Pratite nas

BiH

Kadrovske promjene u policiji zbog učestalih krađa automobila u Mostaru i Međugorju

Objavljeno

na

Među teškim kaznenim djelima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji posljednjih mjeseci izdvajaju se otuđenja automobila, piše sarajevsko Oslobođenje.

U posljednji mjesec, prema statistici županijskog MUP-a, na području županije otuđeno je ukupno osam vozila. Još niti jedno od navedenih kaznenih djela nije rasvijetljeno.

Najčešće su se krali automobili BMW.

Oslobođenje navodi kako je prema neslužbenoj statistici u HNŽ-u je tijekom prošle godine otuđeno oko 110 automobila, što je za 40 posto više nego u 2015, a prednjačila je krađa automobila marke Volkswagen.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić rekao je za Oslobođenje kako su unutar MUP-a u posljednje vrijeme rađene rotacije i kadrovske promjene na područjima u kojima su krađe automobila bile najizraženije. Osnovani su, također, posebni timovi za prevenciju i suzbijanje ove vrste kriminaliteta.

”Tijekom posljednjeg izvještajnog perioda Policijska uprava Mostar, zajedno sa sektorom krim-policije, slobode je lišila osobu osumnjičenu da je koncem prošle godine otuđila automobil u Međugorju. Nad njim se provodi kriminalistička istraga pošto se dotični može dovesti u vezu s još nekim kaznenim djelima na području HNŽ-a”, naveo je Marić.

Oslobođenje navodi kako je riječ o 31-godišnjaku rođenom u Foči, a trenutno nastanjenom na Ilidži, koji je uhićen u mostarskom naselju Rodoč, a za kojeg se sumnja da je prethodno učestvovao u krađi terenca BMW njemačkih registarskih oznaka, čiji je vlasnik u Hercegovinu došao provesti božićne i novogodišnje praznike.

Kriminalci navodno posjeduju dekodere za vozila BMW i Volkswagen, a vrlo vjerojatno imaju i domaće pomagače, s obzirom na to da je jedan od ukradenih automobila kasnije pronađen u privatnoj garaži u mostarskom naselju Carina.

Oslobođenje navodi kako je vrijedno spomena i da su nedavno policijski službenici Sektora kriminalističke MUP-a HNŽ-a i Odjela kriminalističke policije policijskih uprava Mostar i Čapljina, po naredbi Općinskog suda u Čapljini, izvršili pretrese na području Cerova u općini Neum i Višića u općini Čapljina, te tom prilikom na dvije lokacije koje koristi M. M. (1986) iz Cerova, pronašli i izuzeli dva motorna vozila – teretno motorno vozilo Mercedes i putničko motorno vozilo BMW.

Također, pronađeno je izuzeto više dijelova motornih vozila za koje postoji sumnja da pripadaju skupocjenim motornim vozilima ukradenim u prethodnom periodu.

Treba napomenuti da su se u 2016, osim BMW-a i Volkswagena, najčešće krala vozila Audi i Škoda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Podignuta optužnica protiv 7 Srba za ubojstvo 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske Republike Srpske tereteći ih za ubojstva 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni tijekom ratne 1992.

Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, ratni zločini nad bošnjačkim civilima počinjeni su od travnja do prosinca 1992. u mjestu Jusićima kod Zvornika u sklopu kampanje etničkog čišćenja vojske RS-a.

Optužnicom za zločine protiv čovječnosti obuhvaćeni su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović i Milan Mijić zvani Mišo.

Oni su najprije kao pripadnici teritorijalne obrane Malešić, a kasnije zvorničke brigade vojske Republike Srpske sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići u općini Zvornik što je rezultiralo ubojstvima i nestankom više desetaka osoba. Tereti ih se i za nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i djece, te paljenje i uništavanjem kuća i imovine.

Iz državnog tužiteljstva BiH najavili su kako će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima je i pet zaštićenih svjedoka, te prilaganjem brojnih dokaza i dokumenata iz rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Policija i dalje dovodi migrante u kamp Vučjak

Objavljeno

na

Objavio

Policija Unsko-sanske županije u ponedjeljak je nastavila dovoditi migrante u improvizirani migrantski kamp Vučjak kod Bihaća unatoč najavama da će kamp ovog tjedna biti rasformiran kao potpuno neprikladan za smještaj migranata, izvijestili su lokalni mediji.

Policajci su u prijepodnevnim satima u Vučjak prebacili skupinu migranata koja je do tada boravila u ruševinama nekadašnje tvornice Krajina-metal u Bihaću.

Procjena je kako u Vučjaku trenutačno boravi do 600 ilegalnih migranata. Potkraj prošlog tjedna ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić postigli su dogovor po kojemu će taj kamp biti zatvoren, a sve osobe koje u njemu borave prebačene u druge kampove, poput Bire i Mirala, u kojima postoje elementarni uvjeti za boravak u zimskom razdoblju, ili u novi prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva, koji još uvijek nije osposobljen.

Voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert, čiji suradnici vode migrantske kampove, kazao je za televiziju N1 kako još nema službene potvrde kako i kada će se provesti dogovor Mektića i Ružnića.

“O tome još nemam službenu informaciju”, kazao je Van der Auweraert.

IOM neće sudjelovati u premještanju migranata, a to bi prema postignutom dogovoru trebala učiniti policija.

Dodatni problem u provedbi dogovora je to što mještani Blažuja negoduju zbog najavljenog otvaranja migrantskog centra u njihovom susjedstvu.

Najavili su kako će poduzeti sve korake da bi to spriječili, uključujući blokadu pristupa nekadašnjoj vojarni, koja bi ubuduće trebala biti privremeni dom za oko 350 migranata.

Tu je vojarnu za smještaj migranata vlastima na državnoj razini ustupila vlada Federacije BiH, kao i napuštenu vojarnu u mjestu Ljubače kod Tuzle, gdje se također pobunilo lokalno stanovništvo.

Nanadno se ispostavilo kako je vojarna u Ljubačama već izdana pod zakup jednom uzgajivaču divljači, a okolica je minski sumnjiva površina pa se odustalo od planova da se tamo uspostavi migrantski kamp. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari