Connect with us

Komentar

Jure Vujić: Žetonizacija desnice?

Objavljeno

on

Uoči predstojećih izbora na desnici je gužva, bolje rečeno „zlatna groznica“, stampedo za mjesta na listama i saborskih klupa. Ne prođe jedan dan bez da iskoči u javnost novi spasonosni  joker, marketinški trik za dobitnu kombinaciju, pa se s pravom može reći da desnica podliježe orkestriranoj medijsko-političkoj kampanji žetonizacije, banaliziracije i diskreditacije, jer mjesec dana do izbora, još nitko ne govori o programima (koji bi trebali okosnice za koaliranje, a ne pojedinci koliko god oni bili medijski eksponirani),  o konkretnim mjerama za spašavanje hrvatskog gospodarstva u nadolazećoj recesiji.

Zbog toga, i za razliku od ljevice koja jena izgled discipliniranija od desnice, (i naviknuta na stranački „demokratski centralizam“)  zbog pomanjkanja političke kulture, isplivavaju svakakvi frikovi, kandidati koji se pojavljuju svaki krug parlamentarnih izbora,,vikend-kandidati, koji se naravno žele skrasiti u udobne saborske fotelje i sinekure.

Naravno, velika doza narcisoidnosti i megalomanije prevladava u redovima, samoproklamiranih „spasitelja nacije,“ instant-pučkih kolumnista, nerealiziranih znanstvenih štreberaša, rockerski vjeroučitelja, sveznalačkih kvizaša, lukavih komedijaša,  free-tradersa sa krunicom, raznih spletkaroša političkog podzemlja, i eksponenata „duboke države“ , svi naravno kao što to kaže Max Weber žele „ živjeti od politike a ne za politiku“, u smislu promicanja nacionalnih interesa općega dobra. Istina je da parlamentarizam u suštini pogoduje  negativnu selekciju i  otvara javni prostor raznim medijokritetima i oportunistima.

Desnica bez jasnih ideoloških načela i političkog profiliranog identiteta i izgrađenih kadrova,   prepoznatljiva je  po „negativnom  identitetu“ zajedničkog deklariranog HDZ-ovskog i  SDP-ovskog suparnika-neprijatelja, što čini njenu slabost,  jer  za ukidanje monopola tog duopola, treba i nešto znati i predložiti hrvatskom narodu ozbiljnu  alternativnu u obliku artikuliranog suverenističkog, političkog, socijalnog i gospodarskog programa.

Također, nije  alternativa između uglađene “kultivirane” desnice ili „prostačke desnice“ kako to pokušava nametnuti u javni prostor tragikomični sveznalački komentator Puhovski ( a poznato je kako je kultivirana titoistička  ljevica likvidirala 1945. i nadalje  sve što  je pripadalo građanskom „kultiviranom“ sloju), već je alternativa između one nacionalističke i suverenističke desnice, koja zaista želi prekinuti sa dosadašnjim lijevo-liberalnim establišmentom i globalističkim poretkom, i onih koji pod krinkom političko-korektnog liberalnog domoljublja će nastojati uz reformističko retuširanje i kompromisima, poslužiti kao „korisni idioti“ za održavanje „status quoa“ i koalirati sa sistemskim strankama .

Resuverenizirati  hrvatsku političku, gospodarsku i monetarnu sferu, podrazumijevati će radikalni zaokret, dovoljno znanja ali i hrabrosti i nepokolebivog uvjerenja, jer svaka ozbiljna desna alternativa će morati provesti ustavne promjene, tražiti redefiniciju temeljnih europskih ugovora putem kojih su transferirani u Bruxelles značajna područja državnog suvereniteta, i konačna prerezati pupčanu vrpcu koaliranja i trgovanja sa manjinskim frakcijama, i provesti nužnu redefiniciju i uvažavanje hrvatskog  državotvornog i nacionalnog političkog identiteta.

To su ozbiljni izazovi i  zadatci koji se nameću svim onim pojedincima i snagama koje sebe nazivaju „desnim „ili „konzervativnim“; jer njihova provedba iziskuje daleko više negoli obični pokeraški trik.

Jure Vujić

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari