Pratite nas

Komentar

Kada je poraz u zraku, ništa ga ne može otpuhati

Objavljeno

na

Agencije koje su u prvom izbornom krugu objavljivale rezultate anketa, prema kojima je Josipović imao dvanaest posto prednosti pred Kolindom, do sada nisu objavili nikakve ankete za drugi krug. Valjda se ne žele više sramotiti ili u Josipovićevom stožeru procjenjuju da bi te naručene spin – ankete mogle dodatno naškoditi njihovom pulenu, čiji se rejting ionako nepovratno strmoglavljuje. No, zato su ipak objavili nešto na što ih se teže može uhvatiti u manipuliranju javnošću, jer se radi o dojmu birača nakon prvog televizijskog sučeljavanja kandidata u drugom krugu održanog na RTL-u. Prema njihovom “istraživanju”, Josipović je u neznatnoj prednosti pred Kolindom, prevedeno u postotke otprilike onoliko koliko je ostvario u prvom krugu, a što objavljivanjem ovakvih “rezultata” sugeriraju i za njima priželjkivani konačni ishod.

josipovic 2

No, uistinu ne treba biti komunikacijski stručnjak za ustvrditi, kako je Kolinda u tom sučeljavanju bila izrazito superiorna Josipoviću. Objektivni stručnjaci javne komunikacije koji drže do svog profesionalnog ugleda, poput profesorice Smiljane Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti, već su nakon sučeljavanja u prvom krugu ocijenili da je nastup Kolinde Grabar-Kitarovic bio najuvjerljiviji. Naime, svojom je verbalnom i neverbalnom komunikacijom Kolinda znatno nadmašila sve svoje protukandidate. Ponovilo se to i na njezinom RTL-ovom prvom televizijskom dvoboju s Josipovićem.

Već u uvodnom obraćanju Josipović je pokazao izrazitu nesigurnost, kada je čitao pet točaka svoga programa. Nije valjda da sveučilišni profesor nije mogao naučiti pet točaka svoga programa, nego ih mora čitati, a i u replikama je gledao u papire. Gdje je nestao predsjednik intelektualac, koji kao profesor na fakultetu i dugogodišnji političar ima iza sebe jako puno javnih nastupa. No, kada strah od gubitka izbora ovlada, onda nastupa tolika nesigurnost da nije bio kadar bez papira pred sobom uopće išta reći. Imali smo tako priliku gledati profesora s salabahterima, koji se poput uspanicenog brucoša grčevito zagleda u papire pred sobom. Nastavio je to raditi tijekom cijelog nastupa, a kulminiralo je to u njegovom završnom obraćanju, kada je umjesto spontanog govora biračima, opet čitao floskule ili što bi Milanović rekao frazetine s papira. A, što se tiče Josipovićeve neverbalne komunikacije, ona je dodatno pojačavala utisak o posvemašnjoj nesigurnosti, nervozi, strahu i panici koja ga je obuzela. Kada je govorio pogled mu je bio usmjeren prema voditelju, kao da se obraća njemu a ne gledateljima, s glavom nakrivljenom prema dolje. Prilikom govora Kolinde, niti u jednom trenutku nije gledao prema njoj, nego je zgrčenog lica pokušavao navući kiseli osmijeh. Izuzev, sarkastičnog, kiselog osmjeha na zgrčenom licu, koje neupitno odaje gubitnika, Josipović je malo štoga ponudio na tom sučeljavanju.

Za razliku, od Josipovića, Kolinda je ponudila i sliku i ton. Njezin je verbalni nastup bio siguran i uvjerljiv, a replike odmjerene i pogođene. Neverbalna komunikacija u potpunosti je pojačavala ukupni dojam, jer je za vrijeme cijelog nastupa uzdignutog čela gledala u kameru, dakle izravno se obraćala gledateljima. Kada je govorio Josipović, Kolinda je gledala prema njemu, što je ostavljalo utisak njezine sigurnosti, ali i pristojnosti, uobičajene u ovakvim televizijskim duelima predsjedničkih kandidata.

Poslije ovakvog sučeljavanja, uvijek je dobro prisjetiti se i ponovo pogledati barem dio prvog televizijskog sučeljavanja predsjedničkih kandidata u povijesti, onog između Kennedya i Nixona iz 1960., da bi se dobio odgovor, zbog čega Kolinda sigurno pobjeđuje na ovim izborima. Nixon i Kennedy imali su jedno jedino sučeljavanje, Kolinda i Josipović imati će još dva, na NOVA TV i HRT, no ništa se više ne može dogoditi, a što bi preokrenulo smjer i ishod ovih izbora na stranu Josipovića. Dapače, za njega će naredna sučeljavanja biti daljnje mrcvarenje od kojega ga u ovom trenutku ne bi spasili Carl Rove i Alastair Campbell zajedno, a ne ekipa iz njegovog stožera. Za njega bi bilo bolje da kampanje uopće nije niti bilo, već da su izbori bili tamo negdje u ljeto, u sezoni kiselih krastavaca, te dakako bez Kolinde.

Kako li je samo bilo nesmotreno ocijeniti Kolindu kao kandidatkinju Barbikom bez tona, a što se sada vraća kao bumerang neumitnog izbornog poraza Ive Josipovića. U jednakoj se mjeri to odnosi i na “istraživanja” javnog mnijenja o rezultatima prvog kruga ili dojma gledatelja nakon RTL-ovog sučeljavanja. Kada je poraz u zraku, ništa ga ne može otpuhati.

ANDRO OZRETIĆ

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari