Connect with us

Komentar

Jure Vujić: Hoće li Sabor postati poprište pobune pokreta protiv zaštitne maske?

Objavljeno

-

Hoće li novi sastav Hrvatskog Sabora dobiti svoju anti-maske bunu, patriotski anti-maskpok poput onog iz Hrvatskog proljeća iz 71.?

Zamislite da svi zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta odbiju nositi masku? Brzo bi se moglo dogoditi desna „Pernarizacija“ Sabora, i prisilno evakuiranje anti-maske zastupnika…

Naravno do toga neće doći zbog malograđanske uglađenosti , legalizma i bontona velikog dijela zastupnika…

U kontekstu korona restrikcija građanskih sloboda, činjenica je da se anti-maske pokret širi diljem Europe ( pogotovo u Njemačkoj) i u SAD, koji okuplja jedan šaroliki konglomerat pristaša krajnje desnice, ultra lijevice ili pobornika teorije zavjere, branitelja javnih sloboda, protivnika cjepiva, protivnika 5 G mreža čak i antisemita. Svi prosvjeduju protiv nošenja maski u trgovinama i na javnim mjestima ili protiv ograničenja slobode kretanja. Neki idu tako daleko da zahtijevaju pravo na zarazu ili upozoravaju na nastup korona-diktature.

U Njemačkoj, prosvjednike podržava krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja se nada da će iskoristiti takve anti-korone demonstracije za mobilizaciju u političke svrhe. Politička klasa se boji da navedene „koronske demonstracije“ probude sjećanje na njemački anti-islamistički i anti-migrantski pokret Pegida, koji je nastao zbog antimigrantskog raspoloženja kod jednog dijela pučanstva u Njemačkoj.

U demonstracijama u Berlinu su viđene i anti-židovske poruke, na primjer optuživanje Rockefellera i Rothschilda da su “izmislili koronavirus” ili uspoređivanje maske sa žutom zvijezdom.. U SAD Alt-right desnica i liberterijanci kao i Anti-maska liga ( iz San Francisca) podržavaju anti-maske demonstracije i šire tzv.“anti-lockdown” prosvjede, pozivajući se na ustavne temeljne građanske slobode, dok primjerice u Francuskoj u desničarskim krugovima prevladava suprotno pro-maska stajalište, a čelnica Nacionalne fronte ( Nacionalno okupljanje) Marine le Pen se zalaže za obvezu nošenja maske u svim javnim mjestima.

U Mađarskoj, Orbanova vlada također zagovara obvezatno nošenje maske. U Hrvatskoj pa i u novom sastavu Sabora u kojem su ušli zastupnici domovinskog pokreta i Mosta prevladava kakofonija i kako je bilo za očekivati potpuna neartikuliranost i nekonzistentnost oko pitanja nošenja maska ali na žalost i oko drugih daleko važnijih političkih, gospodarskih i društvenih pitanja, od zastupnice Karoline Vidović-Krišto koja odbija nositi masku ali ujedno se pokriva sa šalom, do drugih svestranih „patriota“ anti-globalista koji priželjkuju jednog dana biti na naslovnici časopisa Gloria, koji nose personalizirane funsy-patriotske maske, kao znak pomodarske prepoznatljivosti.

Naravno, teško je usporediti desnu političku kulturu u drugim europskim zemljama sa hrvatskom pro-life i uvoznom neokonzervativnom liberalnom free-trade strujom koja se isključivo bavi sa svjetonazorskim pitanjima pobačaja, i društvenom puritanskom bigoterijom, prepuštajući veliki dio socijalnih i gospodarskih tematika ljevici.

Pitanje nošenja maska kao i pitanje restrikcija temeljnih sloboda osim ako su korišteni za privlačenje medijske pažnje, naravno su važna društvena pitanja i dio šire globalističke priče, ali ne smiju postati nadomjestak za pomanjkanje intelektualnog kapaciteta i artikuliranja drugih gospodarskih i političkih tematika poput socijalne nesigurnosti hrvatskih građana, ili pitanja nastavka monetarističke politike kao glavna poluga desuverenizacije.

Jure Vujić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari