Connect with us

Politika

JURE ZOVKO je u emisiji NU2 objasnio zašto Tita smatra zločincem

Objavljeno

-

Tko je kriv za najveći kulturocid u Širokom Brijegu? Ciganin Mišo ili Tito?

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je filozof Jure Zovko. Snažno je angažiran oko smjene ministra Pave Barišića. U emisiji je, među ostalim, objasnio zašto Tita smatra zločincem i zašto je upitna Darwinova teorija evolucije. U emisiju je došao s poklonom, hercegovačkom rakijom i duhanom “s uredno prijavljenom carinom”. Za ministra zdravstva Milana Kujundžića rekao je da ne može biti loš čovjek jer je u mladosti radio na baušteli.

Jure Zovko pobačaj smatra moralnim nedjelom o čemu se mora provesti sustavna edukacija. Problem vidi u uvođenju restrikcija čime bi bila učinjena veća šteta. “Nikomu ne preporučujem pobačaj, ali ga ne bih zabranjivao”, rekao je. Isto misli i za prostituciju – “Ona narušava ljudsko dostojanstvo, ali je nikomu ne bih preporučio i legalizirao bih je po uzoru na zapadne zemlje”, kazao je. Smatra da svećenici ne bi trebali biti samo muškarci. “Ja kao filozof imam pravo postaviti ljestvicu malo više, zašto bi moja kći morala biti diskriminirana u odnosu na nekoga”, rekao je.

Na optužbe da je je devedesetih godina pjevao ustaške pjesme, a da ga danas doživljavaju kao ljevičara kazao je da je i danas i onda imao iste stavove te kako “svatko tko ima domovnicu ima pravo biti Hrvat”. “Mi ćemo sutra imati 200 tisuća Arapa ovdje. Sjetit ćete se ove emisije”, dodao je. Za Andreja Plenkovića rekao je kako je za HDZ postavio letvicu vrlo visoko – personalizirao je i europeizirao stranku. “Ja i Ivica Đikić zalažemo se da se ta letvica preskače, ali ima dosta ministara koji se ‘švercaju’ poput ministrice kulture zbog situacije u HAVC-u i ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog plagijata”, rekao je, te dodao kako ministar Barišić ima dosta materijala za ostavku. “Zahtijevat ćemo donošenje etičkog kodeksa u Saboru po uzoru na Veliku Britaniju i Njemačku – pravila prema kojima plagijatorima nema mjesta u politici, fakultetima itd.”, rekao je Zovko.

Misli da je glede reforme obrazovanja i kurikula Plenković trebao nastaviti suradnju s Borisom Jokićem jer smatra da je on u sustavu ‘postavio dobru bazu’. Rekao je da je, unatoč kritikama, prijatelj s Tomislavom Karamarkom, ali mu zamjera što Anju Šovagović nije imenovao ministricom kulture. Problem je i što je u HDZ postavio ”karamarksističku strukturu” s kojom sad borbu vodi Andrej Plenković. Smatra da bi Karamarka trebalo vratiti u stranku jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a.

Potvrdio je svoj stav da bi iz hrvatskih škola trebalo izbaciti Darwinovu teoriju. Pozvao se na papu Benedikta XVI. koji je rekao kako Crkva nema problema s teorijom evolucije, ali ima problem s dogmatizacijom te teorije. Pozvao se i na antievolucijsku knjigu filozofa Thomasa Nagela, “najvećeg američkog ateista”.

Zovko je u emisiji objasnio zašto Tita smatra zločincem. “U Širokom Brijegu su partizani napravili najveći kulturocid, spalili gimnaziju, ubili franjevce. Tko je kriv, Ciganin Mišo ili Tito?, upitao je. Uz Tita su, dodao je, vezani Bleiburg, Huda jama, protjerivanje Nijemaca i Talijana. “On je bio protiv demokracije, ne bi trebao imati trg i treba ga prepustiti povjesničarima”, kazao je Zovko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari