Pratite nas

Kad Izraelci masakriraju nevinu palestinsku djecu, nitko se, pa ni mi ne bi “htjeli miješati”

Objavljeno

na

Kad Izraelci masakriraju nevinu palestinsku djecu, nitko se, pa ni mi ne bi “htjeli miješati”

Izraelci kažu: Napadnuti smo i imamo se pravo braniti! Ili: obrana nije zločin! Već je treći tjedan Izrael u žestokom sukobu. Njihovi zrakoplovi, tenkovi i  drugo znano i neznano najsuvremenije naoružanje ruši sve pred sobom. Dosad je, kažu, poginulo više od 600 Palestinaca, većinom civila, uključujući čak i oko 150 djece. Jednog palestinskog dječaka Izraelci su za osvetu živog – spalili. Kad Hamasovo oružano krilo, koje se bori protiv jedne od najjačih vojski svijeta, objavi da je zarobilo jednog izraelskog vojnika to je za njih kao da su raketirali Tel Aviv! Međutim, svi, pa i hrvatski mediji objavljuju vijesti, istina šture, o ovom sukobu, ali gotovo nigdje nitko ne piše da netko žali za nevinim palestinskim (pa i izraelskim) žrtvama, poglavito maloj djeci. 

Israeli-attack-on-Gaza-De-007

Rat je bio i u Hrvatskoj i BiH. Haaški sud još se uvijek bavi, istina, s malim brojem srpskih zločinaca. Više se u svijetu priča o tzv. hrvatskim “zločinima” u Domovinskome ratu, o Hrvatima kao fašistima. Takve osude pretežno idu od raznih teršički, pusića, mesića, pilsla i sličnih. Vjerovali smo da će se ta Documenta  javiti priopćenjem – Zaustavite ubijanje nevine djece u Palestini, u Pojasu Gaze! Naime, ta Documenta je financirana najvećim dijelom iz stranih država, ali i sada se na ovom primjeru lijepo vidi – samo i isključivo da blati i baca u močvaru hrvatske branitelje, izjednačava agresora i žrtve i da cijele dane smišlja, kao Sava Štrbac, priopćenja o Hrvatima kao ustašama i fašistima.

Možete li uopće zamisliti da netko u Izraelu nakon svega ovoga što se događa osnuje Documentu, i da na njezinom čelu bude Slovenka, ili netko tko nikada nije ni živio u Izraelu?!

Pa, kad se već nitko drugi  ne usudi reći, reći ćemo mi koji smo sudjelovali u Domovinskome ratu, u kojem je srpski agresor masakrirao oko 400 nevine hrvatske djece (zbog toga nitko nije odgovarao): Izraelci, ne ubijajte nevine palestinske civile, djecu, žene i starce!

Molimo vas, kao dragoga Boga!

Ako se Izraelci imaju pravo braniti, imali smo se i mi. Ali, zbog čega nas nakon agresije i nakon pobjede u hrvatskom Domovinskome ratu i dalje nazivaju “ustašama” i “fašistima”, zbog čega nitko kad su Hrvati u pitanju ne shvaća da “Obrana nije zločin”?

Zar se jedino Hrvati nisu imali pravo braniti?

Predsjednik Republike vjerojatno bi na sve to rekao:

“Oprostite, ali ne bi se  htjeli miješati!”

To je prema svemu sudeći i Hrvatska vanjska politika!

Dokle?

Mladen Pavković (UHBDR91)

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Stjepan Šterc: Problem iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i iz BiH postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Problem raseljavanja stanovništva iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine poprimio je dramatične razmjere i postao pitanjem nacionalne sigurnosti, upozorio je u utorak hrvatski demograf Stjepan Šterc istaknuvši kako je posebice ugrožen opstanak Hrvata koji žive u BiH jer bi se njihov broj u toj zemlji u idućih deset godina mogao smanjiti čak za trećinu.

Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), kazao je u intervjuu za bosanskohercegovački portal Slobodna Bosna kako demografska politika postaje ključno pitanje budućnosti i razvitka obje države.

“Način upravljanja u ovim prostorima i državama je i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”, kazao je Šterc dodajući kako je jasno da političari svojim odlukama i postupcima izravno utječu na odlazak ljudi.

Iako je Štercov plan izlaska iz demografske krize, koji je nastao kao dio izbornog programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, usvojen u hrvatskim tijelima vlasti, on drži kako to ipak nije učinjeno sukladno njegovim programskim načelima i koncepcijama.

Demografska problematika, kazao je Šterc, nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje pa su posljedice nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji.

“Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Moj je prijedlog bio vladin ured na čijem bi čelu bio podpredsjednik vlade kako bi izravno mogao politički usmjeravati stratešku revitalizacijsku politiku, jasna procjena što je u proračunu manje bitno od demografskog opstanka, apsolutna zaštita žena u trudnoći i na porodiljskom (radno pravo, ekonomska i financijska sigurnost i sl.), povezivanje s iseljeništvom. Sadašnji su postupci samo dio socijalne politike i ništa više”, konstatirao je Šterc.

Demografska kretanja osobito pogubna po Hrvate u BiH

Komentirajući demografske probleme u BiH Šterc je upozorio kako ta zemlja iz godine u godinu bilježi sve veći pad prirodnog prirasta staovništva. Razlika između broja rođenih i umrlih u 2015. godini tako je bila oko pet i pol tisuća, a u 2016. godini ta brojka je već između devet i deset tisuća.

Procjena je kako bi prirodni gubitak hrvatske populacije u BiH u narednih deset godina mogao iznositi oko 40 tisuća osoba.

Uz prirodni pad od oko dvije i pol tisuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko deset tisuća onih koji će svake godine trajno napustiti tu zemlju.

To bi značilo kako bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544 tisuće, odnosno 15,4 posto ukupnog stanovništva te zemlje, za deset godina mogao biti smanjen za 125 tisuća.

To je dramatičnih 31.3 posto sadašnje populacije, analize su na koje ukazuje Šterc.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav.

“Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima.”, zaključio je Šterc. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari