Pratite nas

Kako bi mogli glasati, Hrvati porijeklom 
iz BiH moraju se prijaviti za izbore

Objavljeno

na

Na preseljenje iz BiH u Hrvatsku su se u prošloj godini, prema službenim podacima, odlučila čak 3373 Hrvata. Novi val iseljavanja potaknut ekonomskim i sigurnosnim razlozima novi je udarac ionako šokantnoj demografskoj slici Hrvata koja se nazirala nakon popisa pučanstva u toj zemlji po kojoj je nestala čak trećina ovoga naroda u odnosu na prijeratni broj.

prijavaU takvim okolnostima kao najmalobrojniji narod, čijim se narodnim predstavnicima poigravaju političke stranke brojnijih Bošnjaka i Srba postavljajući Hrvate po vlastitoj mjeri, dočekuju se idući opći izbori, koji ponovno imaju značenje svojevrsnog prebrojavanja ili narodnog referendum za opstanak Hrvata u toj zemlji.
No, da bi uopće mogli glasovati, jednako kao i u slučaju dijaspore RH, i za državljane izvan BiH vrijedi da se moraju svaki put registrirati da bi uopće mogli glasovati na izborima.
Prijava se može preuzeti s internetske stranice www.izbori.ba koju treba popuniti i potpisati te napraviti preslik identifikacijskog dokumenta sa slikom zemlje u kojoj žive, dokaz o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci i dokaz o prebivalištu BiH ne stariji od šest mjeseci.
Ti dokumenti mogu se dostaviti faxom na: +387 33 251 333 ili +387 33 251 334, putem e-maila na: [email protected] ili putem pošte na adresu: Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo, BiH. Rok je utorak 29. srpnja.

Najveći broj birača putem pošte u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa bilo je upravo iz Hrvatske, otkuda je najviše Hrvata glasovalo za područje Republike Srpske. Na važnost idućih izbora upozorili su bosanskohercegovački biskupi.

“I katolici ovdje imaju dužnost konstruktivno pridonositi u ovoj zemlji za njezinu sretniju budućnost. I ne dolikuje nikako pravom katoliku da se povlači od suodgovornosti, pogotovo u svojem rodnom mjestu i svojoj životnoj sredini”, rekao je u dramatičnom pozivu banjolučki biskup Franjo Komarica sugrađanima da se prijave za izbore. Nakon općih izbora zakazanih za listopad ove godine očekuje se da se snažnije otvori pitanje ustavne rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, oko čega je na nedavnoj regionalnoj konferenciji u Dubrovniku sugovornike izvijestila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je najavila da će se izravno angažirati kako bi se provele promjene Daytonskog sporazuma koji je od BiH stvorio političkog bogalja – u ravnini s Kosovom, koje ima ipak bolju europsku perspektivu.

[divide]

  • Prijava se može preuzeti s internetske stranice www.izbori.ba
  • Popuniti i potpisati te napraviti preslik identifikacijskog dokumenta sa slikom zemlje u kojoj žive
  • Dokaz o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci i
  • Dokaz o prebivalištu BiH ne stariji od šest mjeseci.

Ti dokumenti mogu se dostavit:

  • faxom na: +387 33 251 333 ili +387 33 251 334,
  • putem e-maila na: [email protected] ili
  • putem pošte na adresu: Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo, BiH.

Rok je utorak 29. srpnja.

Zoran Krešić/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari