Pratite nas

Komentar

Jure Vujić: ‘Crni labud’ su suverenisti

Objavljeno

na

Izborne se analize danas pretvaraju u ezoterična nagađaja, a analitičari u čarobjnake vračare. Ne znam zašto prekrivrati neočekivane izborne rezultate sa političkim hermetizmom i crnom magijom, kada umjesto zazivanja nepredvidljivih tajnovitih moći,  stvari su kristalno jasne i jednostavne. Pa tako nailazimo na analitičku izbornu figuru « crnoga labuda » koja je iz rukava  trebala pojasniti neoupučenom puku i javnosti, sve tajne i transcendentalno interpretranje lošeg rezultata hrvatskih ali i šire europskih sistemskih stranaka « mainstream » Europe.

Inače figura “crni labud”  kojeg popularizira Nassim Nicholas Taleb, američki publicist, analitičar trgovinskih i poslovnih rizika, simbolički   označava nepredvidljivi događaj  kojeg se teško može očekivati u normalnim situacijama, pa je na taj način Taleb primjenio tezu « o crnom labudu »  povodom globalne financijske krize 2008. sa navodno neprevidljivim učinkom i posljedicama.

Međutim, daleko od ovih stilskih analitičkih okultističkih figura, nitko nije trebao biti Nostradamus za predvidjeti ono što se i očekivalo na europskoj pa i na lokalnoj Hrvatskoj razini , a to jest gubitak komotne većine koju su desetljećima u Europskom parlamentu imali sistemske stranke desnog  i lijevog centra.

Zbog sve većeg jaza i nepovjerenja  između europskih naroda i  globalističke političke oligarhije koja ne želi se suočiti i rješavati pitanja gospodarske, socijalne i identitetske krize, prijetnje masovnih migracija, islamizma i liberalnog tržišnog fundamentalizma,  za očekivati je bilo  drastični rast desnih, suverenističkih, populističkih  i protusistemskih snaga ( također rast zelenih ekoloških alternativnih snaga), uključujući Brexit stranku Velike Britanije Nigela Faragea, koja će imati u novom sazivu EP-a 174 mjesta. Salvnijeva pobjeda u Italiji , Nacionalnog okupljanja Marine le Pen u Francuskoj , Fidesza mađarskog premijera Viktora Orbana, fragmentirati će Europski parlament i potaknuti redistribuciji karata unutar EPPa i drugih europskih političkih grupa ali i  dodatno otežati proces odlučivanja u Europskoj uniji.

Politika i izbori ne čine egzaktnu « trvdu » znanost, ali prosječna prospektivna analitika je to mogla predvidjeti. U tom smjeru, je Taleb dobro uočio, napomenuvši  da fenomen crnog labuda zapravo ovisi o percepciji promatrača, istaknuvši « da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara ». Stoga, kako bi se se izbjeglo  da “budete purica”. svaka ekonomska i izborna politička strategija trebala  uočiti područja na kojima biste mogli biti ranjivi. Međutim, u ovom scenariju europskih izbora, liberalno lijeve i sistemske centrističke stranke su se dobrovoljno pretvorile u purice, jer se nisu htjele poput nojeva suočiti sa realnim problemima i izazovima europskih naroda. Na drugu stranu, u Europi pa i Hrvatskoj suverenisti su postali ta treća snaga, taj „crni labud“ jer su prepoznali  narodne težnje i probleme, i nametnule se kao jasna i ozbiljna politička alternativa. Na pojavu suverenističke fronte u Europi nije utjecao Leptirov učinak (butterfly effect) iz amazonske prašume determinističkog kaosa ili bilo koja okultna figura tarota ili kabale, već predvidljiva uzročno-posljedična poveznica .

Jedini je problem parlamentarne demokracije i izborne nivelacije, da se često temelji na medijskim uvjetovanjem javnosti i anketama u stvaranju lažne percepcije i medijskog političkog privida, tako se često može prodati  izbornom tijelu i javnosti ono što je suprotno u realnosti, primjerice puricu prerušenu u figuru labuda ili obrnuto,  ali to je već druga tema i slablasni duh postmodernog  razdoblja koje je „natjeralo orla da spava skupa sa kokošima“.

Jure Vujić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ivkošić: Škoro ni lijevo ni desno, a može i bez Boga

Objavljeno

na

Objavio

Škoro ni lijevo ni desno, a može i bez Boga Miroslav Škoro nastavlja u svom stilu pjevušeći – ne dirajte mi vlast, jer ja ću je osvojiti.

Prije predsjedničkih izbora već se vidio na Pantovčaku, govorio je da drugi krug i neće biti potreban, a sad je malo manje siguran u trijumf pa kaže: “Dobijemo li 76 mandata, ni o kakvoj suradnji ni sa kim neću razgovarati.”

Naravno, i dalje na svojim širokim plećima želi ponijeti sudbinu naroda i države, a ima i novost koja se Crkvi i mnogim biračima neće svidjeti.

Pozivajući se na “zdrav razum” u kojem “nema ni lijevog ni desnog” pita se zar je “pritom važno idu li neki među nama u crkvu ili ne?” Ali ako je tako desnicu i Boga isključio ili relativizirao kao svjetonazorsku identifikaciju, ostao je jedan apsolut – Miroslav Škoro.

Kako nema dovoljno vremena za stvaranje novog političkog brenda, najbolje je da “ostanemo pokret” koji će na izbore izaći “pod mojim zaštitnim znakom”.

Sretna nam je politička budućnost, dakle, opet zajamčena, i opet ćemo vidjeti kako Škoro, kao i na predsjedničkim izborima, od svoga biračkog naroda dobiva premalo glasova, kako gubi i kako se gubi u poplavi svojih ambicija kao što se gubi izlivena Drava tražeći se po Osijeku dok se ne vrati u svoje prirodno korito, piše Milan Ivkošić/vecernji.hr.

Škoro: Na izbore ćemo izaći kao pokret pod mojim zaštitnim znakom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

dr. Herman Vukušić poručio Beljaku: U skoro vrijeme može očekivati ‘šačicu pijanaca’ u Samoboru

Objavljeno

na

Objavio

Poznati psihijatar dr. Herman Vukušić osvrnuo se na najnoviji istup predsjednika HSS-a Kreše Beljaka:

BELJAK OPET U ELEMENTU😡

Ne kaže badava narod: “Nitko ne može protiv budale koliko budala može protiv samoga sebe!”

Krešo Beljak, oličenje političkog hubrisa, bahatosti i primitivizma opet je jučer, prilikom godišnje skupštine križevačko-kalničkog HSS-a sa govornice “opleo” po hrvatskim braniteljima.

Beljak je tom prigodom, između ostaloga, rekao “kako je njegov prijatelj Zoran Milanović dvije godine trpio šator šačice pijanaca u Savskoj”.

-Da sam bio ministar ili premijer to nepoštivanje zakona, ustava, propisa ne bi trpio 24 sata – rekao je Beljak i napomenuo kako nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner (citat sa portala “Kamenjar”).

Šačica pijanaca???

Kao prvo, kao što sam već naveo u prethodnoj objavi o apsolutnoj depolitizaciji FB inicijative protiv Beljakovog govora mržnje, jedan sam od prvih koji je kritički pisao i govorio o nekim objektivnim negativnostima vezanim za braniteljski prosvjed u (tada) Savskoj 66.

Međutim, svesti jedno opravdano okupljanje nezadovoljne a zaslužne društvene skupine na “šaćicu pijanaca” može samo devijantni i zločesti um koji nema niti malo poštovanja za žrtve Domovinskog rata.

Iako argumenti Beljaku ništa ne znače, ovim putem želim njega i njegove istomišljenike podsjetiti da su prosvjedu u Savskoj prethodila zakidanja prava najtežih ratnih invalida, kao i neodgovorne izjave visokih dužnosnika Ministarstva branitelja po kojima su pripadnici neprijateljske vojske ispadali “otporni heroji” u odnosu na naše branitelje.

Kada je prosvjed počeo, još se tijelo pokojne Nevenke Topalušić nije niti ohladilo, a sa petog kata Ministarstva branitelja ismijavali su se žrtvama Domovinskog rata, kako vojnim, tako i civilnim.

Sve se to moglo čuti na audio zapisu kolegija koji je tadašnji ministar Predrag Matić osobno vodio, a Bojan Glavašević zavijao “Busovača, zdravoooo!”

Grupa “BRANITELJI PROTIV BELJAKA” u nepunih je 24 sata prikupila skoro 1.000 članova bez (za sada) većeg tehničkog i organizacijskog angažmana, a cijelo me jutro zovu ratni prijatelji od Vukovara do Dobrovnika i šalju poruke potpore.

Stoga, ovim putem poručujem Kreši Beljaku da u skoro vrijeme može očekivati ” šačicu pijanaca” u Samoboru, na legalno prijavljenom, mirnom i dostojanstvenom prosvjedu protiv njegovih poruka mržnje i netolerancije.

Ili to smiju samo Rada Borić i Jelena Veljača?, napisao je Vukušić na facebook-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari