Pratite nas

BiH

Kafanska obećanja i ruralno žicanje glasova

Objavljeno

na

plakatpepiIzborna kampanja je u punom jeku, političari neumorno ponavljaju svoje slogane i nude ‘bolju’ budućnost na pladnju. Nasmiješeni i uljepšani na svakom koraku nas obasipaju porukama, obećaju jedinstvo, normalan život, ujedinjenje, podjelu, pa čak tsunami. No pitanje je donose li poruke, slogani i plakati nešto novo, te koliko su ozbiljno usmjereni prema željama građana.

”Sama činjenica da se osim nekog “Cunamija” ne mogu sjetiti niti jednog slogana bez da se konsultiram s Googleom, a bavim se političkom analitikom, govori Vam o “kreativnosti” predizborne kampanje. Imam osjećaj da poruke kao opća mjesta gotovo svih političkih subjekata i jesu napravljene da se što prije zaborave. Jer, zaboga, zamislite što ako se netko dosjeti vašeg slogana nakon par godina, a vi, zapravo niste ništa uradili po tom pitanju”, rekao je za Bljesak.info Dragan Bursać novinar i kolumnist portala Buka.

Ruralno žicanje glasova i kafanska obećanja

Po njegovom mišljenju poruke su sublimirane u neku vrstu ruralnog “žicanja glasova” i kafanskih obećanja, tipa-ako ja tebi, onda ćeš ti meni.

Politička analitičarka Ivana Marić je kazala za Bljesak.info kako nam predizborne poruke političkih stranaka mnogo govore o prioritetima birača jer su te poruke i slogani kod svake ozbiljne stranke osmišljene na osnovu prethodno provedenih ispitivanja javnog mnijenja.

”Velik broj stranaka poziva građane na ujedinjenje. I dok SDP poziva na ujedinjenje svih građana (Ujedinjeni), jedan broj stranaka koristi, u ranijim kampanjama provjereno, uspješne poruke koje upućuju na nacionalno jedinstvo (U jedinstvu je snaga, Hrvatski odgovor, Za pobjedu Srpske). Pitanje je jesu li i te nacionalne poruke odraz volje birača, ili stranke na taj način pokušavaju ojačati nacionalno jedinstvo i steći dodatnu podršku birača. Novije stranke, koje se vode kao opozicijske, se svrstavaju ‘Uz narod’ i pozivaju ‘Odlučno u promjene’ i ‘Podvucimo crtu’, ‘Da živimo normalno”’, mišljenja je Marić, ističući kako su iskorak napravili SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva, Bakir Hadžiomerović i Martin Raguž kandidat za hrvatskog člana predsjedništva donoseći netipičan slogan i osvježenje među bojama i motivima.

Obećaju tsunami nakon poplava

”Slogan ‘Cunami pravednosti i snažnog razvoja’ sigurno nije predložio marketinški stručnjak jer svi oni dobro znaju da postoje riječi koje se ni u kojem slučaju ne mogu koristiti u pozitivnoj konotaciji. ‘Cunami’ je apsolutno negativan pojam, pogotovo u državi koja je nedavno pretrpjela katastrofalne poplave. Da angažiranje agencije ne znači i uspjeh potvrđuju previše retuširane slike kandidata na plakatima SNSD-a, a posebno kontroverzni plakati Mustafe Cerića koje je očito uradila neka (ne)ozbiljna agencija. Plakati za ovog kandidata ne samo da sadrže pravopisnu grešku (Predsjedništvo napisano malim slovom) već se na njima nalaze isključivo slogani “posuđeni” od kockarnice u Las Vegasu, aerodroma u Ateni i crkve iz Amerike, što je nadasve zanimljiva kombinacija”, dodala je.

Novinar Jasmin Mujanović koji je doktorirao na York sveučilištu u Kanadi na temi ‘Razvoj BiH’, pomno pati izbornu kampanju, a u razgovoru zaBljesak.info otkriva kako izražava sumnju da bilo tko u ovoj zemlji u ovom trenutku može objasniti elemente političke pozicije glavnih stranaka.

”Uopće se ne zna za što se zalažu političke stranke osim nekih šupljih nacionalističkih slogana koje svi znamo napamet. Izbori su nam puni patriota, ali rijetko kojih lidera. Mislim, znamo svi tko koga mrzi, ali kakvu politiku će voditi? SDA kaže da će nam dati poslove, kako? SNSD kaže isto za glasače u RS, opet pitam, kako? Ako je već tako jednostavno, zašto to do sada nisu uradili?”, upitao je Mujanović, ističući kako je uvijek bolja strategija pokazati rezultate, a ne samo obećavati med i mlijeko.

Teško obećati, sve je obećano

”Naravno da većina ovih stranka i nema rezultate i sve se svodi na prepucavanje i cirkuse, ja se samo pitam zašto im još vjerujemo?”, nadodao je.

Srđan Puhalo, politički analitičar i sociolog je mišljenja kako je nakon ovoliko izbora koji su iza nas teško obećati nešto što već nije obećano.

”U tome i jeste problem ljudi su se umorili od ispraznih obećanja i žele političare koji će se drukčije ponašati i djelovati, ali nisam siguran da imaju neku alternativu. Slogani su u ovoj kampanje potpuno nebitni, ali loš slogan može nanijeti štete. Ja se plašim da na ove slogane malo tko reagira i da su neki drugi faktori u igri kada se govori o tome tko će za koga glasati”, kazao je za Bljesak.info Puhalo.

Za izborne plakate u RS-u Puhalo je kazao da je SNSD sebe postavio kao ekskluzivnog čuvara RS, zajedno sa koalicijskim partnerima, i njihova poruka je veoma jasna, ako nema nas tj. Dodika nema ni RS. Po njegovim riječima ostaje otvoreno pitanje koliko će se građani RS-a primiti na tu poruku.

”DNS je jasan oni drže riječ samo se nitko ne sjeća što su nam oni obećali. Socijalistička partija tvrdi za sebe da su socijalisti i da traže partnera u Srbima iz RS. Znaci partije na vlasti nam nude kontinuitet i ‘sigurnost’. Opozicija traži promjene i ukazuju na tešku ekonomsku situaciju u RS. SDS nam obećava da ćemo s njima ‘Živjeti normalno’, dok PDP traži ‘Partnere za promjene’. Ostaje nam vidjeti koji koncept će biti privlačan za građane RS patriotski ili ekonomski?”, kaže Puhalo.

Vizualni identitet zapao u ’80-te

Vizualni identitet, naši sugovornici su okarakterizirali kao ‘ponvljanje’.

”Vizualni identitet je groteskan, zapao negdje u rane osamdesete prošlog stoljeća s lošom kombinacijom korištenja photoshopa na umbuntu nivou. S druge strane, takav vizual i može biti zanimljiv kakvom postmodernom umjetniku, ali je osim trošenja papira svake vrste čisto vizualno zagađivanje prostora”, rekao je Bursać naglašavajući da su stranke i dalje predominantno liderskog tipa, s čim se slaže i Puhalo koji misli da nije došlo do kvalitetnog pomaka u odnosu na ranije kampanje.

”To je sve usmjereno na motiviranje sigurnih glasača da izađu i glasuju za svoju stranku. Također se vidi da stranke nemaju novca kao ranije tako da izostaje taj glamur koji smo imali prijašnjih godina”, kaže Puhalo.

”Verbalno, oratorski i PR-ovski ovo je jedna od najdosadnijih i najdiletantskijih kampanja na svim nivoima”, dodao je Bursać.

S obzirom na ponuđene vizualne identitete i slogane Marić je mišljenja kako je jasno koje su stranke taj važan zadatak prepustile svojim članovima obitelji i/ili prijateljima, a koje su potražile pomoć od profesionalnih agencija.

BiH predstavljena kao set iz Hobbita

”Imamo primjere vizualnog identiteta iz kojeg vam ni nakon pažljivog gledanja nije jasno ni o kojoj stranci se radi, a kamoli koje poruke nam žele prenijeti. Stranke potroše velike svote novca na osmišljavanje slogana i vizualnog identiteta, slikanje kandidata, zakup prostora za postavljanje plakata i tiskanje promotivnih materijala. Poznajući da outdoor kampanja ima najmanji postotak utjecaja na izbornu odluku birača postavlja se pitanje zbog čega stranke još uvijek koriste ovaj, prilično skup, a neefikasan, vid promocije. Posebno je to upitno jer na tim plakatima vidimo lica vodećih političara čije likove svi mi već dobro poznajemo”, rekla je Marić pohvalivši SDP koji je odustao od outdoor kampanje te je novac predviđen za tu svrhu donirao za obnovu škole, a na taj način građani su imali korist od izborne kampanje.

Mujanović pak smatra kako ga vizualni identiteti ili brendovi podsjećaju na setove iz ‘Hobbita’, čija je poruka ‘šuti i trpi’.

”Spot koji je SDA objavio neki dan je vrlo dobar primjer svega onoga što je poremećeno u ovoj državi. Nekakav lik maše zastavom, dere se, Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao neki set iz “Hobbita”, a onda nam kaže da je snaga u jedinstvu. Ja to shvaćam kao “šuti i trpi”. Jedina sloga koja vrijedi je ona kada se pojave građani na ulicama, kao u veljači, i kažu dosta je bilo, skidamo vas sve”, misli Mujanović.

Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ovo je diplomat koji je kardinalu Puljiću rekao: ‘Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite’

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obespravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomat rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

No kardinal nikada nije želio otkriti ime tog diplomata. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani.

Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada  bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara./HMS/

Kardinal Puljić: Jedan mi je veleposlanik rekao: Hrvati, ili ćete se iseliti ili asimilirati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Nakon kritika zbog imenovanja: Na web-stranici bh. Predsjedništva izbrisani podaci o savjetnicima

Objavljeno

na

Objavio

Netragom su s internetske stranice Predsjedništva Bosne i Hercegovine nestali podaci o tome tko su ljudi koji rade kao članovi ureda trojice članova državnog vrha nakon pritisaka pod kojima su se našli zbog imenovanja pojedinih krajnje kompromitiranih dužnosnika.Posebno se to odnosi na Ured Željka Komšića. Savjetnik za vanjsku politiku postao je liječnik gastroenterolog Rusmir Mesihović, piše Večernji list BiH.

Protivnici Daytona

Mesihovićevo ime spominjalo se u nekoliko afera, zbog čega nije uspio dobiti poziciju ministra zdravstva u Sarajevskoj županiji, a ranije je bio pod istragom slovenskih istražitelja zbog sumnje u pranje novca jer je na račune banaka u ovoj državi prebacio 71.500 eura.

U posjedu ovaj liječnik ima i 25-metarsku jahtu vrijednu više od milijun eura koja je privezana na slovenskom primorju.

Savjetnik za medije je Nihad Hebibović, koji je sudjelovao kao dio tima Komšićeve kampanje nabijene mržnjom prema Hrvatima i Hrvatskoj. Amir Ibrović, koji je u dva navrata do sada bio predstojnik Ureda, to radi i u ovome, a u njega ima najveće povjerenje.

Savjetnici u njegovu uredu su i ljudi poput Slavena Kovačevića koji su godinama sustavno pokušavali uvjeriti javnost da ne postoji original Daytonskog sporazuma ili su sadržaj ovoga dokumenta posve drukčije tumačili nego što tamo piše. Sve to kako bi opravdali projekt nametanja Komšića u državno Predsjedništvo.

Javnosti su još uvijek na stranici Wikileaksa dostupne i ocjene američkih diplomata i o samome Komšiću iz vremena ranijih mandata, ali i bliskim suradnicima.

Tako se navodi kako nije “ispunio velike nade koje smo mi i mnogi drugi imali za njega” kao projekt koji se trebao “približiti” Hrvatima, a umjesto toga ih je još više udaljio od političkog Sarajeva. U Uredu srpskog člana bh. Predsjedništva njegovi su najprovjereniji kadrovi.

Predstojnik Ureda predsjedatelja bh. Predsjedništva Milorada Dodika je Danijel Dragičević. Dragičević je ranije bio angažiran kao Dodikov šef Ureda za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika RS-a.

Pero Simić ostao je na poziciji Dodikova savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, nekadašnji tajnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i glavni tajnik Vijeća naroda RS-a, imenovan za savjetnika za ustavnopravna pitanja. U Dodikovu uredu na mjestu savjetnica zaposlene su također Nina Sajić i Ana Trišić-Babić.

Sajić je ranije obnašala dužnost veleposlanice BiH u Rumunjskoj, a također je savjetovala nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića. Trišić-Babić bila je zamjenica šefa diplomacije BiH u vrijeme mandata Zlatka Lagumdžije.

Najdugovječnija ekipa

U Uredu bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, po stažu, u ovoj instituciji najiskusnija je ekipa. Predstojnik Ureda člana državnog vrha Šefika Džaferovića je Elvir Čamdžić, koji ima višegodišnje iskustvo rada u Predsjedništvu.

Uz njega, savjetnik za medije ostao je dugogodišnji novinar više medija Elvir Huremović, dok je Damir Džanko savjetnik Džaferovića iz oblasti vanjske politike, a Adis Alagić, još jedan turski student, Džaferovića savjetuje iz oblasti ekonomije.

Večernji list

Komšićev savjetnik poziva na terorizam u Hrvatskoj!?

 

 

 

Savjetnici ‘hrvatskoga’ člana BiH Predsjedništva redom Bošnjaci

 

 

 

Poruke s Komšićevog skupa: ‘Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari