Pratite nas

BiH

Kad živiš u zemlji šupljaka, “Jebem ti zemlju!”

Objavljeno

na

A kad živiš u zemlji šupljaka, kao što je to Bosna i Hercegovina, česte su noći kad susrećeš svoj lik u ogledalu i hodaš okolo pokušavajući mrakom umiriti nemoć što raste u tebi.

Ovo su oči čovjeka koji je prekjučer u strašnoj prometnoj nesreći izgubio dvadesetsedmogodišnju suprugu i majku dvoje djece. Čovjeka što je jučer u očaju gledao ekspresno puštanje na slobodu osobe koja je kriva za smrt njegove supruge.

Martina_Mlinarevic_Soptaa

Bez ikakva objašnjenja od nadležnog tužiteljstva. Sa zataškanom čak i činjenicom tko je taj tužitelj što je oslobodio čovjeka koji je vozio kroz crveno u naseljenom mjestu sumanutom brzinom i skrivio smrt mlade žene. Hava se u tom trenutku pješice vraćala s posla.

Gledaš godinu rođenja ispod njezinog nasmijanog lika na fotografiji… 1987… “Jebem ti zemlju!”; rekao bi moj did Ćipa u nevjerici i nestao niz ulicu s rukama prekriženim na leđima. Tisuću devetsto osamdeset sedam trnaca u sekundi leluja pod kožom. Za sve ono što Hava nikad neće proživjeti sa svojom djecom i suprugom. Zbog budale.

Kad se u ovakvim slučajevima s obje strane nađu obični ljudi, zatvor nije upitan. Čak i kad si sasvim nenamjerno skrivio sličnu nevolju, gledat ćeš godinama svijet iznutra ćelije. Kad si običan čovjek, kazne plaćaš i zatvore viđaš čak i ako samo ne upališ svjetlo u autu u podne, kad zapališ prvi joint u životu, ako hitneš kamen na zgrade papanluka od ove vlasti, golfa dvicu ti odnose pauci ispred nosa svako malo, te sve što možeš je smjerno i pogovorno slušati glas zakona. U državi u kojoj zakon fercera ko kineski fen za kosu. Na trzaje i s ljigavim smradom.

Dakako, zakon se u stvarnostima punim idiotluka dijeli na zakon za odabrane i zakon za stoku sitnog zuba. Kako ćeš znati jesi li odabran ili stoka sitnog zuba? Jako jednostavno. Pogledaš prvo sebe i svoj život, pa uguglaš ovog lika što je pregazio nesretnu ženu. Pa ti izbaci nabildan dosje taman ko što je on sam. Propucavanja, sačekuše, reketiranja. Dodaj na to smrt mlade žene i jučerašnje puštanje na slobodu.

Eto, zašto si ti, šutljivi čovječe, stoka sitnog zuba. Jer si dozvolio i ozakonio krkanluk svojim mirenjem. Jer poštuješ porezne institucije u ovom do kosti pokradenom sustavu, plaćaš račune redovno dok veliki kradu milijune cerekajući ti se u facu, paziš na prometne znakove, pozdravljaš starije ljude u prolazu i živiš pošteno davno umrlu ljudskost u zemlji u kojoj ništa ljudsko više ne postoji. S druge strane, s glavom tvoje djece i najmilijih po ulicama se igraju lokalne kabadahije kojima nitko ništa ne može. A ti i dalje šutiš. I plaćaš kazne, i plaćaš račune, plaćom koja ne dolazi. Jer si oduvijek naučen da se živi po redu, obrazu i propisu.

Hava je imala dvije kćerke od četiri godine i četiri mjeseca. Tek četiri godine i četiri mjeseca su malene djevojčice imale svoju majku. Ostaju im samo u to malo vremena natiskane nasmijane uspomene i uplakane tatine oči. Oči koje samo čeznu pravdu, čija bol boli čak i ovako preko ekrana, oči koje su naučene onom redu, obrazu i propisu.

Možda negdje i nekad. U državi gdje je udarna i najvažnija vijest svih medija da nesretni članovi troglavog Predsjedništva moraju naručiti hranu dostavom jer ne radi njihov ubogi restorančić, a bahati vozač se pušta isti dan nakon što je ubio mladu ženu i to prolazi sasvim tiho i neopaženo, može se reći samo glasno i užasnuto ona didova – “Jebem ti zemlju!”

radiosarajevo.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Radikalni islamist iz BiH pod sankcijama EU zbog terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Radikalnog islamistu iz Bosne i Hercegovine Nusreta Imamovića Europska je unija uvrstila na popis osoba koje su pod sankcijama zbog povezanosti s terorizmom, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

List podsjeća kako je Europska unija 15. siječnja objavila nov i dopunjeni popis na kojemu su imena 465 osoba pod sankcijama, a među njima je nekoliko stotina državljana Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Libanona, Francuske.

Svi oni dovode se u vezu s terorističkim akcijama pa se tako na popisu našao i Imamović, koji je slovio za jednog od vođa vehabijskog pokreta u BiH.

Prema dostupnim informacijama Imamović boravi u Libiji, kamo je pobjegao iz Sirije nakon vojnog sloma terorističke tvorevine Islamska država.

Imamović je tijekom rata u BiH bio pripadnikom postrojbe “El-mudžahid” u sastavu Armije BiH, u kojoj su bili dragovoljci iz islamskih zemalja.

Nakon toga je studirao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je i stekao zvanje šerijatskog suca, a po povratku u zemlju nastanio se u selu Gornja Maoča kod Brčkog, gdje je postao vođom zajednice radikalnih islamista-vehabija.

Zajedno sa samozvanim propovjednikom Huseinom Bilalom Bosnićem iz Velike Kladuše bio je glavni zagovaratelj odlaska muškaraca iz BiH u Siriju kako bi se tamo borili za Islamsku državu.

Sam Imamović u Siriju je otišao 2013. i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Fronta al-Nusra.

Prema svjedočenjima osoba koje su se u BiH vratile iz Sirije, on je tamo imao visoki status te je uz ostalo obavljao i poslove šerijatskog suca.

Policija ga je privodila 2012. tijekom istrage o napadu na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, kojega je počinio Mevlid Jašarević, no Imamović zbog tog terorističkog čina nikada nije procesuiran.

No zato ga je State Department 2014. uvrstio na popis deset najtraženijih terorista.

Imamović je iz Sirije u Libiju pobjegao potkraj 2018. sa suprugom i djecom te skupinom odanih terorista. Pridružio se snagama Vlade nacionalnoga sporazuma Fajiza el- Saradža (GNA).

Pretpostavka je kako on sada ratuje u okolici Tripolija protiv snaga Libijske nacionalne armije kojima zapovijeda odmetnuti general Halifa Haftar . (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Milorad Dodik podržao izmjene Izbornog zakona BiH

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržava promjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim bi se, kako kaže, dala prilika Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike.

To je, kaže, jedini način da BiH, ipak osigura mir i stabilnost te da se svako nametanje rješenja drugima pokazalo kao neprihvatljivo.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao kako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ima pravo kada traži promjenu Izbornog zakona BiH, “jer se nitko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva s Hrvatima”.

U Daytonskom sporazumu je, kaže, uspostavljen jedan važan princip da BiH može egzistirati samo uz dogovor tri naroda i dva entiteta, ali su ga predstavnici međunarodne zajednice oskvrnuli i “bilo je puno petljavina”.

Ponovio je da je neprihvatljiv Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, jer je njime, kako tvrdi, učinjena diskriminacija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinoj imovini, te da treba podržati zahtjeve za njegovo ukidanje.

On je danas u Banjoj Luci sudjelovao u procesiji povodom pravoslavog praznika Bogojavljenja, a koja je, kako je naveo, bila je posvećena podršci srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori u nastojanjima da se pokaže jedinstvo kada je riječ o obrani srpskih svetinja, ma gdje se nalazili. (Fena)

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari