JURČEVIĆ: Vladajuća garnitura smušenih lica predsjednici Grabar Kitarović nakon povijesnog govora priprema uvježbana podmetanja

6

Povjesničar Jurčević progovorio je o povijesnom govoru prve hrvatske predsjednice te detektirao probleme koji očekuju Grabar Kitarović.

Inauguraciju prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se iz više segmenata može smatrati povijesnom u razgovoru za portal Dnevno.hr prokomentirao je ugledni povjesničar profesor Josip Jurčević. I sam profesor složio se kako se uistinu radi o povijesnoj svečanosti, a poseban naglasak stavio je na govor nove predsjednice.

“Govor je u svakom slučaju povijesni, nakon ovih petnaest godina kada su na predsjedničkom položaju bili veleizdajnici. Govor je u svakom pogledu bio odmjeren, a u njemu se vidi političko i diplomatsko iskustvo sadašnje predsjednice. Kada se radi o sadržaju govora on je jasan i prigodan, ceremonijalan sa iznimno jasnim porukama za ono što je ona najavljivala u kampanji – bolju Hrvatsku. U govoru je zastupila sve aspekte, kada se radi o obraćanju. O Hrvatima i Hrvaticama, ne samo u Hrvatskoj već i u BiH, ali i o Hrvatima izvan Hrvatske. Isto tako, svim državljanima RH. Govor je bio na vrhuncu prema svim razinama, on je povijesni i po sadržaju”, rekao je Jurčević te naglasio da je predsjednica bez kompleksa postala predstavnik novog hrvatskog naraštaja sa snažno izraženim nacionalnim vrijednostima i porukama.

Govor je bio na svjetskoj razini, a nakon dugo vremena moglo se prepoznati da institucija predsjednika države doživljava Hrvatsku u punom smislu kao subjekt. Naš sugovornik izrazio je nadanja da će Grabar Kitarović vući poteze u smislu, onoga što je govorila u kampanji i veličanstveno ponovila u govoru na inauguraciji. “S druge strane valja znati da su hrvatske institucije okupirane, očišćene od ovoga što se nalazi u govoru Kolinde Grabar Kitarović i ona je po tome iznimna institucija. Po kakvoći i svemu onome što se nudi, a institucije postojeće, na žalost, dovele su Hrvatsku u ovo stanje što je rekla predsjednica govoreći da nema nikakva razloga da država bude u ovako jadnom duhovnom i materijalnom stanju. Valja očekivati, vidjeli ste kako su kamere pratile smušene i tužne face postojeće političke hijerarhije, da će se sve ovo što je ona doživljavala od početka, tek sada izaći na vidjelo. Tek će se sada suočiti sa silnim problemima, podmetanjima i svega onoga što je ona rekla.

Tehnika neutralizacije bit će korisna, a radi se o školi koja je to dobro izvježbala i prije 90-te”, uvjeren je Jurčević. Ipak, na inauguraciji se vidjela snažna hrvatska poruka s kojom se dugo nismo sreli na bilo kakvom položaju i vladajućim pozicijama. Institucije u Hrvatskoj napunjene su osobama bez socijalne i nacionalne emocije i zato je tome tako. Provedba obećanja bit će teška zbog presinga koji će se tek sada povećati na Grabar Kitarović”, kazao je profesor koji iščekuje redoslijed poteza koje će nova predsjednica odabrati. Dakako, valja vidjeti i kako će se Grabar Kitarović ekipirati.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • EMINƎM

  glas naroda se čuo na spomen imena mesića i yusipovića, jedini koji su im zapljeskali su oni sami 😉 veličanstveno

 • prepri43

  Iako je spominjanje one dvojice izdajica u pozitivnom tonu bila samo “pila naopako” neki, koji su bili protiv nje a za M.K. na “desnici”, počeli su odmah s podmetanjima.Što tek treba očekivati od samih izdajica i njihovih štovatelja?!

 • sui

  Ovo joj je bilo vrhunski odigrano, tko to nije skuzio nema pojma o nicemu :)))).

 • perokvrzica

  navijački kadar bez elementarnih kulturnih normi. barem vi znate kakvo breme istiskuje nošenje naoĆala;)

 • EMINƎM

  nema to veze s kulturom, čuo se glas naroda , kojeg obično diktatori i maloumni ne žele ili ne čuju, mesićev pajdaš čaušesku je dobro čuo glas, ali kasno
  za svoja ne-djela će primiti plaću 😉