Connect with us

Iz Svijeta

Južna Koreja i SAD počele najveću vojnu vježbu u pet godina

Objavljeno

-

Foto: EPA (arhiva)

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete.

Washington i Seul pojačali su suradnju u pitanjima obrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pyongyanga koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pokusa.

Vježbe “Freedom Shield” američkih i južnokorejskih snaga, koje počinju u ponedjeljak trajat će najmanje deset dana i bit će zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje usmjerene na “razvoj sigurne okoline”, izjavili su saveznici.

Južnokorejska vojska objavila je početkom ožujka da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre “Teak Knife” koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije “Freedom Shielda”.

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima, opravdavajući svoje programe nuklearnog oružja i balističke programe potrebom za obranom.

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije krstareće rakete na podvodnu metu, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. KCNA tvrdi da je pokus bio uspješan te da su rakete pogodile svoje ciljeve. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari