Pratite nas

Reagiranja

Kajkić: Gluposti i laži su optužbe da sam u Srbiji organizirao špijunsku mrežu

Objavljeno

na

Suspendirani hrvatski policajac Nikola Kajkić u ponedjeljak je glupostima, lažima i konstrukcijama nazvao optužbe srbijanskih institucija po kojima je u Srbiji organizirao špijunsku mrežu.

Taj bivši MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari, koji je u Srbiji s još jednom osobom kazneno prijavljen zbog špijunaže po nalozima hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu da je časno i odgovorno radio svoj policijski posao, sve dok u srpnju nije udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti.

Kajkić tvrdi da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica s nestalim osobama, a pritom je pristao razgovarati sa svima koji su bili uključeni u ubijanje “naših ljudi”. “Ako je grijeh u Srbiji doći do informacije gdje su nestali, onda je to sramota od države“, istaknuo je.

U mene su povjerenje imali i hrvatski i srpski građani

Ustvrdio je da su u njega povjerenje imali ne samo hrvatski, nego i srpski građani. “Neki su imali noćne more i potrebu da to ispričaju“, kazao je Kajkić, koji je predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

Naglasio je kako nema nikakve veze s hrvatskom obavještajnom službom te da nikada nije bio agent, a za fotografiju koja ga prikazuje na piću s nekim osobama kazao je kako mu nije bio problem popiti piće s bilo kime ako bi informacija mogla dovesti do bilo kojeg ubijenoga ili nestaloga.

Kajkić navodi da mu je nakon suspenzije u MUP-u srbijanska obavještajna služba tri puta nudila novac za suradnju i povezivanje sa srpskim agentima u Hrvatskoj, i to preko Dražena Letića kojega Srbija zajedno s njim sumnjiči za špijunažu.

Srbijanske službe tražile su me podatke o iskazima Srba o Ovčari

Tvrdi da su srbijanske službe od njega tražile podatke o iskazima Srba u predmetu Ovčara, te spajanje s osobama koje u Hrvatskoj izdaju putovnice i mogu provjeriti za kojim se građanima traga u Hrvatskoj, a žive u Srbiji. O svemu je tome, kaže, izvijestio hrvatsku službu, ali do danas nije dobio odgovor.

Kajkić smatra kako je riječ o špijunskom ratu kojemu on nije dorastao, ističući da ga konstrukcije protiv njega smetaju, osjeća se nesigurno, a smeta ga i mlaka reakcija hrvatske obavještajne službe.

Odbacio je i bilo kakvu povezanost hrvatskog nogometaša Luke Modrića s tim slučajem, tvrdeći da ga nikad nije vidio ni kavu s njim popio, a smatra da je službama trebalo “neko zvučno ime”.

Srbijanski mediji su, naime, naveli Modrića kao mogućeg financijera, jer da je imao motiv kako bi se prikupljenim podacima diskreditiralo državnog odvjetnika Miroslava Kraljevića koji ga je gonio zbog navodnog davanja lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić.

Srbijanska sigurnosno-informativna agencija (BIA) priopćila je u petak da su zbog špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura u Srbiji podnesene kaznene prijave protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, koje terete da su prenosili informacije “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) odgovorila je na optužbe iz Srbije, navodeći da se radi o “o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, uključujući sumnju u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objavu snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije”. (Hina)

 

SOA o kaznenoj prijavi BIA-e protiv Kajkića: To je konstrukcija kojom se skreće pažnja s ozbiljnih afera u Srbiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Akademik Pečarić: Otvoreno pismo Predsjedniku Ustavnog suda RH

Objavljeno

na

Objavio

Poštovani Predsjedniče Ustavnog suda RH,

S nevjericom sam pročitao Vaše Priopćenje od 5. lipnja 2020. u kome konstatirate:

„U odnosu na pozdrav +Za dom spremni’.  Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.“

Vidim da ste i doktor znanosti, pa pretpostavljam da znate osnovne činjenice o tom pozdravu.

Tako poznati hrvatski povjesničar Ivo Rendić Miočević (Hrsvijet, 29. kolovoza 2017.) tvrdi:

…danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona) pozdrav „Za dom spremni“ kojim se Pavelić koristio u svezi s Ličkim ustankom 1932. antimonarhofašistički je poklik.

Vi ste dr. znanosti! Tvrdite da se radi o ustaškom pozdravu iz NDH! Tvrdite li Vi da je NDH postojala te 1932. godine?

Naime vidim da znate pun naziv NDH, a ne pronalazim nigdje riječ koja je povezana s ustašama u tom nazivu.

Ali, kako ste doktor znanosti pretpostavljam da ipak znate da u to vrijeme nije postojala NDH.

U knjizi dr. sc. Marija Jareba Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godine, Zagreb 2006. (drugo neizmijenjeno izdanje objavljeno je 2007. godine). U toj knjizi postoji prilično opširno poglavlje (stranice 344.-414.) o organizacijama Hrvatskoga domobrana, od nastanka te organizacije u Argentini 1931. godine do Drugoga svjetskog rata. Postoji, dakle, dovoljno podataka o Hrvatskome domobranu, no nešto treba i pročitati. Ta organizacija bila je dio Pavelićeva Ustaško-domobranskog pokreta. Pavelić je istodobno bio ustaški poglavnik i vrhovni starješina, odnosno njegov su pokret činili Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO) i organizacije Hrvatskoga domobrana. Ustaška organizacija bila je malobrojna i vojnički ustrojena organizacija, a domobranske organizacije bile su ustrojene kao masovne i legalne organizacije koje su okupljale hrvatske iseljenike (i radnike u nekim europskim zemljama).

U hrvatskoj javnosti je poznata i domobranska zastava na kojoj je pozdrav ZDS i datum 12. svibnja 1931., kao i dokumenti iz tog vremena u kojima se izrijekom tvrdi kako se radi o „domobranskom pozdravu“.

S obzirom da se tvrdi kako je Pavelić autor tog pozdrava, a bio je vođa i Ustaša i Domobrana, očito nije mu smetalo to što se tvrdilo da se radi o domobranskom pozdravu.

Dapače, kada već izričito tvrdite da je ZDS ustaški pozdrav iz NDH, morali bi znati da je odnos ustaša i ostalih u toj državi bio sličan onom o kome piše dr. Jareb. I u NDH se ZDS koristio mnogo šire i imate ogroman broj dokumenata na kojima piše ZDS, a koji nisu izdale Ustaše.

Dapače, Ustaše su ga koristile samo godinu dana a onda su tom pozdravu dodali i Poglavnika. A ZDS je ostao u širokoj upotrebi.

To sam nedavno napisao i našim povjesničarima:

A što se tiče ZDS i naših povesničara smiješno mi je kada vidim da nikome nije palo na pamet da je samom Paveliću itekako to bio domobranski pozdrav jer mu je bilo draže da je prihvaćen mnogo šire u narodu, a to je i potvrđeno u NDH jer su ga Ustaše koristile samo godinu dana.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je na isti način kao što je prije rata Paveliću odgovaralo to što je ZDS domobranski pozdrav, tako mu je odgovaralo da je u hrvatskoj državi pripadao svima, a ne samo Ustašama.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je takvo izjednačavanje svih s Ustašama nešto što je danas dio Memoranduma SANU 2, a tijekom Domovinskog rata pa sve do danas to čine svi koji su protiv hrvatske države.

Meni kao akademiku iz znanosti koju smatraju vrhuncem logike nikad neće biti jasno kako u tome sudjeluju i suci VS RH. Pravnici bi itekako trebali znati što je logika!

Ili Vi doista mislite da je NDH postojala i tridesetih godina prošlog stoljeća? Istina, vidimo da i danas u Srbiji, a i njihove sluge u RH tvrde kako je i danas RH zapravo ustaška država.

Kao znanstveniku meni je itekako jasno zašto prof. dr. sc. Rendić-Miočević piše kako je ZDS danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona).

S druge strane ono što mi nije jasno jesu napadi na od vlasti odobreni grb HOS-a, a da Vrhovni sud nije izdao ovakvo priopćenje u kojem bi nam objasnio mogu li hrvatski dužnosnici uklanjati i govoriti o uklanjanju znakovlja koje je odobrila hrvatska država.

Ili se oni samo ponašaju u skladu s vama sudcima VS RH, sudeći po tvrdnji prof. Rendić-Miočevića, a i mnogih drugih?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Bojnu Čavoglave proglasiti himnom hrvatskih dragovoljaca

Objavljeno

na

I što sad? Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da se povikom „Za dom spremni“ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona ne krši Zakon o prekršajima javnog reda i mira!

Zbog ovog povika jedan od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjevača, ali i dragovoljac Domovinskoga rata, dosad je imao niz neugodnosti, prijetnji, marginaliziranja i podcjenjivanja.

Poglavito su ga napadali tzv. antifašisti i ekstremni ljevičari, koji još uvijek žale za propalom Jugoslavijom i koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, niti su se za nju borili.

Međutim, i sad se pokazalo da baš u toj pjesmi, koja je nastala u vrijeme hrvatskog pobjedničkog Domovinskog rata, taj pozdrav je tim i takvima „najmanje“ smetao. Najviše su bili „kivni“ na tekst pjesme (!), a nisu se usudili o tome govoriti ni pisati, pa su iz konteksta izvukli samo i isključivo – „Za dom spremni“.

A pjesma ide ovako:

„Za Dom spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi.

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu borimo se mi.

Čujte srpski dragovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava.

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije-

Nećete u Čavoglave, niste ni prije.

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada…“

Nakon što je Visoki prekršajni sud RH donio odluku da u ovoj pjesmi povik „Za dom spremni“ nije sporan (kao što nikada nije ni bio), predlažemo da se Bojna Čavoglave sada proglasi i Himnom hrvatskih dragovoljaca pobjedničkog Domovinskoga rata!

I da se izvodi na svim državnim manifestacijama!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari