Pratite nas

BiH

Kad propjevaju intelektualne muhe

Objavljeno

na

Druga muha je unuka ‘Staroga’, Saša Broz. Relativno uspješna i izbalansirana mlada žena koja nije mogla odoljeti genetskom zovu. Kaže Saša: ‘I moj djed, da je živ, bio bi ‘protiv’!’ Stvarno je žena u pravu! Maršal bi sigurno bio protiv homića. Od 1941-45 priličan broj onih s gaćama duginih boja poslao je na drugi svijet gdje su svi ravnopravni.

Kad u čaši mlijeka ugledate već legendarnu muhu osjetite instinktivnu gadljivost. A kad u čaši ugledate čak tri debele crne muhe onda takvo mlijeko izlijete u zahod i pustite vodu. U pravilu.

Prošli tjedan u mlijeku su propjevale tri intelektualne muhe. Uspoređujući predstavnicu Gonga, Sašu Broz i Jadranku Kosor sa intelektualnim muhama, nije mi ni na kraj pameti vrijeđati ih… naročito ne muhe. Gong je uvijek glasan za demokraciju pod svaku cijenu, ali pod uvjetom da demokracija prodire u Hrvatsku po lijevom, a nikako po desnom krilu. Nakon ideološkog šoka koji je ljevica doživjela s objavom rezultata referenduma o braku, oglasio se i sveprisutni Gong. Njihova je muha rekla na konferenciji za tisak kako su oni, koji su bili “protiv” doživjeli poraz, između ostaloga i zato jer nisu imali institucionalnu podršku. Nakon te smiješne tvrdnje gongom je označen kraj fantazije o Gongu kao nepristranoj i neopredijeljenoj udruzi koja samo štiti demokraciju i ljudska prava u Hrvatskoj. Kad je gongom započela borba onih “za” i onih “protiv” braka, iz suprotnog kuta boksačkog ringa krenuli su Predsjednik RH, Premijer i Predsjednik Hrvatskog sabora, svi ministri na čelu sa ministrom MUP-a Ostojićem, sve “napredne” nevladine udruge, svi dnevnici i tjednici, svi relevantni portali osim Dnevno.hr, sva veleposlanstva, sve TV postaje i naš kauboj/podoficir Ante Tomić. Možda je mlada, napaljena Gongova muha mislila samo na institucionalnu pomoć MUP-a i ministra Ranka Ostojića. Da je Ranko “institucionalno” poslao policajce da rastjeraju volontere koji su prikupljali potpise za raspis referenduma, a kad je već do njega došlo da je te iste policajce poslao da stoje s pendrecima na biračkim mjestima, rezultat referenduma bi sigurno bio drugačiji. Ipak se narod boji policije i kad ne bije. Kad bi, zbog takve “institucionalne” podrške Markićka protestirala, Gong bi joj mogao poručiti “Neka institucije rade svoj posao”. Tako bi se, po Gongu, sigurno spasilo demokraciju u Hrvata i ne bi se danas ljevičari morali sramiti po svijetu zbog ishoda referenduma jer eto imamo zaostali, konzervativni narod. Tada ni Joe Šimunić ne bi uspio sa svojim državnim udarom u Maksimiru, niti bi ustaše digle tužbu protiv Boba Dylana, niti bi se Stožer usudio skupljati potpise za referendum o ćirilici, a niti bi Hrvatska, kako to mudro zaključuje Butković, postala nepopularna u svijetu. Ostala bi bar tako popularna kako je bila kad je Milanović zaratio sa cijelom Europom oko Lex Perković. A ovako je sad nepopularna bar kao Švicarska koja ima svako toliko neki referendum.

Druga muha je unuka “Staroga”, Saša Broz. Relativno uspješna i izbalansirana mlada žena koja nije mogla odoljeti genetskom zovu. Kaže Saša: “I moj djed, da je živ, bio bi “protiv”!” Stvarno je žena u pravu! Maršal bi sigurno bio protiv homića. Od 1941-45 priličan broj onih s gaćama duginih boja poslao je na drugi svijet gdje su svi ravnopravni. Saša valjda vjeruje kako bi njen djedica do danas sigurno već evoluirao u svojim shvaćanjima. Ne znam, ali bojim se da kad bi Maršal vidio kako su “protiv” glasovali Jadranka Kosor i Ante Tomić, i on bi se sigurno zamislio. Kako je pogon za stvaranje stare i nove Juge bila hrvatska glupost, Tito je s Hrvatima uglavnom mogao biti zadovoljan. Osim što su Hrvati, nakon njegove smrti, u jednom trenutku, zahvaljujući Tuđmanu, pokrenuli Savu uzvodno, ostale fore, kao što su “Ljubičice bijela…” uglavnom su stalno pušili. Dvadeset i prvo stoljeće je vrijeme nulte tolerancije za pušače i pušenje, a to je zaboravila naša Saša kad je davala izjavu.

Stožer za obranu Vukovara i nova hrvatska desnica više ne puše. Davno su prošla vremena kad je “Zabranjeno pušenje” pjevalo u Zenici “Crko Maršal”.

Treća je muha svima nam dobro poznata Jaca. Godinama se trudim dokazati kako su dragi Ivo i Jaca ubačeni od strane SDP-a u HDZ kao njihovi spavači s ciljem da razjeb….. Stranku i političku opciju koju je ta Stranka propagirala dok je Tuđman bio živ. Znate kako to ide u špijunskim serijama. Rusi ili Arapi se usele u SAD, ožene, dobiju djecu, krenu na faks, dobiju doktorate itd. Rusi šalju podatke o američkim svinjarijama, a Arapi kad dođe vrijeme sje…. Bostonski maraton. Tako su i Ivo i Jaca čekali svojih pet minuta i dočekali kad je Tuđman umro, te uz pomoć stranih i domaćih službi preuzeli Stranku i odmah je predali Feralovcima, oduševili Vesnu Pusić, Jelenu Lovrić, Slavenku Drakulić, omogućili Mesiću drugi mandat, te istodobno uspješno detuđmanizirali ne samo HDZ već i cijelu Hrvatsku. Da Ivo nije bio tako pohlepan na lovu, on i Jaca i danas su još mogli glumatati na čelu države i HDZ-a, dobivat besplatnu predizbornu podršku u medijima od Merkelice i zaluđivati narod koji će glasovati za HDZ ma tko mu bio na čelu. Međutim, Jaca je, skočivši u čašu mlijeka, odmah na perfektnom engleskom izjavila: “Iza “U ime obitelji” stoji opasna politika!” O kakvoj se opasnoj politici radi nije bila u stanju objasniti jer to nju nadilazi. Danas se pak Jaca i Karamarko složno protive novom referendumu o ćirilici. Ona cijeni i vjeruje samo u referendume koji se održavaju u Arena centru i ako Jarnjak vikne “Tko je protiv? Nitko! Onda su svi za! Jadranka Kosor je izabrana za predsjednicu Stranke i Vlade!” Kakav je to kretenski referendum na kojemu 700-800.000 građana siluje nju koja se solidarizira sa progresivnom manjinom jer ipak je ona Europejka, a ne nekakva hrvatska konzervativka. Osim toga, na referendum o braku izašlo nas je samo “bijednih” 37,9 posto glasača, dok je na referendum za ulazak Hrvatske u EU odazvalo se ogromnih 43,4 posto oduševljenih Hrvata. Nadam se kako dr. Tuđman sve to gleda s oblaka i češka se iza uha koga je sve držao u Stranci!

Na nedavnoj godišnjici smrti prvom hrvatskom Predsjedniku odana je počast minutama prešućivanja.

Čuvenu državničku izjavu Tita “demokratija da, ali ne za klasne neprijatelje” do savršenstva je obradila i dokazala prof. dr. Mirjana Kasapović. Ona u Večernjaku već dvije subote za redom kasapi klasne neprijatelje. Čim čuje riječ “stožer” Profa skače na zadnje noge. Nevažno je radi li se o Stožeru za Vukovar ili o nogometnom stožeru Nike Kovača ili o stožeru za obranu od poplava. Uvjerava nas da se po Jozićevom rječniku treba reći “štab”. Stoga, umjesto “glavni stožer” treba reći “general-štab”. Tako bi trebao biti generalštab za obranu od poplava, za nogomet itd. Teze koje Profesorica nudi izledaju otprilike ovako: najprije vladajući odrede tko su sve neprijatelji demokratije. Dobro, kod nas i vrapci na krovu znaju da su to Stožer za Vukovar, HDZ, HSP, udruga “U ime obitelji”, Željka Markić i svi koji se tako prezivaju, svi stožeri koji se još nisu pretvorili u štabove, i svi koji ne spavaju (neprijatelji). Kad vladajući javno objave popis svih neprijatelja u Hrvatskoj, dr. Kasapović će objaviti svoje pitanje svih pitanja: “treba li demokracija jamčiti prava i slobode svojim neprijateljima i dopustiti da slobodno djeluju njezini grobari”? Na to pitanje je već odgovorio Profin ideološki idol maršal Tito. Profa oduševljeno prede o konceptu “obrambene demokracije”. Da bi takva demokracija ojačala u Hrvatskoj Kasapovićka smatra da “treba ojačati ključne institucije demokratske vlasti, parlament, vladu, predsjednika države, vojsku i policiju.” Bravo doktorice demokracije! Sve smo to imali i u Jugi, a kako je završilo svi, osim možda vas, znamo. Ostalo je p….. dim! Profa ima bujnu demokratsku imaginaciju pa misli kako zakonom treba zabraniti sve stožere, militantne stranke, organizacije i udruge koje promiču nedemokratske ideje. Baš kao u Sjevernoj Koreji. Pitanje je samo tko će odlučiti ili procijeniti koje su stranke, organizacije i udruge nedemokratske i treba ih zabraniti. Naravno ona i njeni ideološki istomišljenici – ljevičari. Oni posjeduju svu i cijelu istinu o sadržaju i granicama demokracije. Kasapovićka bi vjerojatno željela da se svi ti nedemokratski stožeri, udruge, stranke itd., sprovedu na Maksimirski stadion gdje bi ih dočekao Ante Tomić, koji bi ih potom, s mitraljezom u ruci i Marseljezom na usnama, sve ta-ta-ra-ta-ta, slistio s lica zemlje! Asistirali bi mu sigurno i Miljenko Jergović koji sve klasne neprijatelje šalje u p.m. i Jurica Pavičić koji ih sve proglašava ipak samo kretenima!

Draga, vidovita profesorice Kasapović, moj vam je savijet: prestanite maštati! Otići će vam ten, a krema Helena Frankenštajn je skupa. Po vama i vašima, fašistički Stožer za Vukovar ugrožava ljudska prava onima koji su ih 18.11. 1991.g. klali, kasapili i ubijali na Ovčari te, rušeći grad, pjevali da im Slobo dade salate. U sedam godina nakon toga ti isti su se ponašali kao najgori fašisti. Navijači su nedavno izvjesili transparent “Ne zaboravite Vukovar”, a ako ovako nastavite mogli bi uskoro izvjesiti transparent “Ne zaboravite 5. kolovoza 1995.g.!”

Aktualna nas je vlast toliko osiromašila da mnogi danas i dnevni obrok plaćaju u obrocima.

Počelo je spašavanje vladajućih od nerazumnog naroda. Prvi im je pojas dobacio Karamarko. I on je protiv referenduma o ćirilici. Nešto je u ljutnji potpisao, a sad se izvlači kako to nije ozbiljno mislio. Zamislite tek ako takav postane premijer pa počne potpisivati razne međunarodne dokumente. Vukovarski HDZ pokušava spasiti nemuštog vođu Stranke pa bunca o nekakvom kontekstu, a neki se sve češće prisjete dr. Kujundžića … evo Zore ….

Vladajući će do 20.12.2013.g., promijeniti još jednom Ustav RH i zabraniti referendumska pitanja o promjeni pojedinih odredaba Ustava. To je doista jedinstveni primjer u svijetu! Retroaktivnost ih ne zanima. Važno je da su Karamarkovi i Glavaševi dobili što su htjeli. Ako i Ustavni sud stane na njihovu stranu baš me zanima što će reći oni u Strasbourgu kad čuju kako je kod nas uobičajeno da propisi, pa čak i Ustav, djeluju retroaktivno. Najbolje da u Strasbourg pošaljemo SDP-ovog jetija Peđu Grbina koji će im sa ustavnopravne visine od 210 cm objasniti kako je Hrvatska zemlja koja po nacionalnom ključu želi diskriminirati one koji su nas još nedavno ubijali po tom istom nacionalnom ključu. Albert Einstein je napisao: “Ne znam kojim će se oružjem voditi treći svjetski rat, ali znam da će se četvrti voditi palicama i kamenjem.”

Javio se nakon briljantnog uspjeha u Poljskoj režiser Oliver Frljić. Uspjeh sličan uspjehu knjige Ante Tomića Što je muškarac bez brkova u Češkoj. Mudri Oli misli u Jutarnjem da je vjeronauk u školama izvor šovinizma u Hrvata. Našla krpa Grubišić zakrpu Olija. U poljskoj je režiser trebao uvjeriti Poljake da su sudjelovali u Holokaustu. Za genijalnu ideju dobio je putnu kartu u jednom smjeru. Da, vidite to je ideja. Karta u jednom smjeru…

Mama mogu li večeras obući minicu. Ne. Mogu li barem obući cipele s visokom potpeticom. Ne. Mama ali ja imam 18 godina. Znam Ante…

ZvonimirHodak/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Crkva analizirala uzroke iseljavanja ljudi iz BiH: strah od rata, loša politička situacija…

Objavljeno

na

Objavio

Svi smo pozvani odgajati svoja srca u kršćanskoj ljubavi. Onaj tko istinski upozna ljubav i živi ljubav, taj ispravno živi. Istina je da je najveća avantura biti dobar, a nema dobrote bez iskrene ljubavi – kazao je predsjednik Caritasa BK BiH kardinal Vinko Puljić na press-konferenciji upriličenoj uoči obilježavanja Nedjelje Caritasa, 17. prosinca.

Nedjelja Caritasa u BiH je izazov i poziv da nađemo sebe i u sebi susretnemo Boga koji je ljubav te prepoznamo da smo voljena bića – naglasio je kardinal Puljić te dodao da tu ljubav moramo ostvarivati živeći jedni s drugima i jedni za druge.

Kardinal Puljić poručio je da će se na Nedjelju Caritasa prikupljati prilozi kojima se želi pomoći potrebitima. – Nikada nismo tako siromašni da ne možemo pružiti znakove i darove kršćanske ljubavi, niti tako bogati da nam nije potrebna ruka bližnjih – naglasio je kardinal.

Ravnatelj Caritasa BK BiH mons. Tomo Knežević prezentirao je aktivnosti Caritasa u BiH tijekom protekle godine. Prema njegovim riječima, sve aktivnosti Caritasa se realiziraju kroz tri nadbiskupijska Caritasa.

Hvale vrijedne su akcije koje provode volonteri na župnim razinama kroz svoje župne caritase – kazao je mons. Knežević te naglasio kako je na svim razinama u Caritasu BiH zaposleno 240 djelatnika raznih profila.

Skrbimo o svim vrstama korisnika, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili zemljopisnu pripadnost – kazao je mons. Tomo Knežević.

U posljednjem dijelu konferencije Zlatko Malić, voditelj Opservatorija siromaštva i resursa, iznio je informacije o uzrocima iseljavanja građana iz BiH. Prema njegovim riječima, iseljavanje je postalo ozbiljan problem u posljednjih nekoliko godina. Caritas nije želio provoditi velika istraživanja jer nema resursa za takvo što, ali je analizirao zašto ljudi odlaze iz BiH.

Prema analizi o razlozima iseljavanja, Malić je naveo 5 ključnih razloga.

Loša politička situacija, retorika i nesuglasice među političkim strankama. Među ispitanicima je prisutan osjećaj o mogućem novom ratu – kazao je Malić.

Ostali uzroci iseljavanja sadržani su u nepovjerenju u javna tijela, loša ekonomska situacija, nerazvijen zdravstveni i socijalni sustav i nesigurna budućnost djece.

O kampanji “Pomozimo zajedno”, u koju je uključeno poduzeće Violeta d.o.o. iz Gruda, govorila je predstavnica Violete Nevena Sučić. Violeta je, u suradnji s Caritasom BiH, Merhametom BiH, Crvenim križem RS-a, odlučila pokrenuti kampanju “Pomozimo zajedno” u sklopu koje će u proizvodima darivati potrebite obitelji u BiH u vrijednosti od 100.000 KM. Tom prigodom Sučić je uručila dar Caritasu u iznosu od 33 tisuće KM u proizvodima.

 

Kardinal Puljić protiv stigmatizacije jednog naroda u BiH

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari