JURE ZOVKO je u emisiji NU2 objasnio zašto Tita smatra zločincem

22

Tko je kriv za najveći kulturocid u Širokom Brijegu? Ciganin Mišo ili Tito?

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je filozof Jure Zovko. Snažno je angažiran oko smjene ministra Pave Barišića. U emisiji je, među ostalim, objasnio zašto Tita smatra zločincem i zašto je upitna Darwinova teorija evolucije. U emisiju je došao s poklonom, hercegovačkom rakijom i duhanom “s uredno prijavljenom carinom”. Za ministra zdravstva Milana Kujundžića rekao je da ne može biti loš čovjek jer je u mladosti radio na baušteli.

Jure Zovko pobačaj smatra moralnim nedjelom o čemu se mora provesti sustavna edukacija. Problem vidi u uvođenju restrikcija čime bi bila učinjena veća šteta. “Nikomu ne preporučujem pobačaj, ali ga ne bih zabranjivao”, rekao je. Isto misli i za prostituciju – “Ona narušava ljudsko dostojanstvo, ali je nikomu ne bih preporučio i legalizirao bih je po uzoru na zapadne zemlje”, kazao je. Smatra da svećenici ne bi trebali biti samo muškarci. “Ja kao filozof imam pravo postaviti ljestvicu malo više, zašto bi moja kći morala biti diskriminirana u odnosu na nekoga”, rekao je.

Na optužbe da je je devedesetih godina pjevao ustaške pjesme, a da ga danas doživljavaju kao ljevičara kazao je da je i danas i onda imao iste stavove te kako “svatko tko ima domovnicu ima pravo biti Hrvat”. “Mi ćemo sutra imati 200 tisuća Arapa ovdje. Sjetit ćete se ove emisije”, dodao je. Za Andreja Plenkovića rekao je kako je za HDZ postavio letvicu vrlo visoko – personalizirao je i europeizirao stranku. “Ja i Ivica Đikić zalažemo se da se ta letvica preskače, ali ima dosta ministara koji se ‘švercaju’ poput ministrice kulture zbog situacije u HAVC-u i ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog plagijata”, rekao je, te dodao kako ministar Barišić ima dosta materijala za ostavku. “Zahtijevat ćemo donošenje etičkog kodeksa u Saboru po uzoru na Veliku Britaniju i Njemačku – pravila prema kojima plagijatorima nema mjesta u politici, fakultetima itd.”, rekao je Zovko.

Misli da je glede reforme obrazovanja i kurikula Plenković trebao nastaviti suradnju s Borisom Jokićem jer smatra da je on u sustavu ‘postavio dobru bazu’. Rekao je da je, unatoč kritikama, prijatelj s Tomislavom Karamarkom, ali mu zamjera što Anju Šovagović nije imenovao ministricom kulture. Problem je i što je u HDZ postavio ”karamarksističku strukturu” s kojom sad borbu vodi Andrej Plenković. Smatra da bi Karamarka trebalo vratiti u stranku jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a.

Potvrdio je svoj stav da bi iz hrvatskih škola trebalo izbaciti Darwinovu teoriju. Pozvao se na papu Benedikta XVI. koji je rekao kako Crkva nema problema s teorijom evolucije, ali ima problem s dogmatizacijom te teorije. Pozvao se i na antievolucijsku knjigu filozofa Thomasa Nagela, “najvećeg američkog ateista”.

Zovko je u emisiji objasnio zašto Tita smatra zločincem. “U Širokom Brijegu su partizani napravili najveći kulturocid, spalili gimnaziju, ubili franjevce. Tko je kriv, Ciganin Mišo ili Tito?, upitao je. Uz Tita su, dodao je, vezani Bleiburg, Huda jama, protjerivanje Nijemaca i Talijana. “On je bio protiv demokracije, ne bi trebao imati trg i treba ga prepustiti povjesničarima”, kazao je Zovko.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Stanković ponovo dno dna .Javno se vidjelo da je pravi jugonostalgičar.
  Pa što mi to plačamo i dokle?

 • Katica Špiranec

  Jedan od zanimljivijih gostiju koji se nije dozvolio isprovocirati voditelju unatoč projugoslavenskim ulošcima i intervencijama.Imponira njegovo jasno i argumentirano izlaganje.Nije nužno da se u svemu s njime složite, ali je užitak slušati jednu takvu osobu.
  Definitivno moram reći da je Hercegovina kolijevka čvrstih Hrvata koji se ne okreću kako vjetar puše.Bravo, gospodine Zovko!
  Kamo sreće da imamo više takvih poput Vas.
  A ljudi koji su i koji još svoj kruh “zarađuju na baušteli” nisu naučili i ne mogu “prodavati” maglu pa kada postanu ministri dosta tih navika u miraz donesu.
  Druga pjesma su oni “papirnati” koji nikada u životu nisu osjetili što znači “u znoju lica svoga kruh svakdanji zarađivati”.
  Oni se više razumiju u razne globalizacije, integracije i ostale “acije” koje kola ove jadne zemlje u duboki glib uvališe.

 • Lisica65

  Da, on je “Yugonostalgičar” iliti Yugofil, a yugofili su nekakva podvrsta nekrofila, tj zaljubljenika u jednonogog krepanog maršala i propalu Yugu, koji svrshavaju na sam spomen Joze Broze mafiozae!

 • Tyrex Rex

  Bem ti imaš pravo,pa i Aco samo što nije poćeo ispuštati tjelesne tekučine danas na spomen njegova jednonogog idola.

 • Lisica65

  Jesil” mu vidio grč na licu!!? Po emisiji je sigurno odmah išao mjenjati veš hehehe!

 • Maks

  Na, ti bi morao znati da je mali Zovko lagao – sjeti se kako nas je brisao i banirao na dnevnors/hr jer smo branili Kartamarka. Prije 4 godine Lex Perkovic kad Karamarko pozivao na lustraciju – Zovko je nastupao otvoreno sa svojom slikom. Danas je dobro govorio ali nastup kod Stankovica je nagrada , lansirat ce ga u Vecernji, Jutarnji ili tako nesto.

 • Maks

  Obadva su glumci, nista drugo.

 • Tyrex Rex

  Nu,zar je 4 godine već prošlo?

 • Tyrex Rex

  Jašta ,pravi onaj facijalni grč

 • Maks

  Kolinda je vec dvije godine predsjednica !!!! Ovi domoljubi nisu ni primjetili Zovkovu izjavu da uskoro imamo preko 200 000 Arapa u Hrvatskoj – Koga taj zastupa???? Najjace oruzje ljevice su lazni desnicari , treba dobro paziti.

 • Lisica65

  On je neki čudan Hercegovac, gori od Raspudića!

 • Maks

  “Filozof ko i Zvone Boban, nekom knjige udare u glavu + studiraju kod zapadnje ljevice pa sve pobrkaju.

 • Mrga

  3 godine

 • Maks

  Dvije godine

 • Mrga

  Narodu je 3 godine:-))

 • HRVATSKI EMIGRANT, FILOZOF I POLITIČAR HRVATSKE PASMINE ŽIDOV MLADEN SCHWARTZ.
  http://otporas.com/hrvatski-emigran…-mladen-schwartz/

 • Maks

  Kolinda dvije godine predsjednica, narod nismo spominjali (ovaj puta)

 • Alan B’Stard

  Ne valja vam poveznica cijenjeni Milane

 • PoZDrav iz tuđine dragi moj prijatelju Alan,
  Nije to do mene što se link na našem Kamenjaru ne otvara. Skoro na svim drugima gdje stavljam isti ili iste linkove, se otvore. Zato sam u zadnje vrijeme počeo gore na FB stavljati kako bi čitatelji “skoknuli” tu na FB.
  Bog! i veliki poZDrav. Milan.

 • Lisica65

  Ma, kažem ti ja “EKSTAZA”!!!!

 • Zlatko Ljubic

  imate pravo no ovaj puta je ispao budala nedorasla ovom intelektualcu