Connect with us

Komentar

Jure Vujić: Nužno je provesti kriznu ‘klasterizaciju’ za spašavanje hrvatskog gospodarstva

Objavljeno

-

Zbog negativnih posljedica pandemije korona virusa na hrvatsko gospodarstvo, u Hrvatskoj treba radi same održivosti gospodarskog i financijskog sustava, umjesto palijativnih i privremenih mjera, provesti plansku i kriznu „klasterizaciju“ svih grana hrvatskog gospodarstva, na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Takvo strateško udruživanje sličnih i komplementarnih grana ekonomije (prehrambene, poljoprivredne i industrijske ) unutar kriznih „klastera“ ( radi uzajamne pomoći u sredstvima i podjeli prihoda) , omogućilo bi solidarno i učinkovitije rješavanje trenutnog kriznog stanja ugroženosti i spašavanje radnih mjesta.

Takvo krizno udruženje omogućilo bi i opstanak malih obrta, manjih i srednjih poduzeća koji su trenutno najugroženiji. Umjesto odgađanja plačanja poreza, najkritičnijim granama ekonomije pogotovo malim i srednjim poduzećima, treba omogućuti privremeno otpisivanja poreza, kredita i drugih fiskalnih nameta. Također treba razmišljati o uvođenju „takse solidarnosti“ na financijske tranzakcije, radi pomoći ugroženim malim i srednjim poduzećima.

Zbog ozbiljnosti gospodarske situacije, očuvanje monetarnog i gospodarskog suvereniteta države je od ključne važnosti jer jedino suverena država, kao glavni regulator tržišta, mora biti u stanju brinuti o zaštiti općeg dobra, i planski usmjeravati financijske i upravljačke napore prvenstveno prema spašavanju i saniranju sektora realne ekomomije ( poljoprivreda, prehrana i industrija).

Ova kritička situacija je ujedno dobra prilika za neutraliziranje djelovanja uvoznog lobija, i za preusmjeravanje domaće poljoprivrede i prehrambene industrije prema realnoj proizvodnji i distribuciji za domaće potrebe, u cilju postizanja alimentarne neovisnoti i samodostatnosti.

Jure Vujić, član savjeta Hrvatskih suverenista

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari