Pratite nas

Komentar

Kad je umrlo pravaštvo?

Objavljeno

na

Znam da mnogi moji prijatelji, iskreni pravaši, ne vole kad netko, tko nije član neke od njihovih navodnih pravaških stranaka, piše o pravaštvu.

No ja ću se, iako član HDZ-a, ipak izložiti tom riziku i podsjetit naciju da je očito propustila važan pokop: “Pravaški pokop” s glavnom svećenicom demokratsko populističkog obreda Ružom Tomašić, koju mnogi prozivaše Ružom hrvatskom i nadom tek rođenog pravaštva.

No Ružino pravaštvo nije pošteno ni propupalo, a već ga trn egoizma i zaluđenosti lažnim vođama, intelektualnim veličinama i političkim genijalcima ubo u srce. Kako veli Ruža pravaštvo je odumrlo, umrlo ili suvremenim jezikom navodnih demokratskih načela postalo nepotrebno.

Čudne li logike da ona koja je navodno bila majka svoje čedo proglasi mrtvim prije nego li je to njezino čedo i prohodalo. No to big mamu na Harleyu ne smeta, ona je već zajahala neke druge konje i bokovima novootkrivenog konzervativizma zavodi magarce na hrvatskoj političkoj sceni. Siguran sam da će se sigurno pronaći sljedbenici koji ne znaju pošteno ni izgovoriti riječ konzervativizam, ali znaju kako se u novim jaslama uvijek nađe svježeg sijena.

starcevicPravašto je jedina izvorna i najotpornija hrvatska politička ideja. Kad smo 1990. prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu predavali tek objavljenu zbirku “Sabrana djela dr. Ante Starčevića” on nam je skoro dva sata pojašnjavao da je pravaštvo osnovica svake hrvatske državne ideje i slobode naroda.

Tuđman je to ugradio u svoje poimanje države i slobode, poimanje koje tek treba iskopati ispod prigodičarskog promatranja ovoga čovjeka, koji je jedini imao tu širinu da shvati pravaštvo, pa makar koliko ga članovi pravaških stranaka osuđivali radi političkog pragmatizma u kojem za njih nije bilo dovoljno mjesta.

Pravaštvo kao ideja je dakle osnovica i izvor hrvatske države, ono je izvorna hrvatska i u potpunosti europska ideja, ako europejstvo promatramo kao demokratičnost, slobodu i samoodređivanje, a ne kao lonac u kojemu veliku kuhaju i jedu, a male kuhaju i žrtvuju.

Svojim izjavama da pravaštvo štiti bogoljublje i domoljublje Ruža Tomašić samo javno pokazuje da nema baš pojma odakle i zašto potječe najbolji slogan, osim Za dom spremni, onaj Ante Starčevića: “Bog i Hrvati“.

Starčević je bio bogobojazan i nacionalno britak Hrvat, al izvor njegovom sloganu nije bogoštovlje nego poimanje suverenosti hrvatskog naroda. Njegov slogan potječe od stava da Hrvatskom mogu upravljati samo Bog i Hrvati, a ne Beč ili Pešta.

Kad bi Ruža bila malo politički pismenija onda bi ona znala da je ona u ime pravaštva kršila upravo to načelo jer je baš ona svoj uzlet doživjela u suprotnosti tom načelu, pa makar to bilo opravdano iz političkih razloga.

Njezin polupismeni nacionalizam je daleko od izvornog i ubojitog pravaštva jer pravaštvo nije nacionalizam, to je ljubav prema svojem narodu i spremnost da se za taj narod radi i gine, a Ruža je ginula samo dok je vrištala o pravaštvu ili o užitku.

Ante_Starcevic_0Pravaštvo u Europi nije odumrlo, naprotiv ono je Europi potrebnije nego ikada jer ova konstrukcija EU subvencijskog identiteta nas vodi u propast i potpuno nacionalno izgubljenje. Slobodne i politički moćne EU države to znaju i tako se ponašaju. Biti članom EU ne znači prepustiti nacionalnu samostojnost EU birokratima nego upravo suprotno, boriti se za svoj narod u političkim okvirima EU, ali tako da ovom državom ne upravljaju interesi ni Hansa ni Orbana nego samo interesi hrvatskog naroda i hrvatske države.

To očito Ruži ne odgovara jer na tom polju ona nema ni osnovnih poimanja, ma koliko ju neki proglašavali najsposobnijhom hrvatskom nacionalnom političarkom.

Pravaštvo nije nit umrlo, nit odumrlo nit je nestalo. Samo što bi to neki htjeli jer sad je došlo vrijeme kad su neke nove ideje bolje, hoće reći profitabilnije.
Pravaštvo je najveća ideja u hrvatskoj političkoj povijesti, daleko od ljevičarstva ili konzervativizma, daleko od komunizma ili fašizma. Pravaštvo je stav o slobodi svojoj osobnoj i slobodi svojega naroda.

Dok to Ruža i njezini prigodni pravaši shvate odumrijet će i EU, a ideja Starčevića će ostati i obnavljati se uvijek nanovo jer sloboda je neuništiva dok postoji načelo:

Hrvatskom imaju upravljati samo Bog i Hrvati.

Zato je vrijeme da se napravi most između Tuđmana i Starčevića da bi to bilo ostvarivo, a pravaštvo da postane osnovica napretka umjesto vreće za napucavanje po kojoj udaraju uglavnom oni koji nisu u stanju pročitat pet Starčevićevih ili Tuđmanovih rečenica jer im ponestane intelektualnog daha.

Njima preporuka nek se pridruže novootkrivenim uškopljenim EU političarima, nek zajahaju kakvog konja ili magarca pa nek nekom drugom pjevaju pogrebne.

Vinko Vukadin

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Luka Mišetić: Rat u Hrvatskoj prije 8.10.’91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni američki odvjetnik, Luka Mišetić, na društvenim je mrežama pojasnio zbog čega se oružani sukob u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob” a ne građanski rat, kako je to ocijenio Aleksandar Stanković.

-Rat u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”, ali to ne znači da je riječ o Građanskom Ratu(“GR”). Znanstvenici nemaju zajedničku definiciju GR. Npr, po Lieberovoj definiciji rat u RH nije bio GR jer se RH nije borila da preuzme kontrolu nad SFRJ – napisao je odvjetnik Luka Mišetić u komentaru na društvenim mrežama.

 

Nakon presude Ratku Mladiću, Mišetić se narugao i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Objavivši status na Twitteru bez ikakvog komentara, uz fotografiju Aleksandra Vučića s natpisom ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’, Mišetić se referirao na ranije izjave današnjeg predsjednika Srbije, koji je javno zagovarao da Ratko Mladić treba dobiti bulevar u Beogradu.

Podsjetimo,  Aleksandar Vučić je kao glavni tajnik Srpske radikalne stranke (SRS) 26. svibnja 2007. godine zalijepio na zgradi televizije B92 na novobeogradskom Bulevaru AVNOJ-a plakat na kojem je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari