Connect with us

Komentar

Jurak: ‘Škoro će ići na sve ili ništa – Slijede ideološke teme neprimjerene lokalnim izborima’

Objavljeno

-

Facebook/Stijepo Bartulica

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, u Zagrebu je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević, u Splitu vodi Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović, a u Osijeku Ivan Radić. Karlo Jurak, politički analitičar, gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao izborne rezultate.

Jurak je istaknuo da ga dobar rezultat platforme Možemo! u Zagrebu nije iznenadio.

“Taj rezultat je bio očekivan, bio je očekivan rezultat Tomislava Tomaševića. Ono što je bilo manje očekivano je toliko uvjerljiva pobjeda u prvom krugu”, kazao je.

Miroslav Škoro je odmah najavio oštru ideološku kampanju ususret drugom krugu.

“U prvi plan, umjesto tema koje bi se trebale ticati ostavštine pokojnog gradonačelnika, doći će teme koje bih nazvao kulturološkim ratovima”, rekao je Jurak.

Slijede ideološke teme neprimjerene lokalnim izborima

“Mislim da Škoro sada ide na sve ili ništa. Jučer smo mogli čuti kako se obratio glasačima HDZ-a i stranke BM365. Problematično je za našu političku kulturu da ćemo, nažalost, u sljedeća dva tjedna imati onakav tip ideoloških tema koje nisu primjerene lokalnim razinama”, istaknuo je.

Dodao je da brojni politički kandidati ne znaju prevoditi ideološke teme na lokalnu razinu.

“Čini mi se da ćemo u ova dva tjedna slušati nešto što ne bismo trebali slušati u ovakvoj kampanji.”

Jurak se nada da će Tomašević i u ova dva tjedna uspješno odolijevati ideološkim sukobima.

“Za Tomaševića se činilo da dobro odolijeva takvom tipu napada. Pokazao je ono što su brojni skeptici s ljevice i veći dio desnice govorili, da ljevica teško može pobijediti igdje u Hrvatskoj, pa i u Zagrebu. Tomašević je pokazao da se na jednoj priči, retorici koja možda nije ono što se klasično očekuje od nekog lijeve političke orijentacije, itekako može napraviti odličan rezultat. Uvlačenje u takav tip ideoloških sukoba proizlazit će iz toga kako se Domovinski pokret želi promovirati na nacionalnoj sceni. Čini mi se da retorika koju smo mogli čuti jučer da će se samo u ova dva tjedna pojačavati. Nadam se da će Tomašević uspješno odolijevati takvom tipu tema”, kazao je.

“Filipovićeva isprika je korektna stvar”

Komentirao je rezultate HDZ-a i SDP-a u Zagrebu te ispriku Davora Filipovića protukandidatima.

“Od početka se govori da je Filipović jedan tip alibi kandidata HDZ-a. S obzirom na to da je postao kandidatom dok je pokojni gradonačelnik bio živ, i dalje bismo ga mogli tumačiti kao alibi kandidata. Njegova isprika pa i čestitka Tomaševiću svakako je politički vrlo korektna stvar. HDZ je napravio s Filipovićem nešto bolji rezultat nego što je imao s Dragom Prgometom prije četiri godine. Mislim da ne treba dvojiti da se jedan dio bivših glasača Milana Bandića prelio prema HDZ-u”, kazao je Jurak i dodao:

“Kakav god rezultat napravili, HDZ će za sebe reći da su pobjednici.”

Jurak je komentirao i je li HDZ-u od veće koristi pobjeda Tomaševića ili Škore u drugom krugu.

“Glavni cilj Domovinskog pokreta je utjecati na promjene u HDZ-u, a to znači ići na samog Plenkovića koji je u HDZ-u brana od jačanja te desne struje kojoj je Domovinski pokret blizak i zbog čijeg je slabljenja nastao. Teško mi je govoriti bi li HDZ-u više odgovarao Tomašević, ali ne vidim koji bi interes bio u tome da sada HDZ u Zagrebu u drugom krugu podrži Škoru. Ne vidim koji bi tu bio interes HDZ-u, Filipoviću i Plenkoviću. Domovinski pokret je glavni protivnik HDZ-a u mnogim jedinicama lokalne samouprave, općinama i županijama na istoku Hrvatske”, kazao je Jurak.

Osvrnuo se i na slab rezultat SDP-a u Zagrebu.

“To je katastrofalna lokalna organizacija u Zagrebu plus ostaci Bandićevih kadrova. Dodatno, kandidat kojeg je SDP kandidirao je solidan čovjek. Međutim, činilo se od samog početka da je njegovo stavljanje u utrku jedan tip alibija. SDP ima jednu sličnost s HDZ-om, a to je da neke svoje poraze uspijevaju pretvoriti u pobjede. Mislim da Klisović ni SDP nisu mogli učiniti ništa drugo nego podržati Možemo! jer je to jedina šansa SDP-u da opstane, bit će partneri”, poručio je Jurak, piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas