Pratite nas

Vijesti

Kadija ih nije volio

Objavljeno

na

Iz pritvora je izišao ubojica dvoje staraca koji je priznao njihovo ubojstvo, ali je pušten zbog nepostojanja dokaza, jer očigledno njegovo priznanje nije bilo dovoljan dokaz, piše  Slaven Raguž (hrsbih.org), predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Dvoje staraca ubijeno, ubojica priznao, pa pušten na slobodu. Šute plaćenici iz nevladinog sektora. Šute inozemne ambasade. Šute federalni mediji. Šute jer su starci pogrešne, a ubojica prave nacionalnosti.

Nedavno u Mostaru u jednom šoping centru netko je opsovao majku dvoma anonimnih novinara nekog još anonimnijeg portala čija su jedina referenca bogati donatori. To psovanje antifašističke majke bijaše predmetom zanimanja dnevnika udarnih termina po federalnim medijima, pisale su se kolumne i kolumne po dnevnim listovima i mučeničkim antifašističkim portalima, radile se tribine gdje su se dovodili mučenici iz Republike Hrvatske, Srbije i dr.

Pokradeni, prestrašeni, ubijeni…

Iz pritvora je izišao ubojica dvoje staraca koji je priznao njihovo ubojstvo, ali je pušten zbog nepostojanja dokaza, jer očigledno njegovo priznanje nije bilo dovoljan dokaz. Ni riječi u federalnim medijima!

[ad id=”68099″]

Ni slova u mučeničkim antifašističkim portalima. Nevladin plaćenički sektor, kao i glasnogovornici raznih ambasada, međunarodnih organizacija ostadoše nijemi. Vrijednost života dvoje siromašnih staraca, zvjerski ubijenih pod svoga doma krovom nije ista kao ona dviju škola pod jednim krovom. Osim reakcije franjevaca iz Kraljeve Sutjeske, nitko relevantan se nije očitovao o tome.

Krenut ću samo po sjećanju. U Travniku su ubijena dvojica policajaca, u Sarajevu ubijen federalni doministar Jozo Leutar, u Konjicu ubijena obitelj Anđelić, u Brčkom ubijen povratnik, a pretučena njegova supruga završila u bolnici, ubijen gospodarstvenih Jozo Kafadar.

ourlivesU Nevesinju i Kozari spaljene kuće, povratnici u selu Menjik napadnuti kolcima, pretučene i domaće životinje od strane seljana sela Pridvorci, i to pod budnim okom policije iz Uskoplja. U konjičkom naselju Bradina opljačkane kuće, oskvrnuti križevi, mehanizacijom preorane netom obrađene njive površine od oko 60 duluma, ostavljene poruke „ustašama ovdje nema mjesta”.

Na raspravi u općinskom vijeću Bugojna općinski vijećnik SDP-a javno govori „pobili smo vas 93. pobit’ ćemo vas opet”. U Grabovici kod Mostara više puta oskvrnute grobnice i pljačkane kuće itd.

Koja je zajednička poveznica? Sve redom su žrtve Hrvati. Još jedna poveznica je da su počinitelji u zabrinjavajućoj većini slučajeva nepoznati, a tamo gdje su poznati, poput ubojice staraca, poput napadača na povratnike u selu Menjik, poput ovog općinskog vijećnika SDP-a, slobodno hodaju bez ikakve odgovornosti za svoja zlodjela.

Dakle, iskustvo i stvarnost nas je naučila kako se ne radi tu o odnosu moći i nemoći, kako tvrde franjevci u svojoj reakciji na puštanje na slobodu priznatog ubojice, nego o tome da su ubijeni starci pogrešne nacionalnosti, a ubojica prave.

Fratri to ne smiju otvoreno priznati, stavljaju to na razinu odnosa bogatih i siromašnih u društvu, što je samo dio istine. Istina je da i oni sami vjerojatno dvoje otvoreno reći istinu, kako ne bi slučajno završili poput bračnog para.

Samo u prošloj godini samostan u Kraljevoj Sutjesci je toliko puta bio predmetom pljački i prijetnji da se nedavno moralo po službenoj dužnosti delegirati dežuranje policijske patrole ispred samostana.

Umrite starče i starice!

Od ove ionako bijedne države želi se (i u tome očigledno uspijeva) napraviti društvo kasta po uzoru na Osmansko carstvo gdje te kadija tuži i gdje ti kadija sudi, a ako si dobar s kadijom i, još bolje, ako si kadijine nacionalnosti, ne trebaš se ničega bojati. Kadija će ti uništiti mjesto zločina, kadija će ti napisati optužnicu, kadija će te osloboditi, kadijini mediji o tome neće reći niti riječi, pa makar ti priznao zločin, tvoj kadija će tebe izvući, nema nikakve brige.

Kadija je provjereni patriota, kadija je ujedno i Bosanac i Hercegovac. Kadija je građanin koji nije jedan narod, nego više naroda u jednome. Kadija je antifašista koji se mučenički bori protiv suvremenog fašizma nacionalističkih stranaka i u tome ima podršku međunarodne zajednice, matematičara Inzka, polupismenih diplomata.

Kadija je ostali koji je danas ostali, živi kao Bošnjak, ali sutra po potrebi može biti Hrvat, a prekosutra i Srbin ako zatreba. Tvoje je da šutiš i trpiš, a ako netko te dođe pokrasti, ako dođe lomiti tvoje svetinje, ako dođe u namjeri zvjerski te ubiti, tvoje je da pokorno to dopustiš.

Međutim, na kraju nije meni toliko do kadije. Bilo je i većih kadija od ovih današnjih certificiranih patriota, pa je naš narod opstao. Nisam siguran je li bilo većih parazita koji bi tobože trebali se boriti za taj narod. Dok je ubojica nedužnih staraca izlazio iz zatvora, u duhu suvremenog bratstva i jedinstva u Sarajevu se tucaju uskršnja jaja, poput ratnog plijena dijele se državna poduzeća, sjeda se u pokornošću stranačkom šefu zaslužene ministarske i zastupničke fotelje.

Da je možda predizborna, a ne postizborna godina, možda bi nekoj od hrvatskih stranaka i palo na pamet službeno se zauzeti i iskoristiti pozicije u vlasti za pravdu dvoje ubijenih staraca. Ovako, njihovim sjedanjem u izvršne i zastupničke fotelje i njihova, i kadijina pravda je zadovoljena, a ti starče i starico umrite u svojoj bijedi i životu u bijednoj zemlji.

Jedina utjeha je kako ćemo svi prije ili kasnije pred sud gdje nema tog kadije koji će i kadiju i ove parazite spasiti istinske pravde. Tu sada počivaju u miru Niko Crepulja i Mara Kristić, dvoje staraca kojima je jedini grijeh bio što ih kadija nije volio.

Slaven Raguž

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ni jedna inicijativa za referendum nema dovoljno potpisa

Objavljeno

na

Objavio

Vlada Republike Hrvatske danas će na redovnoj sjednici raspravljati o prijedlogu mirovinske reforme, ali i o potpisima referendumske inicijative

Vlada Republike Hrvatske u srijedu će na redovitoj sjednici raspravljati o mirovinskoj reformi i izmjenama postojećeg sustava.

Druga točka dnevnog reda je izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. Izvješće podnosi ministar uprave Lovro Kuščević.

Prije samog početka sjednice, Kuščević je istaknuo da Vlada podržava referendume kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana i ne zamjera inicijative, ali zamjera organizatorima dva referenduma zbog nepravilnosti prilikom prikupljanja potpisa.

– O tim nepravilnostima, njihovu broju, broju važećih, odnosno nevažećih potpisa možemo razgovarati nakon što prezentiramo izvješće. Povjerenstvo je završilo svoj posao, predalo je izvješće, a ja ću ga danas prezentirati Vladi – rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da se bliži dvije godine rada Vlade te kako svim članovima i članicama Vlade treba biti zadaća da se još intenzivnije bave poboljšanjem života građana.

Podsjetio je na posjet Parizu te susret s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te druženje s iseljenim Hrvatima, ocijenivši taj susret jako dobrim.

– Što se tiče prosvjeda u Vukovaru – čuli smo poruku žrtava – naglasio je i dodao kako DORH i policija rade svoj posao te istaknuo kako taj posao treba nastaviti.

–  Jednu od bitnih ostavština predsjednika Franje Tuđmana je proces mirne reintegracije Podunavlja – podsjetio je.

Naveo je kako je već tada zaključeno kako Podunavlje treba integrirati mirnim, diplomatskim putem.

– To je provedeno putem niza mjera, a jedna od njih bila je izgradnja povjerenja – kazao je Plenković.

– Na nama je da stalno naglašavamo stratešku važnost tog postignuća. Moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini i budućnosti koja je pred nama – istaknuo je premijer.

– Čini mi se da hrvatska javnost i svi mi koji smo politički odgovorni moramo staviti te poruke u prvi plan. Želimo graditi odnose koji se baziraju na povjerenju i suradnji, ali isto tako nećemo zaboraviti niti dopustiti da zločini ostanu nekažnjeni – dodao je.

Osvrnuo se i na vojnu vježbu Velebit 18 te pohvalio organizaciju i izvedbu vježbe.

Što se tiče izvješća ministra uprave Lovre Kuščevića, Plenković je rekao dani jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma. Omogućit će građanskim udrugama, ali i svim zainteresiranima, dodao je, uvid u nepravilnosti koje su pronašli.

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je na sjednici Vlade kako ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

– ‘Istina o Istanbulskoj’ predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.
– Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.
– Za drugu inicijativu ‘Narod odlučuje’ prikupio je 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije. Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje. U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu. Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.

Lovro Kuščević o potpisima: Tko izgubi, ima pravo da se ljuti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u uvodnom dijelu sjednice Vlade da se čini da niti jedno od tri referendumska pitanja nije prikupilo dovoljan broj potpisa. “Zadužit ćemo ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transprentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ”, naglasio je premijer.

Nastavio je obrazlažući ciljeve izmjena paketa zakona koji se tiču mirovinske reforme.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Sotinjani uzeli pravdu u svoje ruke i podnijeli tužbu protiv Srbije

Objavljeno

na

Objavio

Sotinjani, kao i većina mjesta na tom području, još uvijek tragaju za svojim najdražim

Dragica Urukalović tijekom okupacije Sotina izgubila je oca, sestru i nekoliko članova uže obitelji. U selu je boravila do sredine studenog. Prvi puta nakon 27 godina s ekipom RTL-a odlazi u podrum kuće u kojem je bila zatočena, pišu Vijesti RTL

“Što smo radili? Ja i sestra smo morali ići. Tata je bio pošteđen kao par dana pošto je tu bio pretučen pa nije mogao, a ja i sestra smo išli na prisilni rad.”

Svi Hrvati, kao i njihove kuće bili su obilježene, a brutalno zlostavljanje svakodnevica.

“Gore su nas posjeli i da se dogovorimo, silovat će. Ja sam onda molila jer sestra je bila mlada, bila je cura, onda sam molila ako što moraju onda neka rade samnom, neka sestru ostave na miru.”

Dragicu i njezinu sestru od silovanja spasio je tada jedan mladi vojnik. No nakon izlaska iz Sotina, niti nju, ali niti oca više nije vidjela. Zatekla ih je sudbina 68-ero žitelja toga prije rata većinski hrvatskoga mjesta nadomak Vukovaru.

Poput Đure Počića koji je identificiran 1998. klasičnom metodom i pokopan na memorijalnom groblju, no…

“Prije tri godine uspostavilo se da to nisu njegovi ostaci i ponovo sam prošla svu tu kalvariju i sahranila 20 posto posmrtnih ostataka svog supruga”, kaže Amalija Počić, Đurina supruga.

Većina posmrtnih ostataka Sotinjana nađena je u masovnoj grobnici u Vučedolskim vinogradima. No upornost ovih ljudi i osobna istraga koju su vodila dovela ih je do novih spoznaja. Zahvaljujući i procesu koji je vođen u Beogradu, Žarko Milošević koji je osuđen na devet godina pokazao je još jedno mjesto masovne grobnice. Stara Ciglana, odakle su posmrtni ostaci premještani u rovove klaonice gdje su se zatrpavani zajedno sa životinjskim ostacima.

“Tu gdje je ovaj korov, tu su bili kanali gdje su se bacali od klaonice i onda im je bilo jako blizu gdje je ona šumica, to ti je ta Ciglana i onda su ih samo ovdje preko njiva dovezli tu i pobacali”, kaže Igor Matiješević, Inicijativni odbor obitelkji nestalih Sotin.

Slučaj krvnika Miloševića koji je pokazao mjesto zločina nije izoliran. Za to postoje i pisani tragovi koji su dostavljeni hrvatskom pravosuđu još prije tri godine.

No, Sotinjani ne staju. Uz pomoć države ili bez nje, traže istinu. Trenutačno su zahvaljujući prvoj presudi pred beogradskim tužiteljstvom podnijeli tužbu protiv Srbije.

Traže naknadu štete. Uz to nadaju se i skorom početku novog procesa pred Tužiteljstvom u Beogradu, za Vučedolske vinograde, ali i sve pojedinačne zločine. Zbog istine i pravde koje hrvatska žrtva zaslužuje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari