Connect with us

Politički rentgen

Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik za gospodarstvo ministra Davora Filipovića!

Objavljeno

-

No, kada se u gospodarstvo umiješa politika, onda stvari postaju itekako zanimljive. Pevex je zaigrao rulet s Domovinskim pokretom i Miroslavom Škorom i stavio je ogromne uloge na  tu političku opciju, izrazito okrenutu protiv HDZ-a i vladajuće većine! Jurica Lovrinčević u tome nije htio sudjelovati, što je čini mi se, bila jedina ispravna, ne politička, već prvenstveno poslovna logika.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

U mainstream medijima svjedočili smo brutalnoj, slobodno se može kazati plaćeničkoj kampanji, kako bi se spriječilo imenovanje Jurice Lovrinčevića posebnim savjetnikom za gospodarstvo ministra Davora Filipovića. Poznata pera lijevo liberalne provenijencije, kao što su Nino Đula i Jasmin Klarić, ali i mnogi drugi orkestrirani vučji čopori, reciklirali su ofucane predizborne spinove iz predizborne kampanje za gradonačelnika Zagreba protiv ministra Davora Filipovića, kojemu ne mogu oprostiti politički uspon nakon „poraza“ u utrci za gradonačelnika I ovdje vrijedi ono poznato pravilo destruktivnih i jalnih mediokriteta, da ti mogu oprostiti sve osim uspjeha.

Sve suspekcije Davora Filipovića koje su rovokopači pronašli brutalno valjajući po blatu njega, njegovu obitelj i prijatelje, svode se na tri glavna grijeha. Davor ne zna pročitati Balaševićev stih, „da mi je proći Ilicom i našvrljati bećarac ćirilicom“, a ne zna, jer je stih napisan ćirilicom. Zamislite sramote, američki stipendist ne zna ćirilicu? Pa kako su ga uopće glupi Amerikanci pustili da magistrira? Još veći mu je grijeh i najveća sramota što nije fan Đoleta Balaševića. Cjepivo protiv raka, koje se uspješno proizvodi u svijetu kada se radi o raku grlića maternice, i Filipovićeva ideja da bi se i takva vrsta cjepiva možda mogla proizvoditi u Hrvatskoj, pretvorena je u pravu smijuriju. Zamislite, što je u glavi onih koji zaboravljaju najsjajnije izumitelje Hrvate u povijesti čovječanstva, od penkale, padobrana, torpeda, kravate, pa sve do Nikole Tesle, koji se kao Srbin ponosio hrvatskom domovinom. Hoćemo li se dotaći uspjeha Imunološkog zavoda uništenog od destruktivaca, koji će ponovo stati na noge? Ili Rimčeve Nevere, ili sjajnog tima znanstvenika s genijalnim spoznajama o dijeljenju stanica koje uzrokuje gotovo sve vrste karcinoma.

Samo anarhisti i rušitelji svega što je u Hrvatskoj uspješno mogu ismijavati hrvatsku pamet, inspiraciju i potencijale! Samo maloumnici mogu Filipovića proglasiti hodajućim gafom, a Milanoviću sricati panegirike! Što bi se dogodilo da je ministar kazao da se Romi trebaju okupati? Što bi se dogodilo Kolindi Grabar Kitarović da je izjavila bilo što slično? Samo oni koji ne vole Hrvatsku podcjenjuju vizionarske snove, kao što su podcjenjivali i gazili u blato prvog predsjednika Franju Tuđmana. Samo oni koji žele što gore to bolje blate graditelja Plenkovića, a dive se rušitelju Milanoviću. Hrvati mogu sve, mogu biti i prvaci svijeta u nogometu, a oni koji u to ne vjeruju, bolje im je da se zavuku u svoje vučje jazbine i zavijaju na mjesec, nego što anarhistički truju hrvatsku javnost.

S jednakom strašću obrušili su se na Juricu Lovrinčevića i legitimno je pitati se tko plaća te izmišljotine?

Koliko mogu iščitati iz nastupnog intervjua Jurice Lovrinčevića nakon imenovanja za posebnog savjetnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, radi se o kompetentnom i sposobnom gospodarstveniku. Onaj koji nije pratio slom i stečaj Peveca i onaj koji nije pratio respektabilan gospodarski uzlet Pevexa pod ravnanjem Jurice Lovrinčevića kao predsjednika uprave društva, neće nikada doznati koliko je u tržišnoj utakmici teško i zahtjevno od posrnule tvrtke ponovo napraviti konkurentnog igrača u gospodarskoj utakmici. Dovoljno je spomenuti da je Jurica Lovrinčević prošle godine dobio 22 milijuna kuna dividende od kotirajućih 23% dionica Pevexa i to je egzaktan pokazatelj uspješnosti tvrtke koju je vodio. Burza ne oprašta ništa, a nagrađuje samo sposobne i to je osnovni postulat mjerenja svakog gospodarskog učinka!

No, kada se u gospodarstvo umiješa politika, onda stvari postaju itekako zanimljive. Pevex je zaigrao rulet s Domovinskim pokretom i Miroslavom Škorom i stavio je ogromne uloge na  tu političku opciju, izrazito okrenutu protiv HDZ-a i vladajuće većine! Jurica Lovrinčević u tome nije htio sudjelovati, što je čini mi se, bila jedina ispravna, ne politička već prvenstveno poslovna logika. Jer ne živi Pevex i ne ostvaruje Pevex dobit samo od članova Domovinskog pokreta, već od svih kupaca bez obzira kojoj političkoj nomenklaturi su naklonjeni. Rušenje Kolinde Grabar Kitarović uz pomoć Škore i dovođenje Zorana Milanovića na Pantovčak, u poslovnom i političkom smislu jedan je od najlošijih odluka Pevexa što će se sigurno pokazati u budućnosti. Kada sam svojevremeno tvrdio da je Pevex po naputku i željama Maria Radića kupio pa prodao Z1 televiziju samom sebi, dobili smo oštar demantij s prijetnjom tužbe.

Inače, trgovački lanac Pevex odnosno tadašnji Pevec, Z1 televiziju je kupio u svibnju 2017. godine, a već se krajem 2018. godine pisalo da pregovara o prodaji te televizije. U to vrijeme, kada Z1 nije bila televizija namijenjena za političku borbu, već isključivo za poslovni marketing ta odluka se činila opravdanom. No pojavom Domovinskog pokreta i Miroslava Škore, kada se udarne emisije Z1 televizije, s „genijalnim“ malim debelim voditeljem okreću protiv vladajuće većine, biti vlasnikom oporbene televizije činilo se poslovno štetnim.

“Pevex“  je sve poslovne udjele Z1 televizije prodao društvu Kodiak Trade i tim poslovnim potezom zaključio 2020. godinu”, ističe se u priopćenju u Pevexa, iz kojeg ne navode vrijednost transakcije.

Prodaju Z1 televizije iz Pevexa objašnjavaju udarima na gospodarstvo i potrebom da fokus stave na osnovnu djelatnost.

“Iako je televizija odličan medij za marketinške aktivnosti, snažni udari na gospodarstvo u ovoj 2020. godini, koji su posljedica pandemije i potresa, utjecali su na to da se svi raspoloživi resursi usmjere na očuvanje glavne djelatnosti – maloprodaju neprehrambene robe. Nužnost jačanja internet trgovine i usmjeravanje marketinških aktivnosti putem društvenih platformi, iz prethodno navedenih razloga, prevagnula je nad televizijom”, poručili su iz Pevexa.

Novi vlasnik Z1 televizije, tvrtka Kodiak Trade, po podacima iz sudskog registra, osnovana je sredinom listopada 2017. godine, sjedište joj je u Zagrebu, nema ni jednog uposlenika, a sukladno zadnjim izmjenama kao osnivač i direktor tvrtke navodi se Hrvoje Milas. Dakle Mario Radić prodao je Z1 televiziju samom sebi, odnosno svom vjenčanom kumu koji danas vodi kafiće u „Pevexovom“ lancu, pa je Pevexovo obrazloženje glede toga čista neistina i licemjerje. Mario Radić je vlasnik, a mali debeli „genijalac“ je glavni urednik Z1 televizije! Zamislite kakva bi bila država Hrvatska da je Mario Radić na vlasti, a da je mali debeli ministar kulture?

Radićevo preuzimanje Slavonske televizije još je jedan dokaz ogromne želje za političkim utjecajem, a rezultati su mu na političkom planu poražavajući. Domovinski pokret dodatno se raspada izlaskom zagrebačkih članova na čelu sa Zoricom Gregurić. Nevjerojatna je glupost u tržišnom smislu da je današnji predsjednik uprave Pevexa Krešimir Bubalo, ujedno i predsjednik nadzornog odbora Domovinskog pokreta. Zamislite što bi se dogodilo da je Bubalo ministar gospodarstva što mu je bila velika želja?  Sve aktivnosti „Pevexa“ u političkom angažmanu, nemaju baš nikakve sveze s gospodarstvom, jer „Pevex“ je pretvoren u političku transmisiju Domovinskog pokreta, što im, čini se, čini ogromnu poslovnu štetu! Nisam li bio u pravu kada sam prije više od godinu dana tvrdio da Škoro vozi na ruski pogon? Što bi kazao prevareni Škoro, „istina je voda duboka“! Dakle ovo je dobro smišljena medijsko-politička igra rušenja Kolinde Grabar Kitarović, zbog čijeg pada je trebao pasti i Andrej Plenković zbog političke odgovornosti, a od cijele urote imamo samo štetočinu na Pantovčaku. Poražavajuće!

Poznato je da je Domovinski pokret za eventualno sudjelovanje u vladajućoj većini tražio „samo“ sedam ministarstava!!!

Jurica Lovrinčević je, kako pokazuje ova analiza, prvenstveno gospodarstvenik, a ne političar i ako se bude brinuo za gospodarstvo Hrvatske kao uspješni poduzetnik, onako kako se brinuo za rast „Pevexa“ i svoje tvrtke, već danas se možemo objektivno nadati da je on pravi izbor ministra Filipovića i Vlade Republike Hrvatske.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari