Pratite nas

Komentar

Kad narod čuje za što je Bandić uhićen, grohotom će se smijati

Objavljeno

na

Odvjetnik Milana Bandića je rekao da je Bandić porekao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, a USKOK će odluku o pokretanju istrage donijeti danas

Iako ga zakon  u ovom trenutku priječi da s javnošću podijeli više informacija o slučaju uhićenja Milana Bandića, njegov odvjetnik Krešimir Krsnik istaknuo je kako je u ovoj državi vladavina prava dosegla svoj minimum.

“Nije danas ugodno i lako i bez straha živjeti u ovoj državi. Okrivljenikova prava su dosegla jedan svoj minimum. Ljudska prava, dostojanstvo su dosegli jedan svoj minimum“, rekao je Krsnik.

Objašnjava kako je Hrvatska jedina zemlja u kojoj Državno odvjetništvo republike Hrvatske ima vlast i moć bez kontrole.

“Čak se i tajne službe kontroliraju. Međutim, DORH je zakonima uređen tako da mu se omogućuje zloupotrebu” rekao je Krsnik.

Međutim, takvo stanje, upozorava odvjetnik zagrebačkog gradonačelnika, građanima sve više dolazi do svijesti.

 “Pogledajte kako raste rejting Bandiću prema anketama koje možemo vidjeti u medijima. Kad narod čuje za što je Bandić uhićen, grohotom će se smijati. Postavlja se pitanje što onda tek nama mogu napraviti ” zaključuje Krsnik.

Da je DORH srce korumpiranosti, rekao nam je i Josip Jurčević, pozivajući se na zaključke vanjskih institucija.

Nije novost da je mali čovjek nezaštićen u pravosuđu, ali, upozorava Jurčević, takvo stanje sada doživljava kulminaciju u vrhu politike gdje su povod prvenstveno politički motivi.

„Motivi za uhićenje zagrebačkog gradonačelnika nemaju veze s gospodarskim kriminalom. Smatram da se tu radi o računici za predstojeće parlamentarne izbore odnosno pokušaju da se Bandića eliminira kao potencijal s političke pozornice. U izborima za Skupštinu Bandić je pokazao model koje bi bilo iznenađenje na parlamentarnim izborima. Radi se o čovjeku koji ima dovoljno resursa, znanja i iskustva” , zaključuje Jurčević.

Krsnik je rekao da je Bandić porekao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Smatra kako postoji puno pokazatelja da je uhićenje plod želje da se skrene pozornost s puno važnijeg suđenja koje se odvija u Njemačkoj.

Pita se zašto se uhićivalo u sedam sati u nedjelju navečer ako je točno da su se vodile višemjesečne istrage.

Odvjetnik je u intervju za Novu TV rekao kako jedva čekam trenutak kad će s javnošću moći podijeliti više informacija.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opovrgnuo je optužnice i nakon ispitivanja je vraćen pritvorskom nadzorniku. U utorak ujutro USKOK će donijeti odluku o pokretanju istrage, kao i odluku hoće li zatražiti istražni zatvor. Ako zatraži, Bandić i ostali bit će prevezeni sucu istrage na zagrebački Županijski sud koji će odlučivati o USKOK-ovom zahtjevu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Dok god bi u Srbiji birali obuću predsjednici, prijateljstvo je iluzija

Objavljeno

na

Objavio

Utjecajni mediji u Srbiji koje, nije tajna, nadzire svemoćni Aleksandar Vučić, prepoznali su da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Koloni sjećanja u Vukovaru ove godine nosila “ustaške” čizme, tzv. zenge, i time zasigurno neželjeno puno poradili na njezinoj popularnosti u Hrvatskoj.

Oni bolje informirani Hrvati, naravno, shvatili su odmah simboliku tog predsjedničina stajlinga, no većina Hrvata, pogotovo onih mlađih, ne bi bez ove “pomoći” iz Srbije prepoznala značenje žutih Borovo čizama iz Vukovara iz 1991. Sada će moći saznati da je riječ o robusnim, uzgred muškim, gležnjačama, koje smo tada nazivali “kanađanke”, jer su rađene za kanadsko tržište i jako su podsjećale na svjetski hit Timberland, piše Davor Ivanković/VL

Kako su hrvatski branitelji u Vukovaru oskudijevali u svemu, pa i vojničkoj obući, netko se sjetio i podijelio im te žute čizme i time proizveo ovu legendu. Popularnost im je zajamčena i zbog toga što su i najpoznatiji vukovarski razarači tenkova nosili iste čizme pa su ih vojnici JNA iz Srbije i pobunjeni lokalni četnici jako dobro zapamtili. Nažalost, nakon okupacije Vukovara priča o žutim čizmama poprimila je tragičan ton jer su one koji su ih nosili i prilikom zarobljavanja ili predaje izdvajali iz kolone i potom likvidirali. Tragikomično je da i nakon 26 godina u Srbiji na te čizme i dalje gledaju kao na ustaške i jedina je razlika u tome što sada ne mogu one koji ih nose likvidirati bez suđenja. Takve poruke iz Srbije, naravno, i dalje raspršuje iluzije o normalizaciji i građenju kakvog-takvog prijateljstva između Hrvatske i Srbije. Ne može biti prijateljstva dok bi se u Srbiji brinuli o stajlingu hrvatske predsjednice i dok bi joj oni birali što će nositi u Vukovaru.

Pri tome je hrvatska predsjednica, naravno, izborom da za Kolonu sjećanja obuje znamenite zenge znala da će to izazvati pozornost, no svakako da nije očekivala da će je zbog toga Vučićevi mediji u Srbiji proglasiti ustašicom. Vjerojatno bi je, da nije bilo ovakve reakcije iz Srbije, u Hrvatskoj neki i kritizirali zbog populističkog čina, no ovako to uglavnom sada neće činiti i odustat će od toga iz čistog hrvatskog inata. Koji se u Hrvatskoj uvijek probudi kad nas iz Srbije ovako glupo napadaju. Stariji Hrvati pamte te optužbe iz Beograda tijekom Domovinskog rata o “pijanim i drogiranim ustašama koji ručne bombe bacaju 300 metara daleko”. Pamte ta i slična pripisivanja nadnaravnih sposobnosti Hrvatima-ustašama. A nisu te ručne bombe tako daleko letjele zato što su “ustaše” bili drogirani, nego zato što su onako nenaoružani morali smisliti mehanički dodatak na puški koji je omogućio lansiranje ručnih bombi na toliku daljinu. Kao što su od bojlera radili bombe i potom ih bacali iz poljoprivrednih aviona na okupatorske snage. Takvim pričama o pijanim ustašama i žutim čizmama Beograd je sam stvarao mitove koji su u konačnici i rezultirali time da su od Hrvata izgubili rat. Nevjerojatno je da moćni srbijanski mediji i dalje njeguju te mitove.

Kada su predsjednicu u Vukovaru novinari pitali zašto je obula zenge, ona je rekla da time “želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost”. Taj odgovor, naravno, bio je “plenkovićevski” i diplomatski. Grabar-Kitarović sigurno nije tako obuvena u Vukovar došla kao manekenka Borova, nego stoga što jako dobro zna mnogi Hrvati odmah prepoznati simboliku i da će na predsjednicu biti ponosni jer da je prava Hrvatica. Time se ona odmah istaknula u društvu troje predsjednika, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Republike, koji su zajedno koračali u Koloni sjećanja. Reakcija iz Srbije kasnije je postigla i to da i za Plenkovića i Jandrokovića potpuno padne medijski interes. I, ako joj je to bio cilj, predsjednica ga je i postigla. Što se službenog Beograda tiče, njima ustvari ne smetaju predsjedničine zenge, nego ponavljanje njezina stava kako će “puno vode proteći Dunavom prije nego što Hrvatska i Srbija budu mogle govoriti da su prijateljske države”. Ono što mi vidimo kao glavnu poruku, koju bi i u Beogradu trebali shvatiti, jest da će Kolona sjećanja u Vukovaru trajati dokle god i Dunav bude tekao, piše Davor Ivanković/VL

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari