Pratite nas

Komentar

Jure Vujić: ‘Crni labud’ su suverenisti

Objavljeno

na

Izborne se analize danas pretvaraju u ezoterična nagađaja, a analitičari u čarobjnake vračare. Ne znam zašto prekrivrati neočekivane izborne rezultate sa političkim hermetizmom i crnom magijom, kada umjesto zazivanja nepredvidljivih tajnovitih moći,  stvari su kristalno jasne i jednostavne. Pa tako nailazimo na analitičku izbornu figuru « crnoga labuda » koja je iz rukava  trebala pojasniti neoupučenom puku i javnosti, sve tajne i transcendentalno interpretranje lošeg rezultata hrvatskih ali i šire europskih sistemskih stranaka « mainstream » Europe.

Inače figura “crni labud”  kojeg popularizira Nassim Nicholas Taleb, američki publicist, analitičar trgovinskih i poslovnih rizika, simbolički   označava nepredvidljivi događaj  kojeg se teško može očekivati u normalnim situacijama, pa je na taj način Taleb primjenio tezu « o crnom labudu »  povodom globalne financijske krize 2008. sa navodno neprevidljivim učinkom i posljedicama.

Međutim, daleko od ovih stilskih analitičkih okultističkih figura, nitko nije trebao biti Nostradamus za predvidjeti ono što se i očekivalo na europskoj pa i na lokalnoj Hrvatskoj razini , a to jest gubitak komotne većine koju su desetljećima u Europskom parlamentu imali sistemske stranke desnog  i lijevog centra.

Zbog sve većeg jaza i nepovjerenja  između europskih naroda i  globalističke političke oligarhije koja ne želi se suočiti i rješavati pitanja gospodarske, socijalne i identitetske krize, prijetnje masovnih migracija, islamizma i liberalnog tržišnog fundamentalizma,  za očekivati je bilo  drastični rast desnih, suverenističkih, populističkih  i protusistemskih snaga ( također rast zelenih ekoloških alternativnih snaga), uključujući Brexit stranku Velike Britanije Nigela Faragea, koja će imati u novom sazivu EP-a 174 mjesta. Salvnijeva pobjeda u Italiji , Nacionalnog okupljanja Marine le Pen u Francuskoj , Fidesza mađarskog premijera Viktora Orbana, fragmentirati će Europski parlament i potaknuti redistribuciji karata unutar EPPa i drugih europskih političkih grupa ali i  dodatno otežati proces odlučivanja u Europskoj uniji.

Politika i izbori ne čine egzaktnu « trvdu » znanost, ali prosječna prospektivna analitika je to mogla predvidjeti. U tom smjeru, je Taleb dobro uočio, napomenuvši  da fenomen crnog labuda zapravo ovisi o percepciji promatrača, istaknuvši « da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara ». Stoga, kako bi se se izbjeglo  da “budete purica”. svaka ekonomska i izborna politička strategija trebala  uočiti područja na kojima biste mogli biti ranjivi. Međutim, u ovom scenariju europskih izbora, liberalno lijeve i sistemske centrističke stranke su se dobrovoljno pretvorile u purice, jer se nisu htjele poput nojeva suočiti sa realnim problemima i izazovima europskih naroda. Na drugu stranu, u Europi pa i Hrvatskoj suverenisti su postali ta treća snaga, taj „crni labud“ jer su prepoznali  narodne težnje i probleme, i nametnule se kao jasna i ozbiljna politička alternativa. Na pojavu suverenističke fronte u Europi nije utjecao Leptirov učinak (butterfly effect) iz amazonske prašume determinističkog kaosa ili bilo koja okultna figura tarota ili kabale, već predvidljiva uzročno-posljedična poveznica .

Jedini je problem parlamentarne demokracije i izborne nivelacije, da se često temelji na medijskim uvjetovanjem javnosti i anketama u stvaranju lažne percepcije i medijskog političkog privida, tako se često može prodati  izbornom tijelu i javnosti ono što je suprotno u realnosti, primjerice puricu prerušenu u figuru labuda ili obrnuto,  ali to je već druga tema i slablasni duh postmodernog  razdoblja koje je „natjeralo orla da spava skupa sa kokošima“.

Jure Vujić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti

Objavljeno

na

Objavio

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti Obilježen je Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora a među ostalim položen je vijenac ispred razbijene spomen-ploče u Tepljuhu.

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Društva logoraša Ivan Turudić izjavio je da bi stav o razbijanju spomen-ploče trebale izreći sve stranke, a istaknuo je kako je “izostala očekivana reakcija” pučke pravobraniteljice Lore Vidović i Vesne Teršelič, voditeljice Documente.

Ne bih se baš složio da je njihova reakcija bila očekivana, ali sigurno ne bi izostala da je bila riječ o incidentu ili “incidentu” koji su napravili “hrvatski nacionalisti” ili o “ustaštvu”. Tako će, na primjer, i pravobraniteljica poput Turudića govoriti o “izostanku reakcija” na “relativizaciju zločina NDH” koji “otvara prostor mržnji”, ali prešućivanje oskvrnuća spomenika hrvatskim žrtvama i ratnicima, među njima i logorašima, ne vodi mržnji.

A ako su šutjeli poslije divljaštva u Tepljuhu, Vesna Teršelič i njezina Documenta svojedobno su marljivo ustvrdili kako je “drveni krst” podignut u spomen srpskim žrtvama u Varivodama “vandalski oskvrnut”.

Tako Vidovićka i Teršelička ne pate od viška uvjerljivosti, koja ionako za njihovu jednostranost nije potrebna.

Milan Ivkošić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Koji jedini narod u Europi nema narodne nošnje?

Objavljeno

na

Objavio

Svojedobno je u Kviskoteci na Hrvatskoj televiziji bilo postavljeno pitanje koje je otprilike glasilo – koji jedini narod u Europi nema narodne nošnje? Odgovor je bio – Srbi.

Potvrđuje to i primjer o kojem je 2008. pisao Jutarnji list – Vrličani su se pobunili pošto je s domjenka u povodu Eurosonga u Beogradu svijetu poslana poruka da je njihova narodna nošnja – srpska.

To je samo jedan od mnoštva primjera srpskog prisvajanja hrvatskoga. Osim velik dio hrvatskog teritorija, Srbi prisvajaju Gundulića, Držića, hrvatsku narodnu književnost… Ono što se na fakultetima u Hrvatskoj uči kao starija hrvatska književnost, za njih je primorska književnost.

Prisvajali su crkvu sv. Spasa, čak i kralja Tomislava, a oni najekstremniji gotovo svekoliku hrvatsku povijest. Posebna su im slabost veliki znanstvenici. Dok je kao predsjednik Srbije prijateljevao s Ivom Josipovićem, Boris Tadić je izjavio da je Ruđer Bošković bio Srbin katolik.

Sada su ogorčeni što će na svjetskoj izložbi „Dubai Expo“ 2020. Hrvatska predstaviti Nikolu Teslu kao hrvatskog znanstvenika i inovatora. Meštrovićev spomenik Tesli u središtu Zagreba sasvim je blizu mjesta gdje su u ratu padale srpske granate, komentirao je Milan Ivkošić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari