Pratite nas

Iz Svijeta

Kaczynski: Poljska pripada u EU, ali mora paziti da se ‘ne zarazi društvenim bolestima’ koji dominiraju EU-om

Objavljeno

na

Foto: EPA

Poljska pripada u Europsku uniju, ali mora paziti da se “ne zarazi društvenim bolestima” koji dominiraju EU-om, izjavio je u nedjelju čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski je rekao na konvenciji svoje stranke da je članstvo u EU-u “bio najkraći put za Poljsku da postigne paritet kada je riječ o životnom standardu” sa svojim zapadnim saveznicima.

“To ne znači da trebamo ponoviti pogreške Zapada i zaraziti se društvenim bolestima koje tamo vladaju”.

Kaczynski je iznio prioritete izborne kampanje PiS-a na konvenciji stranke uoči lokalnih izbora u listopadu.

On je stao u obranu razine demokratičnosti svoje stranke i optužio je kritičare da služe “moćnim interesima i dogovaraju se sa svjetskim moćnicima”, očito misleći na bliske veze između liberalne oporbe u Poljskoj i Bruxellesa.

“Rekao sam da ćemo biti suočeni s teškom bitkom i da će kamenje biti bačeno”, kazao je.

“Napadaju nas iznutra i izvana… na načine koji zanemaruju stvarnost i žele poniziti… Poljsku”, istaknuo je Kaczynski.

“lako je služiti interesima najmoćnijih. Ako želite služiti društvu, zemlji, to je puno teže”, poručio je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Europska pučka stranka (EPP) suspendirala mađarski Fidesz

Objavljeno

na

Objavio

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu je iz svojih redova suspendirala stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju je glasovalo 190 a protiv je bilo 3 članova skupštine EPP-a.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Orban je prihvatio izglasovano rješenje.

Ono uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine.

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješiti problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

(Hina)

 

Viktor Orban: Bez kršćanstva gubimo slobodnu Europu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Macron angažira vojsku kako bi rasteretio policiju na prosvjedima ‘žutih prsluka’

Objavljeno

na

Objavio

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zapovijedio je raspoređivanje vojnih antiterorističkih postrojbi koje će štititi službene zgrade i druge položaje kako bi se policijske snage mogle usredotočiti na prosvjede “žutih prsluka”, objavila je vlada u srijedu.

Ta Macronova inicijativa omogućit će snagama reda da se usredotoče na kretanja prosvjednika i održavanje i uspostavu reda, rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux, četiri dana nakon što je nasilje na Elizejskim poljanama obilježilo 18. skup žutih prsluka u subotu.

“Imamo na raspolaganju vojne postrojbe Sentinelle”, izjavio je Griveaux.

Na top turističkim destinacijama poput Elizejskih poljana prosvjedi su zabranjeni, kao i u određenim četvrtima velikih gradova. Premijer Edouard Philippe je u ponedjeljak najavio niz mjera nakon nasilja prošle subote.

Vojnici u Francuskoj već štite sinagoge i džamije, položaje posebno izložene opasnosti od terorizma poput turističkih znamenitosti i kolodvora. Oni su gotovo neprestano nazočni u zračnim lukama i muzejima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari