Pratite nas

Komentar

Jure Vujić: ‘Crni labud’ su suverenisti

Objavljeno

na

Izborne se analize danas pretvaraju u ezoterična nagađaja, a analitičari u čarobjnake vračare. Ne znam zašto prekrivrati neočekivane izborne rezultate sa političkim hermetizmom i crnom magijom, kada umjesto zazivanja nepredvidljivih tajnovitih moći,  stvari su kristalno jasne i jednostavne. Pa tako nailazimo na analitičku izbornu figuru « crnoga labuda » koja je iz rukava  trebala pojasniti neoupučenom puku i javnosti, sve tajne i transcendentalno interpretranje lošeg rezultata hrvatskih ali i šire europskih sistemskih stranaka « mainstream » Europe.

Inače figura “crni labud”  kojeg popularizira Nassim Nicholas Taleb, američki publicist, analitičar trgovinskih i poslovnih rizika, simbolički   označava nepredvidljivi događaj  kojeg se teško može očekivati u normalnim situacijama, pa je na taj način Taleb primjenio tezu « o crnom labudu »  povodom globalne financijske krize 2008. sa navodno neprevidljivim učinkom i posljedicama.

Međutim, daleko od ovih stilskih analitičkih okultističkih figura, nitko nije trebao biti Nostradamus za predvidjeti ono što se i očekivalo na europskoj pa i na lokalnoj Hrvatskoj razini , a to jest gubitak komotne većine koju su desetljećima u Europskom parlamentu imali sistemske stranke desnog  i lijevog centra.

Zbog sve većeg jaza i nepovjerenja  između europskih naroda i  globalističke političke oligarhije koja ne želi se suočiti i rješavati pitanja gospodarske, socijalne i identitetske krize, prijetnje masovnih migracija, islamizma i liberalnog tržišnog fundamentalizma,  za očekivati je bilo  drastični rast desnih, suverenističkih, populističkih  i protusistemskih snaga ( također rast zelenih ekoloških alternativnih snaga), uključujući Brexit stranku Velike Britanije Nigela Faragea, koja će imati u novom sazivu EP-a 174 mjesta. Salvnijeva pobjeda u Italiji , Nacionalnog okupljanja Marine le Pen u Francuskoj , Fidesza mađarskog premijera Viktora Orbana, fragmentirati će Europski parlament i potaknuti redistribuciji karata unutar EPPa i drugih europskih političkih grupa ali i  dodatno otežati proces odlučivanja u Europskoj uniji.

Politika i izbori ne čine egzaktnu « trvdu » znanost, ali prosječna prospektivna analitika je to mogla predvidjeti. U tom smjeru, je Taleb dobro uočio, napomenuvši  da fenomen crnog labuda zapravo ovisi o percepciji promatrača, istaknuvši « da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara ». Stoga, kako bi se se izbjeglo  da “budete purica”. svaka ekonomska i izborna politička strategija trebala  uočiti područja na kojima biste mogli biti ranjivi. Međutim, u ovom scenariju europskih izbora, liberalno lijeve i sistemske centrističke stranke su se dobrovoljno pretvorile u purice, jer se nisu htjele poput nojeva suočiti sa realnim problemima i izazovima europskih naroda. Na drugu stranu, u Europi pa i Hrvatskoj suverenisti su postali ta treća snaga, taj „crni labud“ jer su prepoznali  narodne težnje i probleme, i nametnule se kao jasna i ozbiljna politička alternativa. Na pojavu suverenističke fronte u Europi nije utjecao Leptirov učinak (butterfly effect) iz amazonske prašume determinističkog kaosa ili bilo koja okultna figura tarota ili kabale, već predvidljiva uzročno-posljedična poveznica .

Jedini je problem parlamentarne demokracije i izborne nivelacije, da se često temelji na medijskim uvjetovanjem javnosti i anketama u stvaranju lažne percepcije i medijskog političkog privida, tako se često može prodati  izbornom tijelu i javnosti ono što je suprotno u realnosti, primjerice puricu prerušenu u figuru labuda ili obrnuto,  ali to je već druga tema i slablasni duh postmodernog  razdoblja koje je „natjeralo orla da spava skupa sa kokošima“.

Jure Vujić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Janez Janša: Masakr u Srebrenici se ne bi dogodio da je osuđena komunistička ideologija

Objavljeno

na

Objavio

Povodom obilježavanja 25. godišnjice u Srebrenici premijer Slovenije Janez Janša oglasio se na Twitter profilu.

“Ne bi se dogodila Srebrenica 1995. godine da su osudili komunistički genocid na isti način kao holokaust. Jer ovo je, unatoč većem broju ubijenih, doktrina da se neprijatelj mora fizički uništiti koja je oživjela pri raspadu Jugoslavije”, objavio je Janša na svom službenom profilu.

 

Plenković: Žrtve Srebrenice ne smiju nikad biti zaboravljene

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Rašić: Sva težina osjećaja beznačajnosti

Objavljeno

na

Objavio

Sva htijenja prema osjećaju važnosti postanu neizmjeran teret kad ti se dogodi osjećaj beznačajnosti. Upravo to se dogodilo Miroslavu Škori i njegovoj političkoj platformi pod nazivom Domovinski pokret Miroslava Škore.

Sve ono htijenje, preneseno još s predsjedničkih izbora u parlamentarne, postalo je nakon parlamentarnih teret oko vrata svim onim koji su bili uključeni u taj pokret, nadasve koalicijskim partnerima Domovinskog pokreta. Saznanje da si upravo postao nitko i ništa u političkom smislu i da zapravo tvoje ime i tvoj glas nema nikakvu važnost i nikakvu težinu, postaju problem, ne samo u Saboru, već i kod onih koji su ti dali glas i koji su od tebe nešto očekivali, piše Ante Rašić.

Osjećaj beznačajnosti i nemoći, frustriranosti i defetizma neće se manifestirati samo kod onih koji su ušli u Sabor već i kod onih koji su im to omogućili. Sve kalkulacije iz izborne kampanje, obećanja biračima svih onih želja koje su artikulirali postaju teret koji će se vremenom pretvoriti u bunt i optužbe.Za sve ovo isključivi krivci su Miroslav Škoro kao vođa i čovjek koji donosi odluke, ali i njegovi koalicijski partneri, pogotovo oni koji sebe nazivaju Suverenisti.

Kriva je kampanja i predkampanja, vođena potpuno pogrešno, pogrešnom retorikom i pogrešnim komunikacijskim kanalima. Potpuno je promašena kalkulacija o broju njima sklonim biračima i biračima tzv „desnog“ spektra. Koštalo ih je napuštanje retorike iz Škorine predsjedničke kampanje i odricanje birača tzv „centra“ i zanemarivanje znanstvenih ispitivanja o političkim preferencijama birača.

Ne tako davno institut Ivo Pilar napravio je to znanstveno ispitivanje gdje je dokazao da je hrvatsko biračko ili političko tijelo podijeljeno u omjeru : 27-27-27 %. To znači da po 27 % podrške imaju stranke lijevog centra, centra i desnog centra. Sve ono što ostaje dijele ljevica i desnica, a to su upravo birači dviju opcija, one DP i one platforme Možemo.

Potpuno pogrešnom kampanjom, ekipa okupljena oko Miroslava Škore izgubila je sve one glasove centra koje je Miroslav Škoro dobio na predsjedničkim izborima , jer da su radili drugačije danas ne bi bili beznačajni. i oni koje nitko ne treba i nitko ni ne želi. Da je se držalo bar malo načela i retorike iz predsjedničke kampanje DP Miroslava Škore bio bi u potpuno drugoj situaciji i sigurno s onolikim brojem mandata da može biti neko i nešto, da nije beznačajan. Ovako su sve te birače poslali HDZ-u iz samo jednog razloga, straha od njih samih.

Dakako da se to može i promijeniti, no u tom slučaju Domovinski pokret će se morati odlučiti na neke radikalne promjene u svom političkom smjeru, svojoj doktrini i retorici, ali i odricanju od nekih koalicijskih partnera koji su ima već postali teret. Ti koalicijski partneri ionako su ostvarili svoj primarni cilj, a to je udobna saborska fotelja i svi benefiti koji idu uz to.

Ante Rašić/Hrvatski Glasnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari