povijesti, poručuje CNNMoney.

Grčka već ionako drži rekord po najvećem bankrotu među državama jer je 2012. godine tehnički bankrotirala i morala restrukturirati 138 milijardi dolara postojećih dugova. Tada su Grčkoj pomogli njezini partneri iz eurozone, no ovoga puta to se vjerojatno neće dogoditi, navodi CNNMoney.

Kako su propali pregovori između Grčke i njezinih kreditora o daljnjoj financijskoj pomoći i kako je Atena poručila da ne može u utorak MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura, Grčka će vjerojatno bankrotirati 1. srpnja.

Kronologija

Tri institucije – Europska komisija, Europska središnja banka i MMF – ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji sjeda na naplatu također danas. Vjerovnici od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum. Zasad nije poznato ima li u novom Junckerovom prijedlogu dodatnih koncesija.

Tsipras je međutim ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. lipnja, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s vjerovnicima. Također je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge vjerovnika o mjerama štednje.

Na Wall Streetu cijene oštro pale, euro se oporavlja

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od listopada prošle godine jer se ulagači plaše da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone.

Na valutnim se tržištima euro jutros oporavio, nakon što je jučer u jednom trenutku njegov tečaj zaronio na samo 1,0955 dolara, najnižu razinu u gotovo mjesec dana. Jutros se kreće oko 1,1190 dolara.  Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada na najniže razine u pet mjeseci. Stabilizirale su se i cijene nafte, nakon što su jučer na američkom tržištu potonule više od 2%, skliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna. Jutros se cijena barela na američkom tržištu stabilno kreće oko 58 dolara.

Prosvjedi protiv prijedloga vjerovnika

Gotovo 17.000 ljudi, većinom simpatizera radikalno lijeve Syrize koja vlada Grčkom, prosvjedovalo je jučer u Ateni i Solunu protiv prijedloga međunarodnih vjerovnika koji smatraju ucjenom.

Ne ucjeni Trojke (EU, ECB, MMF), Ne memorandumima (mjerama štednje), Naši životi ne pripadaju vjerovnicima, neke su od poruka koje su se mogle vidjeti na transparentima.

Europski čelnici upozorili su ranije Grke da bi ne prijedlogu vjerovnika na referendumu u nedjelju značilone Europi.

Dug nije održiv, grčki narod učinio je mnogobrojne žrtve. Ne zanima me euro nego da se budućim generacijama zajamči da će moći živjeti dostojanstveno, objasnio je Vangelis Ceres, pedesetogodišnjak nezaposlen od početka krize 2010.

Većina prosvjednika podržava euro i EU, ali ne pod svaku cijenu, kazala je profesorica književnosti Eleni Georguli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari