Connect with us

Komentar

Jure Vujić: Neovisnost je prazno načelo bez realnog političkog suvereniteta

Objavljeno

-

Jure Vujić

Hrvatska se  prisječa da je na  dan 8. listopada 1991., Hrvatski sabor jednoglasno odlučio o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. S tom odlukom, Hrvatska je postala nezavisna i samostalna država.

Također treba pdosjetiti da je navedena  važna odluka donesena nakon što je dan prije istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Međutim Hrvatska je sa pobjedom u domovinskom ratu  postala punopravno i de facto suverena država kada je uspostavila suverenu dražvnu vlast na cijelokupnom svom državnom teritoriju.

Dakle, unatoć tome što je Hrvatska skupo platila svoju državnu neovisnost pobjedom u domovinskom ratu i konzumirala pravo na nacionalna i državno samoodređenje, ta se neovisnot  pretvara u prazno deklarirano načelo bez primjene državotvornog suvereniteta koji omogućuje u praksi afirmiranje i opstanak državne i narodne neovisnosti provođenjem suverene gospodarske, identitetske, monetarne i socijalne politike.

Naime, kao što je to bio slučaj za vrijeme hladnoga rata  sa Brežnjevljevom doktrinom organičenog suvereniteta, današnja globalistička liberalna post-nacionalna doktrina nastoji desuverenizirati narodne zajednice i ono što ostaje od državnog suvereniteta.

Treba također podsjetiti da u većini zemalja EU i u Hrvatskoj preko 75% glavnih odluka i zakona su doneseni  i usvojeni izvan tih „neovisnih i suverenih država“ u skladu sa nadnacionalnim pravnim načelom, te da je zabilježen neprestani rast transfera područja iz „ suverenih nadležnosti država članica“ prema „ EU „podjeljenim nadležnostima“ i proširenjem prakse glasovanja kvalificiranom većinom unutar EU institucija što omogućuje zaobilaženja jednoglasnosti ali glas manjih država članica u važnim odlukama.

Suverenizam danas pretpostavlja oslobađanje naroda ovaj put ne od vanjskog neprijatelja i ugroze, već od raznih unutarnjih lobija, poslovno-klijentelističkih koruptivnih mreža domače „duboke države“, od trgovačkog uvoznog lobija i od NGO manjinskih lobija koje rastvaraju iznutra temeljne slobode i prava hrvatskog naroda da ostane ono što stoljetno jest, te da kao autohtona europska narodna zajednica  zaštiti vlastiti identitet , kulturu i tradiciju, ali i pravo da suvereno upravlja sa svojom sudbinom kao što mu je to zajamčeno u Ustavu.

Jure Vujić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari