Pratite nas

Kolumne

Kako bi to IDS, HSS, dio SDP-a i bandićevci prepolovili HV i ugasili SOA-u?

Objavljeno

na

Nekako mi se čini da šef IDS-a Boris Miletić, šef HSS-a Krešo Beljak, Milan Bandić te u Saboru najglasniji SDP-ovci poput Gordana Marasa i Peđe Grbina, pa čak i antisistemski Velibor Sinčić i njegovi živozidaši svake godine uredno uplate i osiguraju svoju imovinu, stanove, kuće, vikendice.

I da bi, kada bi im netko došao i tražio da mu predaju taj novac za police osiguranja imovine jer će ga oni utrošiti pametnije, toga poslali kvragu.

To više onda čudi ponašanje spomenutih lidera tijekom saborske rasprave o državnom proračunu gdje su od Vlade zatražili da u 2019. ne uplate redovite police osiguranja države.

Zatražili su, naime, da se MORH-u oduzme gotovo polovica proračuna, oko 2,3 milijarde kuna od pet milijardi, a da se Sigurnosno-obavještajnoj agenciji oduzme 500 milijuna kuna, kojoj, inače, budžet za 2019. iznosi 400 milijuna kuna!

Nagledali smo se svakakvih lupetanja u Hrvatskom saboru, ali ovo što su izveli ti parlamentarci oporbe, čak i “vladajući” bandićevci, zaslužuje upis u anale. Da je po njima, u 2019. HV ne bi imao ni za plaće, a kompletnu tajnu službu trebalo bi raspustiti, piše Davor Ivanković / Večernji list

Spomenuti političari nemaju elementarni osjećaj pripadnosti svojoj državi, niti ona, s obzirom na ove bedaste zahtjeve, za njih predstavlja dom, koji valja čuvati i osiguravati.

Nekako je još najlakše provariti Sinčića i njegove momke, jer oni ni ne kriju da su anarhisti, premda bi i oni trebali imati dovoljno soli u glavi i shvatiti da, ako inzistiraju na tome da Hrvatska izađe iz NATO-a, ne mogu onako usputno još razoružati HV.

Oni su tako zahtijevali da se MORH-u uzme 945 milijuna kuna, i to na stavkama za opremanje borbenog oklopnog vozila i nabavu borbene eskadrile.

IDS bi vojsci uzeo oko 450 milijuna kuna, bandićevci 280 milijuna, HSS 175 milijuna, SDP-ov Gordan Maras 315 milijuna kuna, a Peđa Grbin i još nekoliko SDP-ovaca još oko 120 milijuna kuna. I Beljakov HSS rješenje za popravljanje standarda učenika vidi u uzimanju od SOA-e 67,5 milijuna kuna, dok je prema SOA-i najoštriji ipak bio istarski IDS, koji bi uzeo 356 milijuna kuna, dakle više od 90% proračunskog novca.

IDS za sebe ne tvrdi da je antisistemska stranka, naprotiv, diči se da su najjača sistemska stranka Istre. A u lijevim koalicijama uvijek su sudjelovali u središnjoj vlasti pa pomalo ipak čudi njihov animozitet prema “obrani i zaštiti”.

No, kada vidimo kako se IDS ponaša u aktualnoj istarskoj krizi propadanja Uljanika, gdje im je glavni krivac država koja preuzima teret lošeg upravljanja njihovih lokalnih simpatizera, to jest vrhunac političke nesposobnosti i nezapamćena neodgovornost.

Koliko je Hrvatskoj, pak, i svima nama stalo do Istre, najbolji je dokaz što se Uljaniku priskače u nevolji, a da se nitko ne buni, premda nas sve to košta najmanje 4,3 milijarde kuna. A od kakvog je to materijala sazdan IDS najbolje se vidi iz poteza njihova šefa, gradonačelnika Pule Borisa Miletića koji tom rasturenom Uljaniku u najgorem trenutku na ime duga za komunalije od 10 milijuna kuna upisuje hipoteku na nekretnine brodogradilišta!

A kako oni shvaćaju centralizaciju, odnosno decentralizaciju, najbolje se vidi iz IDS-ova popisa onoga na što bi oni preusmjerili novac uzet od MORH-a i SOA-e; pa navode domove za starije i nemoćne osobe u Puli, Labinu, Pazinu, Buzetu, Novigradu, Raši, pa domove zdravlja u Pazinu, Labinu, za osnovne škole u Marčani, Svetvinčentu, Medulinu, Kanfanaru, Fažani, Žminju, Nedešćini te gimnazije u Novigradu i Pazinu.

IDS od tog novca iz državnog proračuna traži i financiranje društvenog centra u Puli, dječjeg vrtića u Gračišću, putničkog terminala u Poreču, lukobrana u Rovinju, Rapcu, Taru, luke Dajla, ali i županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, popločavanje starogradske jezgre Gračišća i tamošnjeg kulturnog centra te rotora u Barbanu.

Kako je ovdje riječ o najbogatijim gradovima i mjestima Hrvatske, zaista treba biti frajer pa na ovaj način tražiti da Hrvatska žrtvuje obranu i sigurnost da bi se sagradili i dogradili sadržaji koji su valjda primarna briga IDS-a. Ako odgovornost i za to prebacuju na Hrvatsku, što je onda njihova odgovornost u Istri?

Kada je Miletić nedavno ustvrdio da “ne idu vojska i turizam zajedno”, to je bio populizam. Parafrazirajući njegov stil, za ovo što sada izvodi oko proračuna netko zločest mogao bi pomisliti da je njegov stvarni moto “ne idu Istra i Hrvatska zajedno”.

Što, naravno, ne uključuje i transfer novca za Uljanik, od “kojega živi pola Pule”, kako to voli kazati naš antimilitarist Miletić.

Davor Ivanković / Večernji list

 

Projekcije proračuna za 2020. i 2021. – Smanjuju se sredstva za mirovine pripadnicima HV-a a povećavaju sudionicima ‘NOB’-a?

 

 

Tko pokušava oslabiti utjecaj Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Ivan Hrstić: Josipović branio oca, a na koncu optužio sam sebe

Objavljeno

na

Objavio

josipovic-fratri siroki brijeg

Ove godine na polju kod Bleiburga još su samo mitraljeska gnijezda nedostajala pa da ugođaj prisjećanja na najveći poslijeratni europski masovni zločin bude potpun. Čak 450 policajaca sa psima, plus megafoni i helikopteri kao dobrodošao podsjetnik da ipak nije 1945. nego 2019. O prosvjedu na kojem se mahalo zastavama s petokrakama da ni ne govorimo.

Koje li samo sladostrasti iz usta onih koji ponavljaju kako je demokratska Austrija očitala bukvicu onima koji u Bleiburgu navodno slave ustašku državu! Naravno, priče su to za malu djecu. Jer, Austrija je ta koja je još od 1950-tih pokazivala što znači demokracija, omogućujući da se na Bleiburgu obnavlja sjećanje na zločin o kojem se u Jugi, prvo pod prijetnjom smrću, a kasnije robijom, nije smjelo ni privatno zucnuti, a kamoli pisati u medijima.

Saborsko pokroviteljstvo odavna je svelo takve pojave na ridikule, dok je sama svečanost uvijek bila dostojanstvena i bez incidenata. Lani su tako policajci priveli tek sedmoricu, provokatora ili nekom korisnih budala, dakle svega pola promila od ukupno okupljenih, što je samo po sebi dokaz da je ovogodišnji masovni policijski cirkus bio posve izlišan, te da mu je cilj ipak nešto posve drugo. Posve je jasno gdje je epicentar te koordinirane akcije.

Da na vlast u Beču nije došla krhka desna Kurzova koalicija, sa stalnom potrebom da se odriče vlastitog navodnog ekstremizma, od akcije domaćih aktivista potpomognutih braćom iz Beograda i Zagreba – posve sigurno ništa ne bi bilo, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Kurzova vlada jednostavno je prelaka žrtva, jednako kao i katolička crkva u Koruškoj, s ispražnjenim biskupskim mjestom, tako da je najjeftinije dokazivati se preko hrvatskih leđa u Bleiburgu. Uostalom, isti dan vlada se strmoglavila nakon epizode Skrivene kamere u kojoj FPÖ-ovac Strache, Dodikov prijatelj, nudi usluge Rusima, a za Hrvate kaže da su sranje.

No, nije odnos Kurtzove Austrije prema Bleiburgu ono što nas treba zabrinjavati, ono što ledi krv u žilama jest kako smo se mi u Hrvatskoj vratili desetljećima unazad, kako se čak i iz usta političara koji su zauzimali najviše funkcije, nalazi opravdanje za poslijeratne komunističke zločine.

Nevjerojatno je koliko je onih koji vjeruju da je anihilacija poraženog neprijatelja potpuno logična i samorazumljiva. Ono što je za budućnost kulture hrvatskog sjećanja uz svijest o neizbrisivim zločinima NDH neporecivo bitno jest osuda komunističkog režima koji je nakon rata u samo nekoliko tjedana bez ikakvog suda likvidirao približno svakog drugog vojnika marionetske države. A gdje su još višegodišnji masovni zločini nad civilima! Razmjeri tog mirnodopskog zločina prema pripadnicima vlastitog naroda apsolutno su nezabilježeni bilo gdje u poslijeratnoj demokratskoj Europi.

Zato je nevjerojatno s kojom lakoćom bivši predsjednik Ivo Josipović kolumniste Večernjeg lista naziva “bijesnim čoporom” i “ustašofilima”, samo zato što su se obrušili na njegovu skandaloznu izjavu da su samostan i fratri u Širokom brijegu bili legitiman vojni cilj. Mentalni je to sklop koji očito ne može ni zamisliti da bi netko mogao govoriti o komunističkim zločinima, a da pri tome nije “ustašofil”.

Ponavljajući nebuloze o samostanskim fratrima mitraljescima, Josipović je najviše rekao o sebi samom – branio je oca od lažnih optužbi, a optužio sebe samog kao nekog tko bi takav zločin u takvim okolnostima ponovio. Bilo bi zanimljivo čuti kako to da su ti mitraljesci redom pogibali od metka u potiljak? Jesu li 80-godišnji fratri, koje su iznosili iz kreveta kako bi ih odstrijelili, bili mitraljesci ili samo mitraljeski pomoćnici?

Nevjerojatna je lakoća s kojom su u Hrvatskoj ljudima prišivaju ustaške etikete. Eto, ambiciozna Dalija Orešković reče da “Hod za život podržava najgori oblik totalitarizma, fašizma i one koji žele RH kao ustašku tvorevinu”. Nažalost, sličan trend širi se po cijeloj Europi, ako nisi prepoznat kao “lijevi” onda si filofašist, nacionalizam se pak gotovo izjednačava s fašizmom, a što je osobito smiješno, u istu ladicu sve češće se stavlja populizam.

“Nacionalizam pokušava uništiti Europu”, podviknula je i Angela Merkel u Ciboni pred oduševljenim hadezeovcima, nesvjesna glazbene podloge, Thompsonove “Lijepa li si”, koju aktivisti uporno pokušavaju proskribirati kao nacionalističku. Naravno, ne govorimo svi o istom pojmu kad spominjemo nacionalizam. No, ono što treba biti jasno, nacionalisti u XXI. stoljeću nisu nužno protiv EU, oni su za očuvanje nacija, a protiv melting pota po američkom uzoru.

Europski problem nije nacionalizam niti populizam nego promoviranje ideje Sjedinjenih Europskih Država uz nedemokratsko gušenje ideje EU suverenih nacija. Nein, liebe Angela, nacionalizam i populizam samo su simptom – a vi ste uzrok! Ili barem jedan od njih.

Ivan Hrstić / Večernji list

 

fra Miljenko Stojić: Činjenicama do istine

 

 

 

VIDEO – Propovijed koja je uznemirila zle duhove u Zagrebu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Kancelarkina pomoć ‘proustaškom HDZ-u’!?

Objavljeno

na

Objavio

Svako se malo na Zapadu (najčešće u “prijateljskoj Njemačkoj”) pojavi neki članak koji crnim bojama slika prilike u Hrvatskoj. Ali tema obično nije gospodarsko stanje ili korupcija, nego uvijek i samo ustaše i krajnja desnica, koja je u Hrvatskoj, za razliku od niza europskih država, posve marginalna.

Metoda je standardna. Nevažni događaji pretvaraju se u opće stanje, a ako nema baš ništa, onda su na djelu konstrukcije. Za takve priče uvijek se ovdje nađe pouzdanih izvora, kojima se vjeruje, koji na već nacrtanu mapu stavljaju neke svoje kružiće i križiće.

Primjer ovoga o čemu pišemo pružio nam je ovih dana Deutschlandfunk, jedna od najvećih radiopostaja u Njemačkoj, odnosno autorica Sabine Adler, i to u povodu dolaska Angele Merkel u Zagreb. Ona kaže: “Vladajuća stranka HDZ ima prevelike simpatije prema ustašama i baš toj stranci kancelarka pomaže u izbornoj borbi.” Nad ovom konstatacijom čovjek se može samo čuditi, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Za potvrdu svojih teza autorica je potražila pomoć u povjesničaru Hrvoju Klasiću, koji povijesne događaje promatra kroz specifičnu i iskrivljenu ideološki vizuru, te u pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, koju plaća država a koju ona opanjkava gdje god stigne baveći se također pretežno ideološkim pitanjima, a ne onim za što je plaćena.

Klasić tako ističe kako sve više ekstremnih desničara preuzima važne položaje, a nasuprot umjerenom Plenkoviću, stoji ekstremni desničar Zlatko Hasanbegović. Tko su ti ekstremi, on ne kaže. Možda Davor Božinović, Blaženka Divjak, Predrag Štromar ili Milorad Pupovac? A glede Hasanbegovića, pa on uopće nije u HDZ-u ni u vlasti.

Onda slijedi još jedna ubitačna laž: “U Njemačkoj se ne bi moglo dogoditi da se nacisti koji su pobjegli u Paragvaj i Argentinu vrate i zauzmu položaje, što se dogodilo u Hrvatskoj… Ustaše, njihovi sinovi i unuci su se u još postojećoj Jugoslaviji borili protiv Srba koji su se smatrali protivnicima nezavisnosti. Kao 41.”

Koji su se to nacisti vratili iz Argentine i preuzeli vlast, to zna samo Klasić. Protiv okupacije i terora, a ne protiv Srba, borili su se hrvatski mladići rođeni puno poslije 41. Zlobno je ovdje i pokvareno poistovjećivanje Hrvatske 1991. i Hrvatske 1941. Uz očiti žal za Jugoslavijom.

Lora Vidović marljivo bilježi Thompsonove pozdrave kao krunski dokaz neoustaštva, ali se dohvatila i Tuđmana, koji je navodno umanjivao broj žrtava ustaškog režima.

Točno je, naravno, samo to da je Tuđman rušio mit o sedamsto tisuća ubijenih u Jasenovcu, kojega se mita očito rado i gospođa Vidović drži. Našla se u ovim izvanvremenskim opsesijama i neka ustaška zastava na nekoj (?) podružnici HDZ-a.

I tako sve unedogled.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

 

Održan predizborni skup HDZ-a i EPP-a: Cibonom se orila Thompsonova ‘Lijepa li si’ (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari