Pratite nas

BiH

Kafanska obećanja i ruralno žicanje glasova

Objavljeno

na

plakatpepiIzborna kampanja je u punom jeku, političari neumorno ponavljaju svoje slogane i nude ‘bolju’ budućnost na pladnju. Nasmiješeni i uljepšani na svakom koraku nas obasipaju porukama, obećaju jedinstvo, normalan život, ujedinjenje, podjelu, pa čak tsunami. No pitanje je donose li poruke, slogani i plakati nešto novo, te koliko su ozbiljno usmjereni prema željama građana.

”Sama činjenica da se osim nekog “Cunamija” ne mogu sjetiti niti jednog slogana bez da se konsultiram s Googleom, a bavim se političkom analitikom, govori Vam o “kreativnosti” predizborne kampanje. Imam osjećaj da poruke kao opća mjesta gotovo svih političkih subjekata i jesu napravljene da se što prije zaborave. Jer, zaboga, zamislite što ako se netko dosjeti vašeg slogana nakon par godina, a vi, zapravo niste ništa uradili po tom pitanju”, rekao je za Bljesak.info Dragan Bursać novinar i kolumnist portala Buka.

Ruralno žicanje glasova i kafanska obećanja

Po njegovom mišljenju poruke su sublimirane u neku vrstu ruralnog “žicanja glasova” i kafanskih obećanja, tipa-ako ja tebi, onda ćeš ti meni.

Politička analitičarka Ivana Marić je kazala za Bljesak.info kako nam predizborne poruke političkih stranaka mnogo govore o prioritetima birača jer su te poruke i slogani kod svake ozbiljne stranke osmišljene na osnovu prethodno provedenih ispitivanja javnog mnijenja.

”Velik broj stranaka poziva građane na ujedinjenje. I dok SDP poziva na ujedinjenje svih građana (Ujedinjeni), jedan broj stranaka koristi, u ranijim kampanjama provjereno, uspješne poruke koje upućuju na nacionalno jedinstvo (U jedinstvu je snaga, Hrvatski odgovor, Za pobjedu Srpske). Pitanje je jesu li i te nacionalne poruke odraz volje birača, ili stranke na taj način pokušavaju ojačati nacionalno jedinstvo i steći dodatnu podršku birača. Novije stranke, koje se vode kao opozicijske, se svrstavaju ‘Uz narod’ i pozivaju ‘Odlučno u promjene’ i ‘Podvucimo crtu’, ‘Da živimo normalno”’, mišljenja je Marić, ističući kako su iskorak napravili SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva, Bakir Hadžiomerović i Martin Raguž kandidat za hrvatskog člana predsjedništva donoseći netipičan slogan i osvježenje među bojama i motivima.

Obećaju tsunami nakon poplava

”Slogan ‘Cunami pravednosti i snažnog razvoja’ sigurno nije predložio marketinški stručnjak jer svi oni dobro znaju da postoje riječi koje se ni u kojem slučaju ne mogu koristiti u pozitivnoj konotaciji. ‘Cunami’ je apsolutno negativan pojam, pogotovo u državi koja je nedavno pretrpjela katastrofalne poplave. Da angažiranje agencije ne znači i uspjeh potvrđuju previše retuširane slike kandidata na plakatima SNSD-a, a posebno kontroverzni plakati Mustafe Cerića koje je očito uradila neka (ne)ozbiljna agencija. Plakati za ovog kandidata ne samo da sadrže pravopisnu grešku (Predsjedništvo napisano malim slovom) već se na njima nalaze isključivo slogani “posuđeni” od kockarnice u Las Vegasu, aerodroma u Ateni i crkve iz Amerike, što je nadasve zanimljiva kombinacija”, dodala je.

Novinar Jasmin Mujanović koji je doktorirao na York sveučilištu u Kanadi na temi ‘Razvoj BiH’, pomno pati izbornu kampanju, a u razgovoru zaBljesak.info otkriva kako izražava sumnju da bilo tko u ovoj zemlji u ovom trenutku može objasniti elemente političke pozicije glavnih stranaka.

”Uopće se ne zna za što se zalažu političke stranke osim nekih šupljih nacionalističkih slogana koje svi znamo napamet. Izbori su nam puni patriota, ali rijetko kojih lidera. Mislim, znamo svi tko koga mrzi, ali kakvu politiku će voditi? SDA kaže da će nam dati poslove, kako? SNSD kaže isto za glasače u RS, opet pitam, kako? Ako je već tako jednostavno, zašto to do sada nisu uradili?”, upitao je Mujanović, ističući kako je uvijek bolja strategija pokazati rezultate, a ne samo obećavati med i mlijeko.

Teško obećati, sve je obećano

”Naravno da većina ovih stranka i nema rezultate i sve se svodi na prepucavanje i cirkuse, ja se samo pitam zašto im još vjerujemo?”, nadodao je.

Srđan Puhalo, politički analitičar i sociolog je mišljenja kako je nakon ovoliko izbora koji su iza nas teško obećati nešto što već nije obećano.

”U tome i jeste problem ljudi su se umorili od ispraznih obećanja i žele političare koji će se drukčije ponašati i djelovati, ali nisam siguran da imaju neku alternativu. Slogani su u ovoj kampanje potpuno nebitni, ali loš slogan može nanijeti štete. Ja se plašim da na ove slogane malo tko reagira i da su neki drugi faktori u igri kada se govori o tome tko će za koga glasati”, kazao je za Bljesak.info Puhalo.

Za izborne plakate u RS-u Puhalo je kazao da je SNSD sebe postavio kao ekskluzivnog čuvara RS, zajedno sa koalicijskim partnerima, i njihova poruka je veoma jasna, ako nema nas tj. Dodika nema ni RS. Po njegovim riječima ostaje otvoreno pitanje koliko će se građani RS-a primiti na tu poruku.

”DNS je jasan oni drže riječ samo se nitko ne sjeća što su nam oni obećali. Socijalistička partija tvrdi za sebe da su socijalisti i da traže partnera u Srbima iz RS. Znaci partije na vlasti nam nude kontinuitet i ‘sigurnost’. Opozicija traži promjene i ukazuju na tešku ekonomsku situaciju u RS. SDS nam obećava da ćemo s njima ‘Živjeti normalno’, dok PDP traži ‘Partnere za promjene’. Ostaje nam vidjeti koji koncept će biti privlačan za građane RS patriotski ili ekonomski?”, kaže Puhalo.

Vizualni identitet zapao u ’80-te

Vizualni identitet, naši sugovornici su okarakterizirali kao ‘ponvljanje’.

”Vizualni identitet je groteskan, zapao negdje u rane osamdesete prošlog stoljeća s lošom kombinacijom korištenja photoshopa na umbuntu nivou. S druge strane, takav vizual i može biti zanimljiv kakvom postmodernom umjetniku, ali je osim trošenja papira svake vrste čisto vizualno zagađivanje prostora”, rekao je Bursać naglašavajući da su stranke i dalje predominantno liderskog tipa, s čim se slaže i Puhalo koji misli da nije došlo do kvalitetnog pomaka u odnosu na ranije kampanje.

”To je sve usmjereno na motiviranje sigurnih glasača da izađu i glasuju za svoju stranku. Također se vidi da stranke nemaju novca kao ranije tako da izostaje taj glamur koji smo imali prijašnjih godina”, kaže Puhalo.

”Verbalno, oratorski i PR-ovski ovo je jedna od najdosadnijih i najdiletantskijih kampanja na svim nivoima”, dodao je Bursać.

S obzirom na ponuđene vizualne identitete i slogane Marić je mišljenja kako je jasno koje su stranke taj važan zadatak prepustile svojim članovima obitelji i/ili prijateljima, a koje su potražile pomoć od profesionalnih agencija.

BiH predstavljena kao set iz Hobbita

”Imamo primjere vizualnog identiteta iz kojeg vam ni nakon pažljivog gledanja nije jasno ni o kojoj stranci se radi, a kamoli koje poruke nam žele prenijeti. Stranke potroše velike svote novca na osmišljavanje slogana i vizualnog identiteta, slikanje kandidata, zakup prostora za postavljanje plakata i tiskanje promotivnih materijala. Poznajući da outdoor kampanja ima najmanji postotak utjecaja na izbornu odluku birača postavlja se pitanje zbog čega stranke još uvijek koriste ovaj, prilično skup, a neefikasan, vid promocije. Posebno je to upitno jer na tim plakatima vidimo lica vodećih političara čije likove svi mi već dobro poznajemo”, rekla je Marić pohvalivši SDP koji je odustao od outdoor kampanje te je novac predviđen za tu svrhu donirao za obnovu škole, a na taj način građani su imali korist od izborne kampanje.

Mujanović pak smatra kako ga vizualni identiteti ili brendovi podsjećaju na setove iz ‘Hobbita’, čija je poruka ‘šuti i trpi’.

”Spot koji je SDA objavio neki dan je vrlo dobar primjer svega onoga što je poremećeno u ovoj državi. Nekakav lik maše zastavom, dere se, Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao neki set iz “Hobbita”, a onda nam kaže da je snaga u jedinstvu. Ja to shvaćam kao “šuti i trpi”. Jedina sloga koja vrijedi je ona kada se pojave građani na ulicama, kao u veljači, i kažu dosta je bilo, skidamo vas sve”, misli Mujanović.

Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja hrvatske krvi Stjepana Tomaševića

Objavljeno

na

Objavio

Prigodnim programom po prvi put jučer je obilježena 557.obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Podsjetimo da je na jučerašnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), a Bosna od Pape priznata, prenosi jajce-online.com

Na žalost samo godinu dana, nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. osvajaču, što je ubrzalo samo njegovu odluku da jačim snagama navali na Bosnu i padom Jajca i Bosna je tako šaptom pala.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Do sadašnji pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, a Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, i danas je zapušten.

Krunidbena i oprosna Crkva sv. Marije također je jedan od 28. zaštićenih nacionalni spomenik BiH u Jajcu, ali ove za razliku od prethodnih godina, jajčani su prigodnim programom obilježiti 557.godišnjicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u 15 h prigodnim okupljanjem ispred Crkve sv. Marije, gdje je sve nazočne satom povijesti i burne prošlosti upoznao ravnatelj Agencije, Anto Brtan, zatim je Vrhbosanski nadbiskup i Mitropolit, kardinal Vinko Puljić blagoslovio otvoreni prostor i sve nazočne, te grobove ispred oltara crkve.

Potom je u lijepo ispunjenoj novoj Župnoj crkvi BDM, uz koncelebraciju više svećenika služio svetu misu i sasvim prigodno propovijedao.

Od 18 h na Središnjem spomen obilježju u centru grada, kao i Vukovarskoj ulici, a u organizaciji Udruge 13. Rujan organizirano je paljenje svijeća i odavanje dužne počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u spomen na 27. godišnjicu pada, grada heroja Vukovara, u koji noćas kreću mnogobrojni jajčani.

Program je završio izvođenjem prikladne kazališne predstave Kraljica Bosne u Doma kulture u Jajcu.

 

18. Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

SDA-u prijeti izgon iz vlasti u nizu županija, Izetbegović poziva upomoć ljevicu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Presjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako će pokušati uvjeriti stranke lijeve i građanske orijentacije koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo da stvore zajedničku koaliciju i tako uđu u vlast kako bi uspostavili ravnotežu s blokom kojega će činiti HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Taj prijedlog stigao je u trenutku kada je postalo izvjesno kako će SDA biti prisiljena prijeći u oporbu u nekim od najvažnijih županija unutar Federacije BiH.

Na konstituirajućoj sjednici Sarajevske županije, održanoj u petak, postalo je jasno kako je stvoren čvrst blok od šest stranaka koji će nakon više od dva desetljeća neprikosnovene vladavine SDA ponuditi novi model vlasti.

Iako je SDA pojedinačno najjača u skupštini te županije, koja je financijski najmoćnija u Federaciji BiH i ima godišnji proračun od gotovo milijardu konvertibilnih maraka (500 milijuna eura), Izetbegovićeva će stranka, kako sada stvari stoje, morati u oporbu jer se značaj njenih 10 zastupničkh mandata “istopio” u usporedbi s 24 zastupnika iz bloka čiju okosnicu čine Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Socijaldemokratska pratija (SDP BiH) te nedavno utemeljena stranka Narod i pravda, koju su tek nešto prije listopadskih izbora formirali neki od bivših članova SDA.

Slična je situacija i u Tuzlanskoj županiji, čija je skupština konstituirana prošlog tjedna i već je definirana većina koja će fomirati vlast bez SDA.

Najvećoj bošnjačkoj stranci slična sudbina prijeti i u Zeničko-dobojskoj te Bosansko-podrinjskoj županiji kao i u Unsko-sanskoj, a jedina joj je nada za ostanak u vlasti na županijskoj razini u onim dijelovima Federacije u kojima izvršna vlast neće moći biti uspostavljena bez HDZ BiH, koji bi za potencijalnog partnera radije uzeo SDA nego stranke lijevog profila.

SDA ipak još uvijek ima teorijske šanse biti dio vladajuće većine na razini Federacije BiH, a posebice na državnoj razini, gdje joj za ulazak u vlast, odnosno u Vijeće ministara BiH, u parlamentu nedostaje potpora samo još jednog zastupnika.

Izetbegović najavio pregovore o koalicijama 

Izetbegović je u takvoj situaciji najavio kako planira pozvati stranke poput SDP-a i DF-a na pregovore o mogućem koaliranju.

“Na tim se sastancima SDA neće ponašati sebično”, kazao je Izetbegović za sarajevski komercijalnu televiziju TV1 navodeći kako je procjena SDA da je potrebno “dijeliti vlast kako se ne bi dijelila zemlja”.

Prema konačnim rezultatima listopadskih izbora, SDA je pojedinačno najjača stranka u Zastupničkom domu parlamenta BiH jer ima 9 od ukupno 42 zastupnika. Slijedi je Dodikov SNSD, koji je dobio 6 mandata, dok je HDZ BiH dobio 5, koliko ih ima i SDP BiH.

Sve druge stranke koje će sudjelovati u državnom parlamentu zastupljene su s jednim do tri zastupnika i nemaju potencijal okupljati koalicije.

Sličan je omjer snaga i u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Od 98 mandata u tom tijelu SDA je dobila 27, po 16 je pripalo HDZ-u i SDP-u, a četvrta stranka po snazi je Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s 10 mandata.

U slučaju Federacije BiH podjednaki su izgledi da partner u vlasti s bošnjačke stranke budu i SDA i blok kojega bi okupio SDP, no Izetbegović sada nudi široku koaliciju koja bi ih sve zajedno uvela u vlast.

Slične ponude iz SDP-a i DF-a do sada su uglavnom odbijali uz obrazloženje kako ne žele koalirati s nacionalnim strankama, a konačni ishod ove bitke ovisit će i o stajalištu HDZ BiH, koji je, kako se čini, uspostavu vlasti odlučio uvjetovati jamstvima potencijalnih partnera za provedbu izmjena izbornog zakona iako je Čović kazao kako kao prirodnog partnera u vlasti vidi SDA “jer je takav rezultat izbora”.

Dodik je pak poručio kako je njemu svejedno tko će biti bošnjački partner u vlasti.

(Hina)

Dragan Čović: Bez Izbornog zakona nema vlasti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari