Connect with us

Život

Kad je najteže, dolaze oni – piloti hrvatskih kanadera: ‘Hvala braći…’

Objavljeno

-

“Slika dana. Nakon mukotrpnih dana i noći kuće su spašene, hvala braći u zraku s kanaderima”

Požar koji je harao nekoliko dana općinom Tomislavgrad napokon je ugašen. Nadljudskim naporima vatrogasaca, mještana, ali i uz pomoć kanadera iz Hrvatske, obranjeni su domovi, spašeni životi.

A koliko su svi zahvalni svjedoči i fotografija osvanula na Facebook stranici ‘Imocki crnjaci’.

“Slika dana. Nakon mukotrpnih dana i noći kuće su spašene, hvala braći u zraku s kanaderima”, napisali su u opisu fotografije koja je u kratkom roku prikupila više tisuća lajkova.

Jučer se iz Grčke vratio hrvatski kanader s dvije posade gdje su sudjelovali u gašenju jednog od najvećih požara posljednjih desetljeća. Hrvatski piloti još su jedanput pokazali da su u svakom trenutku spremni pomoći ugroženim zemljama.

U punom je jeku požarna sezona. Zemlja je suha, i najmanja iskra može izazvati požar. Kad je najteže, dolaze oni.

– To su strašni momci, svaka im čast. To je izvježbano, imaju stvarno iskustvo, imaju sve što triba, kaže Boris iz Zadra.

– Nije im baš lako da to rade, težak je to posao, dodaje Rajna.

– Hrabri su, svaka im čast, kad svi odmaraju oni se trude i to je za pohvala, ističe Sadik, turist iz Austrije.

Hrabrost i učinkovitost hrvatskih pilota nije mit, nego stvarnost. Godine 2016. i 2017., nakon poziva izraelske vlade, ali i mnogo puta poslije hrvatski kanaderi gasili su i ugasili golem požar u toj zemlji. Izraelci su u znak zahvalnosti napravili video.

Ove godine naši piloti gasili su vatru u Turskoj i Grčkoj. Jučer se protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade vratio iz Grčke gdje je gasio vjerojatno najveći požar u Homerovoj zemlji u povijesti.

– Mogu samo kazati da su naši piloti pravi ambasadori i predstavnici Republike Hrvatske i HV-a u angažmanu u kojem su odradili sjajan posao u okruženju s ostalim državama koje su također pomagale, kaže brigadir Krešimir Ražov, zapovjednik 93. krila HRZ-a.

Nerijetko strani piloti traže savjete od hrvatskih.

– Došlo je do situacije kada su primjetili da je određena taktika bila učinkovita i nisu se libili ostali, odnosno, vodeća nacija kazati – želite li preuzeti, odnosno, preuzmite vodstvo, mi ćemo vas slijediti, ističe Ražov.

Hrvatska trenutačno raspolaže sa 6 kanadera i 6 airtractora koji su, kako kaže brigadir Ražov, u izvrsnom stanju zahvaljujući tehničarima koji ih održavaju pa nam novi nisu prijeko potrebni. Ako se, međutim, ipak otvori prilika za takvo ulaganje preko fondova EU-a, sigurno treba razmišljati i o nabavi novih letjelica.


HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas