Connect with us

Gospodarstvo

Jure Vujić: Slučaj delokalizacije tvrtke Meggle je klasični primjer neoliberalnog modela korporativnog poslovanja

Objavljeno

-

Vijest o zatvaranju tvrtke Meggle u Osijeku, gašenje proizvodnje i otpuštanje 160 radnika, zbog odluke delokalizacije u BiH zbog jeftinije radne snage , uzbudila je hrvatsku javnost i političku scenu.

Međutim, treba istaknuti da je riječ o klasičnom primjeru neoliberalnog modela korporativnog upravljanja, predvidljivim scenarijem dekolazacije multinacionalnih kompanija koje rade i upravljaju sa domačom radom snagom na području Hrvatske.

Dakle i ako je post-korona kontekst gospodarske recesije imao utjecaj na takav događaj, ipak je riječ o sistemskom problemu u kojem Država ostaje nemoćna kada je riječ o takvim delokalizacijama.

Treba naglasiti da je u prošlosti Osječka mljekara prodana korporaciji MEGGLE multinacionalnoj tvrtki putem netransparentnim greenfield akvizicijama ili korporacijskih fuzija. Dakle država je odgovorna što je prepustila to strateško sistemsko područje prehrambene industrije stranim kompanijama,ugrožavajući gospodarski suverenitet.

Slučaj zatvaranja mljekare Meggle je od sistemske naravi jer Hrvatska država ( kao i većina europskih država), je vezana uz međunarodne ugovore i članstva u WTO koja je glavni pokretač tržišne liberalizacije i neoliberalne deregulacije koja izravno pogoduje mogućnost dekolazacije multinacionalnih tvrtki, i otpuštanja radne snage bez ikakvih pravnih sankcija.

Međutim , država koja drži do svog gospodarskog suvereniteta može izvršiti pritisak na takvu praksu delokalizacije , primjerice u obliku uspostave takse na delokalizirane proizvode, kako bi se spriječilo multinacionalne tvrtke da ponovno uvoze njihovu proizvodnju u Hrvatsku. Drugi način je spriječavanje takvih scenarija primjenom oporezivanja u obliku « socijalne kontribucije » od primjerice 2 ili 3 % na sve uvoze dobara i usluga.

Jure Vujić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari