Connect with us

Komentar

Jure Vujić: još jedna obmana strančarenja na lokalnim izborima

Objavljeno

-

Sinoćna večer lokalnih izbornih rezultata još jednom se pretvorila u navijački dernek u kojem se navijalo za spasonosmu stranačku opciju, špekuliralo se tko će dobiti nove poslove, gradske financijske dotacije subvencije, sitne apanaže mjesnih odbora, raznih gradskih i županijskih odbora i fotelja.

Za očekivati je bilo da će u Zagrebu post-Bandićevo doba donijeti stanovite barem prividne političke promjene.

Ali epilog i ovih stranačkih lokalnih izbora ostaje isti i potvrđuje poznatu mudru izreku : „u demokraciji treba stvari mijenjati kako bi sve ostalo kao i prije“. Naravno, pobjeda zeleno-lijeve a koalicije“ Možemo“, koja se od od početka kao aktivistička sekta radikalne lijevice i loša kopija i franšiza lijevih populista španjolskog „Podemos“ i njemačkog „Die Linke“, uzdignula u institucionalizirani stranački akter donosi novitet, ali bi se isto tako njihova izborna euforija mogla u skoro pretvoriti na dulji rok u izborni fijakso kojeg su doživjele njihove sestrinske stranke poput Podemos u Španjolskoj koja se podijelila zbog međusobnih frakcija i financijskih razloga.

Na drugu stranu ovi su lokalni izbori još jednom pokazali sav dilentantizam kvazi-desnice, koja i ako unatoć trijumfalizma Škorista koji su jedva ušli u drugi krug i još jednom razotkrivaju programatsku neartikuliranost i nesnalaživost u političkoj igri. Sve se svodi kao da ta ista „desnica“ koja inače spava zimski san sve do izbora, misli preko noći pobjediti sa par piar-ovskih trikova i naslikavanja po trgovima u novim odjelima.

No, i ako je za očekivati barem u Zagrebu skretanje ulijevo u gradskoj upravi sa naglaskom na manjiski-liberalni agitpropski diskurz, stvari se u suštini neće nabolje promjeniti za građane zbog logike kapilarne i mentalne korupcije i samog klijentelističkog sustava i habitusa koji su svojstveni stranačkom sustavu.

Umjesto bivše Bandićeve šarolike političko-poslovne hobotnice isplivati će nova političko-kulturnjačko-NGO-ovska gradska mreža , koja će provoditi svojevrsni gradski ideološki kulturkampf, za pogodovanje poslova i financiranja podobnih projekata i socijetalnih tematika daleko od bazičnih potreba građana i grada.

I ako se održava privid legitimiteta stranačkih izbora na lokalnoj razini kao odraz narodne volje, građani zapravo su konstantno žrtve jedne uhodane obmane stranačkih političkih mašinerija koje brane isključivo vlastite stranačke klijentelističke interese. Stranke su barem na lokalnoj razini strano tijelo poput posredničkog uljeza, i ne čine prirodnu organsku sastavnicu lokalnog komunalnog građanskog života koje čine lokalne zajednice, općine, radne udruge i jedinice ( cehovi, obrtnička udruženja, sindikati) , pokrajine u nekim zemljama kantoni ( poput Švicarske) koje su istinske nositeljice političkog lokalnog ali i referendumskom legitimiteta, i stoga bi trebalo razmišljati o zastupljenosti takvih lokalnih i pokrajinskih tijela u saboru.

U nekim razvijenim zemljama poput Kanade, zabranjeno je političkim strankama sudjelovanje na lokalnim izborima, na kojima izlaze isključivo pojedinci kandidati. Naravno stvar je sistemske naravi, a liberalna zastupnička demokracija, pogoduje kao dominantni model upravljanja u kojem živimo, partitokratski sustavu u kojem se putem fiktivne „narodne volje“ i medijskog inženjeringa manipulira javnim mnijenjem i onemogućuje narodu izravno sudjelovanje u donošenju odluka od nacionalnog i lokalnog interesa.

Rezultati zadnjih lokalnih izbora također su pokazali i određeni izborni uspjeh nezavisnih kandidata , što i dokazue postojeći trend građanskog nepovjerenja prema političkim strankama. Današnji deficit demokracije, erozija biračkog tijela, drastično smanjenje broja građana koji izlaze na izbore, nepovjerenje u političku klasu, su samo simptomi, a ne uzroci krize demokracije i legalističkog pozitivističkog legitimiteta suvremenih liberalnih demokracija. Uzroci su malo složeniji: ekonomicističko poimanje politike, fenomen oligarhizacije politike, sprega poslovno-klijentelističkih i političkih krugova, odvajanje tehnokratske političke klase od naroda.

Jure Vujić, politolog i pročelnik odjela za politologiju Matice Hrvatske

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari