Connect with us

Kad se sve sredi, i Mostar će

Objavljeno

-

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je izjavio za portal Dnevno kako će se mostarska kriza početi rješavati onog trenutka kad se krenu popravljati ukupne političke prilike u zemlji. Naglasio je i kako su čelnici parlamentarnih stranaka s kojima je razgovarao posljednjih dana duboko svjesni nužnosti provedbe odluke Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog stanovnika grada na Neretvi.

[dropcap]N[/dropcap]itko ne preskače Mostar jer su svi svjesni koliko je to ozbiljno pitanje. Isto tako, svi su svjesni da je pitanje Mostara optimalno moguće pokrenuti u kontekstu ukupnoga pomaka u BiH. Kada se intenziviraju međustranački razgovori, očekujem da će i pitanje Mostara biti dodatno stavljeno u fokus. Vidio sam odlučnost kod stranačkih čelnika da se više angažiraju na rješavanju mostarske krize. To potvrđuje da postoji svijest da se problem Mostara mora hitno riješiti, rekao je Raguž.

Podsjećamo kako Mostar već mjesecima nema zakonodavnu vlast jer se u gradu nisu proveli lokalni izbori upravo zbog neprovođenja presude Ustavnoga suda. Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, Mostar se našao pred financijskom katastrofom jer je jedino Vijeće nadležno usvajati rebalans gradskog proračuna. Kako je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije samostalno nametnuo proračun i to na razini posljednjega rebalansa iz prošle godine, Grad je danas u situaciji da priliv novca ne ide kako je bilo planirano te je moguće da ponovno dođe do obustave plaća proračunskim korisnicima.

Raguž je, pak, rekao i kako među  stranačkim liderima postoji spremnost da se provede presuda Sejdić-Finici i to iz razloga jer je to najveći politički prioritet naše zemlje.

Svi su lideri spremni pokrenuti BiH jer je Europa već na našim granicama. Poslije sporazuma između Srbije i Kosova i naši istočni susjedi su napravili ogromne korake ka EU. Samo BiH ostaje u izolaciji. Ipak, još uvijek nema potpune spremnosti među liderima u BiH da se kreativno traži rješenje, izjavio je Raguž te dodao kako svi moraju odustati od ”ultimativnih pozicija”.

Nažalost, neke od stranaka svoje sudjelovanje u traženju rješenja vežu uz ulazak u vlast iako to nije pitanje vlasti. U traženji komprimisa za ustavnu reformu, hrvatsko pitanje mora biti tretirano kao suštinski instrument rješavanja današnje situacije. Razgovore moramo voditi na dnevnoj bazi a ne u višemjesečnim ciklusima, kazao je Raguž.

Dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari