Pratite nas

Komentar

JURIČ: Jesu li Hrvati, doista postali pasivni promatrači vlastitog propadanja?

Objavljeno

na

Je li Hrvatska omlitavila? Jesu li Hrvati, doista postali pasivni promatrači vlastitog propadanja? Svakodnevno se događaju materijalni, intelektualni, duhovni, svjetonazorski i ideološki napadi, a odgovori su tek mlitave i potpuno jalove reakcije, bez ikakvog učinka.

[ad id=”93788″]

Tek da se zadovolji forma nekog tobožnjeg odgovora. Nema protunapada, a kamo li da se krene agresivno, ofenzivno. Nasrtaji dolaze svakodnevno s raznih političkih, ideoloških ili interesnih platformi. Od jugoslavenskih agentura, velikosrpskih, postkomunističkih, anacionalnih, globalističko liberalnih ideoloških i političkih krugova pa sve do onih vezanih uz pojedine korporativne interese.

Hrvati su postali stado ovaca bez pastira. Vukovi napadaju, a i vlastiti psi čuvari su se odmetnuli, prešli na stranu vukova pa zajedno proždiru to, sve manje, stado. Čudno je to. Teško mi je prepoznati ljude. Nije tako bilo ranije, prije dvadesetak ili više godina. Ljetos sam bio u Australiji i susreo brojne pripadnike tzv. zloglasne emigracije. Pričali su mi što im je sve ondašnja jugoslavenska diplomacija i Udba radila, ali ni oni njima nisu ostajali dužni.
Te davne sedamdesete prošlog stoljeća su bile poput divljeg zapada, poput neobjavljenog rata, zapravo svojevrsni nastavak nedovršenog Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. U tom su perfidnom sukobu Hrvati u emigraciji bili dorasli izazovima ‘svemoćne’ jugoslavenske tajne policije, njenih velikih financijskih resursa i naklonosti represivnog sustava država domaćina.

Treba li spomenuti žestinu koja se očitovala u Domovinskom ratu? Uspjehom i završetkom oslobodilačkih operacija sve kao da se istopilo u tom općehrvatskom preporodnom pokretu devedesetih. Nakon toga se stekao dojam kao da je zasvagda nestalo ugroze i da sad samo treba živjeti u miru, sreći i prosperitetu. Vojsku se razbijalo, raspustilo, stalo se čerupati po Domovinskom ratu, po braniteljima, po svim onim vrijednostima na kojima je vođen i na kojima je iznesena pobjeda.

Danas kad se čovjek tog prisjeti izgleda kao da se radi o nekom drugom narodu, drugoj državi, drugoj planeti nekih potpuno oprečnih vrijednosti i emocija. Hrvati kao da su upali u nekakvu letargiju mirnih i dostojanstvenih prosvjeda koji su sami sebi postali svrha.
Ako se ovako nastavi neugodno je zamisliti kako će svo ovo izgledati za deset ili trideset godina. Pogotovo jer se naziru razni politički izazovi doba koje dolazi. Od emigrantske krize, rastućeg terorističkog fanatizma, sve lošijih odnosa istoka i zapada, nejedinstva europske ideje, a i naši istočni susjedi baš ne djeluju kao da su odustali od svojih agresivnih ideja.
Očito je vrijeme za nešto potpuno drugačije od svega do sada. Pitanje je samo imaju li ljudi više volje i snage za to?

Marko Jurič

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Karamatić: Za Komšića su glasovali ekstremisti koji žele uspostavljanje islamske države u BiH

Objavljeno

na

Objavio

“Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika. To je pucanje u temelje BiH. To će dovesti BiH u nezapamćenu krizu. Za Komšića su glasovali islamski ekstremisti u BiH koji žele uspostavljanje islamske države. Ima tu dio glasača SDA, ali nisu dominantni”, izjavio je Srni Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

On ističe da su stranke HNS-a i Dragan Čović dobili plebiscitarnu podršku Hrvata na ovim izborima.

“Izbor Željka Komšića treći put, ako pogledate komentare na društvenim mrežama, čisti su glasovi iz mržnje prema Hrvatima”, kaže Karamatić.

Navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH.

Karamatić ističe da su bošnjački glasovi, međutim, otišli “čovjeku koji za osam godina u Predsjedništvu nije uradio apsolutno ništa, a za četiri u parlamentu BiH nije podnio nijednu inicijativu, niti prijedlog zakona i čija se predizborna kampanja svodila na to kako ne treba hrvatskom predstavniku dozvoliti da predstavlja Hrvate”.

Govoreći o krizi, Karamatić napominje da Komšić, kao ni bilo koji drugi član Predsjedništva, ne može uraditi ništa bez Parlamentarne skupštine BiH.

“U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebao obratiti Klubu Hrvata u Parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali”, tvrdi Karamatić.

Naglašava da je kriza već nastupila jer ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u parlamentu BiH.

“Vlast će biti formirana na razini županija i u Republici Srpskoj. Federacija i BiH se svakako nalaze u krizi. Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH”, naglašava Karamatić i dodaje da će se Hrvati braniti postojećim mehanizmima./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Zekanović: Referendumske inicijative idu dalje i neće reći: ‘Kapitulirali smo’

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je, nakon što je objavljeno da građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu sakupile dovoljan broj potpisa, ustvrdio da je riječ o negiranju volje građana i najavo da inicijative idu dalje te da neće reći da su kapitulirale.

Zekanović je kazao da postoji plan za sljedeće poteze tih inicijativa.

“Postoji cijeli niz načina kojima se može pokazati vlasti i utjecati na nju jer je radila nešto što ne treba. To je i prosvjed, novi referendum, građanski neposluh, ima raznih metoda koje su sve legitimne u demokratskom društvu. Siguran sam da inicijative neće ostati na ovome i reći ‘kapitulirali smo, izgubili smo bitku’ nego će se ići dalje”, rekao je Zekanović.

Rekao je da ako padne Istanbulska, pada i Plenković, i da to on jako dobro zna i upravo zato je napravio sve da referendumi ne prođu.

„Bilo mi je teško slušati ministra Kuščevića kako iznosi podatke o nevjerodostojnosti potpisa, jer se prema njemu, Ministarstvu uprave i APIS-u deset posto građana nije znalo potpisati i napisati svoj OIB. Deset posto potpisa proglašeno nevažećim i to je fantastično. Ministar je govorio o ispravnosti i vjerodostojnosti, a jedini koji ovdje nije ispravan i vjerodostojan upravo je ministar Kuščević”, ustvrdio je Zekanović.

Dodao je da je ovo napravljeno na netransparentan način da se eskplicitna volja građana po pitanju sva tri referenduma negira i da je to presedan u europskoj praksi.

„Riječ je o situaciji koja je zadnji put bila zabilježena u doba komunizma, kada su takve stvari bile normalne. Danas u 21. stoljeću imamo situaciju kada ministar negira ono što je očito, kada pravi narod ludim i kada kaže da deset posto građana nije znalo čitko napisati svoje ime i prezime i potpisati se. To je stravično“, smatra Zekanović.

Kazao je da jedva čekaju uvid u nevažeće potpise. „Sve nas zanima da vidimo što je ministar Kuščević radio, na koji način konkretno osporio i tvrdi da je deset posto potpisa prikupljeno krivo”, kazao je.

Dodao je da je APIS bio angažiran na provjeri potpisa, a upravo su ih iz HDZ-a prozivali za malverzacije i izborne manipulacije.

“I sada toj istoj agenciji, koju su oni optuživali da su u njoj zaposleni deseci članova SDP-a, daju zadatak da prebroji potpise i očekuju od nas da vjerujemo toj agenciji”, rekao je.

Ocijenio je kako je ključno pitanje zašto, ako je sve bilo transparentno i jasno, nije dopušten monitoring građanskim inicijativama.

I ako je sve napravljeno striktno i po točno određenoj proceduri, kaže, kako su onda podaci curili i kako su neki, poput supruge gospodina Milorada Pupovca tjednima prije znali što se događa s potpisima.

Jako bitno pitanje je i zašto se toliko čekalo, jer smo jučer čuli da je APIS potpise provjeravao jako kratko vrijeme, da je svega nekoliko tjedana trebalo da se potpisi provjere. Gdje su ti potpisi bili mjesecima, što se s tim potpisima događalo čitavo ljeto? I da mi vjerujemo Kuščeviću da netko njegov tamo nije nešto dopisao, prekrižio ili ispravljao?“, zapitao je Zekanović.

Na primjedbu da su i oni dugo brojali potpise, rekao je da oni nemaju infrastrukturu kao političke stranke ili država nego je riječ o volonterima koji su prikupljali tisuće potpisa diljem Hrvatske i događa se da uvijek netko naknadno preda potpisnu knjigu.

“Nije lako te knjige prikupiti iz cijele Hrvatske, nemaju organizaciju kao država tako da je to razumljivo“, pojašnjava Zekanović.

Upozoren da nitko nije kontrolirao ni kako su oni prikupljali potpise, uzvratio je da je „zakon takav kakav jest“. „Na žalost, nije dobar i ja sam za njegovu promjenu, ali ne da bude stroži nego liberalniji. Svatko je mogao doći, pa i ministar Kuščević, na bilo koji štand i provjeravati kako se prikupljaju potpisi pa zašto nama nije dozvoljeno da prebrojavamo potpise s APIS-om“, rekao je Zekanović.

(Hina)

Ni jedna inicijativa za referendum nema dovoljno potpisa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari