Connect with us

Komentar

Jure Vujić: ‘Crni labud’ su suverenisti

Objavljeno

-

Izborne se analize danas pretvaraju u ezoterična nagađaja, a analitičari u čarobjnake vračare. Ne znam zašto prekrivrati neočekivane izborne rezultate sa političkim hermetizmom i crnom magijom, kada umjesto zazivanja nepredvidljivih tajnovitih moći,  stvari su kristalno jasne i jednostavne. Pa tako nailazimo na analitičku izbornu figuru « crnoga labuda » koja je iz rukava  trebala pojasniti neoupučenom puku i javnosti, sve tajne i transcendentalno interpretranje lošeg rezultata hrvatskih ali i šire europskih sistemskih stranaka « mainstream » Europe.

Inače figura “crni labud”  kojeg popularizira Nassim Nicholas Taleb, američki publicist, analitičar trgovinskih i poslovnih rizika, simbolički   označava nepredvidljivi događaj  kojeg se teško može očekivati u normalnim situacijama, pa je na taj način Taleb primjenio tezu « o crnom labudu »  povodom globalne financijske krize 2008. sa navodno neprevidljivim učinkom i posljedicama.

Međutim, daleko od ovih stilskih analitičkih okultističkih figura, nitko nije trebao biti Nostradamus za predvidjeti ono što se i očekivalo na europskoj pa i na lokalnoj Hrvatskoj razini , a to jest gubitak komotne većine koju su desetljećima u Europskom parlamentu imali sistemske stranke desnog  i lijevog centra.

Zbog sve većeg jaza i nepovjerenja  između europskih naroda i  globalističke političke oligarhije koja ne želi se suočiti i rješavati pitanja gospodarske, socijalne i identitetske krize, prijetnje masovnih migracija, islamizma i liberalnog tržišnog fundamentalizma,  za očekivati je bilo  drastični rast desnih, suverenističkih, populističkih  i protusistemskih snaga ( također rast zelenih ekoloških alternativnih snaga), uključujući Brexit stranku Velike Britanije Nigela Faragea, koja će imati u novom sazivu EP-a 174 mjesta. Salvnijeva pobjeda u Italiji , Nacionalnog okupljanja Marine le Pen u Francuskoj , Fidesza mađarskog premijera Viktora Orbana, fragmentirati će Europski parlament i potaknuti redistribuciji karata unutar EPPa i drugih europskih političkih grupa ali i  dodatno otežati proces odlučivanja u Europskoj uniji.

Politika i izbori ne čine egzaktnu « trvdu » znanost, ali prosječna prospektivna analitika je to mogla predvidjeti. U tom smjeru, je Taleb dobro uočio, napomenuvši  da fenomen crnog labuda zapravo ovisi o percepciji promatrača, istaknuvši « da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara ». Stoga, kako bi se se izbjeglo  da “budete purica”. svaka ekonomska i izborna politička strategija trebala  uočiti područja na kojima biste mogli biti ranjivi. Međutim, u ovom scenariju europskih izbora, liberalno lijeve i sistemske centrističke stranke su se dobrovoljno pretvorile u purice, jer se nisu htjele poput nojeva suočiti sa realnim problemima i izazovima europskih naroda. Na drugu stranu, u Europi pa i Hrvatskoj suverenisti su postali ta treća snaga, taj „crni labud“ jer su prepoznali  narodne težnje i probleme, i nametnule se kao jasna i ozbiljna politička alternativa. Na pojavu suverenističke fronte u Europi nije utjecao Leptirov učinak (butterfly effect) iz amazonske prašume determinističkog kaosa ili bilo koja okultna figura tarota ili kabale, već predvidljiva uzročno-posljedična poveznica .

Jedini je problem parlamentarne demokracije i izborne nivelacije, da se često temelji na medijskim uvjetovanjem javnosti i anketama u stvaranju lažne percepcije i medijskog političkog privida, tako se često može prodati  izbornom tijelu i javnosti ono što je suprotno u realnosti, primjerice puricu prerušenu u figuru labuda ili obrnuto,  ali to je već druga tema i slablasni duh postmodernog  razdoblja koje je „natjeralo orla da spava skupa sa kokošima“.

Jure Vujić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari