Connect with us

Vijesti

kad ombudsmani za ljudska prava sviraju…

Published

on

Obitelj i obiteljsko okruženje kao temelj društvene zajednice gube svoju snagu, a nasilje nad djecom sve je češća pojava, a država po tom pitanju ništa ne poduzima.

Zbog siromaštva sve je više djece zanemareno, čime su izloženi svim zlima oko njih. Ovo je, između ostalog, kazano nedavno  u Mostaru gdje su Ombudsmani za ljudska prava BiH u suradnji s organizacijom Save the Children predstavili rezultate istraživanja “Uloga centara za socijalnu skrb u zaštiti prava djeteta” koje su proveli u BiH.

Istraživanje je provedeno s ciljem da se ustanovi i sagleda što realnija slika i stanje u kojem se nalaze mjerodavne službe socijalne skrbi u BiH, s aspekta zaštite prava djeteta, kazala je pomoćnica Ombudsmana za ljudska prava i šefica Odjela za praćenje prava djece pri toj instituciji Aleksandra Marin-Dikić. Podaci o položaju djece i poštivanju njihovih prava, kako je naglasila s velikim žaljenjem, nisu nimalo ohrabrujući jer djeca nisu prioritet u državi BiH.

cigance mostar 3

Veliki broj prava djece se krši zbog siromaštva, ustvrdila je Marin-Dikić, ali, kako je naglasila, i zbog neprovođenja zakona, jer Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH s organizacijom Save the Children zagovara izričitu zabranu fizičkog kažnjavanja djece, koje u BiH nije nikakva rijetkost.

Ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostar Zora Dujmović je kazala da po podacima s kojim ona raspolaže broj zlostavljane djece nije porastao u zadnjih pet godina, ali da je problem zlostavljanja očigledan i u gradu na Neretvi.

Mislim da je položaj djece danas u našoj zemlji dosta težak jer obitelj i obiteljsko okruženje gube svoju snagu. Djeca su iz različitih razloga zanemarena zbog čega su onda izložena svim zlima koja su oko njih, naglasila je Dujmović.

Mi se pitamo kako nadležne institucije i organi vlasti gledaju na ovakve pojave u Gradu na Neretvi ali i u ostalim krajevima i mjestima u BiH?

Ova curica izgledno romskog porijekla od možda 4-5 godina satima sjedi gola i bosa, promrzla i gladna ispred tržnog centra! Mnogi okreću glavu! Pa i oni koji to ne bi smjeli! Sliku smo slučajno napravili u 3 sata ujutro. Nismo joj htjeli dati novac u gotovini, nego smo joj kupili sendvič i sok!

Svi znaju da su je tu doveli ‘zli mentori’, da prosi za ‘velikog gazdu’ i nitko ništa!

Smatramo da su ovakve pojave apsolutno neprihvatljive sa stanovišta prava i zaštite djeteta. Očigledno je i svima jasno da se radi o organiziranom kriminalu, u ovom slučaju izrabljivanje djeteta pa čak i ropstva.

Dok se god nešto konkretno ne poduzme, možemo ustanoviti da ombudsmani sa svojim gore navedenim izjavama ‘svirajuqurcu’, a robo i djecovlasnici zadovoljno trljaju ruke.

Gospodo, Organi nadležni, za ljudskost nisu potrebne Financije!

K.Kraljevic/kamenjar.comWP_000478

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari