Pratite nas

Religija i Vjera

Kada homoseksualci diskriminiraju katolike, to se zove “stručno povjerenstvo”

Objavljeno

na

Kada se prošle godine na poziv Ministarstva kulture za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima javio 91 medij, dogodilo se nešto veoma zabavno.

Znajući da aktualna lijeva vlast dodjeljuje novac po plemenskim kriterijima “naši i vaši”, urednik portala Dalje.com Tomislav Galović koji, nije ni u SDP-u ni u HNS-u, išao se zafrkavati sa ministricom Zlatar Violić i “stručnim povjerenstvom” pa nabrzaka sklepao nepostojeći portal “Zlatne godine”, kako bi raskrinkao farsu. Epilog je bio komičan, njegov nepostojeći portal skupio je više bodova od mnogih postojećih, pa i onih sa katoličkim štihom poput portala Narod.hr, ili ovoga koji je završio pretposljednji, daleko iza “Galovićevog”.

Na ovu surealnu situaciju šef HND –a i jedan od članova povjerenstva Zdenko Duka odgovorio je Galoviću kako će “uskoro vaši doći na vlast, pa ćete dobiti novce.”  Naravno, novce od države dobili su portali koji propagiraju LGBT ideologiju te portali ostalih provladinih udruga. Portali sa duhovnim ili vjerskim predznakom, kao i braniteljski, uvjerljivo su završili na dnu tablice,  tako je prema “nepristranim kriterijima” odlučilo “nezavisno” stručno povjerenstvo u sastavu: Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka. Biografije navedenih osoba sve govore…

Skandal do neba, ali ne samo zbog toga što su nasjeli na Galovićev trik koji je raskrinkao njihovu “stručnost” i “kriterije”, već i zbog elemenata kaznenog djela, jer su članovi povjerenstva (Nina Ožegović…) dodijelili značajne sume novca medijima u kojima sami pišu ili ubiru tantijeme. No, to je sa “Zarezom” radila i sama ministrica Zlatar Violić dajući pare samoj sebi, pa je povjerenstvo samo nastavilo ovu “dobru praksu”. Budući da su njihovi “kriteriji” besramno i neprikriveno ideološki, a ne “stručni”, neki ih tada nazvaše “svjetonazorskom mafijom”.

Unatoč ovom skandalu bez ikakvih moralnih i pravnih posljedica za “stručno povjerenstvo”, ove godine praksa lijeve “svjetonazorske mafije” se nastavila. Na javni poziv tijela pod ingerencijom čestite ministrice Zlatar Violić za dodjelu sredstava za “poticanje komplementarnih djelatnosti” u svrhu zaštite “audiovizualne baštine”, kao i kod portala, opet se išlo plemenskim kriterijima “naši i vaši”, pri čemu je ova “mafija” napravila “epohalan iskorak”, nisu ocjenjivali nepostojeći “portal”, odnosno festival, no sve drugo je gotovo isto. Nešto više od 11 milijuna kuna podijeljeno je pretežito “motovuncima” i “zagrebdoxovcima”, gdje su prijatelji očito dodjeljivali novac prijateljima i “suborcima” protiv ove homofobične, ksenofobične… močvare od “katotalibanije”, kako neki od njih nazivaju Republiku Hrvatsku.

trsat-svetisteTako su umjetnički savjetnici Mima Simić, Teodor Celakovski i Slaven Zečević kao “stručno povjerenstvo” otfikarili sve što ima bilo kakav miris katoličkog, pa je ovaj puta, među inim, košaricu dobio “Festival Trsat”, festival hrvatskog katoličkog filma, no kako bi se spasile od totalne providnosti ideoloških kriterija kao prošle godine, od više od 11 milijuna kuna “Festival Trsat” dobio je “impresivnih” pet tisuća kuna, taman da si kupe grickalice. Koliko su bahati u svojim pristranostima svjedoči i činjenica da se Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC – a, nije udostojao niti odgovoriti onomad na žalbe “mračnih katolika” koji nisu dostojni ni obrazloženja zašto su neprihvatljivi i “ne udovoljavaju kriterijima”.

Iz ova dva slučaja je jasno da su jedini kriteriji raznih “stručnih komisija” oni koji izviru iz ideološke zagriženosti i netrpeljivosti. Ovakvo ponašanje, osim mogućih kazneno – pravnih aspekata (sukob interesa, itd), problematično je i pod mnogim drugim vidovima.

Prvo, “svjetonazorskoj mafiji”, kako ih neki nazvaše, očito “nije” jasno da u Hrvatskoj porez plaćaju i lijevi i desni. Ovi aktivisti tako će, prema već uhodanim dvostrukim, licemjernim kriterijima reći: Zašto daju novac Katoličkoj crkvi iz proračuna kada u njega uplaćuju i ateisti? Tako bismo njih sada mogli pitati, zašto bi katolici uplaćivali novac u proračun kojima se financiraju deklarirani mrzitelji Katoličke crkve i osobe koje nisu katolici, koje propagiraju protuvjerske stavove?

Drugo, nije teško primijetiti da se u tim “stručnim povjerenstvima” vrte stalno isti ljudi, LGBT aktivisti, ekstremni ljevičari, “antikapitalisti” i ostala čeljad koja slini na Ciprasa i Syrizu. Tako na primjer deklarirana lezbijka Mima Simić u oba slučaja odlučuje o novcu poreznih obveznika kao “nezavisna i nepristrana stručnjakinja”, a viri iz svake medijske paštete, pa je postala kao reklama za kiki bombone: Bilo kuda Mima Simić svuda! I opet dvostruki kriteriji ovih “boraca za bolji i pravedniji svijet”. Kada se tuku aktivisti u Ime obitelji i pale njihove štandovi, to onda nije nasilje, već borba protiv mračnjaka, protiv diskriminacije. Strategija ove “svjetonazorske mafije” je orwelovska: mržnja je ljubav, rat je mir.  Jednako tako, i u jednom i u drugom slučaju portala i “audiovizualne baštine” očita je diskriminacija “drugih i drugačijih” od strane raznih Mima i drugih “nezaštićenih manjinaca” koji sjede na milijun odbora i pozicija moći. U tom smislu dolazimo do srži “njihove” perverzije kada je u pitanju diskriminacija: Ako društveno marginalizirate homoseksualce, onda je to zločin diskriminacije.

Ako pak diskriminirate i društveno marginalizirate katolike, to nije zločin, već “odluka stručnog povjerenstva”, dakle “znanstveno – stručno” utemeljeni čin. Ekipa okupljena oko “Festivala Trsat”, kao i desetine drugih inicijativa s katoličkim predznakom koji dobivaju košarice od naše Simić Mimice, nisu diskriminirani, ne, “stručno povjerenstvo” vodi se pravilima struke, kod njih nema mržnje ni pristranosti. Za njih je sintagma “diskriminirani katolik” oksimoron. Katolici u njihov percepciji mogu biti samo zločinci, nikada žrtve, taj status rezervirali su za sebe, čak i kada po ulicama mlate katoličke aktiviste.

U jednome ih ipak treba pohvaliti – tehnike manipulacije usavršili su do perfekcije: Predstavljaš se kao “nemoćan”, a rasturaš “moćne” i odlučuješ o njihovoj sudbini; predstavljaš se kao borac protiv diskriminacije, ali samo prema istima kao ti, dok sjediš u moćnim foteljama gaziš preko svih koji drugačije misle; predstavljaš se kao žrtva, a gdjegod možeš iz pozicije moći bljuješ po onima koji te mole za mrvice; predstavljaš se kao manjina, a puni su te mediji kao da si statistička većina. Raspolažeš državnim novcem kao privatnom prćijom, da bi, kao Oliver Frljić, hračkao po toj istoj državi kao “ustaškom leglu”. Uglavnom, Orwelove antiutopije s njima su postale stvarnost, a Hrvatska “životinjska farma” u raljama “stručnih povjerenstava” o kojoj su neke životinje jednake, a neke “jednakije”.

Ivica Šola/Laudato.hr

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari