Pratite nas

Vijesti

Kako BiH sprečava širenje radikalizma?

Objavljeno

na

Desetine osuđenika za terorizam u BiH izdržava zakonske kazne, ali pretpostavlja se kako je mnogo veći broj onih koji utječu na širenje ekstremizma i radikalizma, kako u zatvorima tako i u zajednici nakon puštanja iza rešetaka.

BiH se uz međunarodnu podršku bori protiv širenja nasilja, a što su do sada donijeli projekti deradikalizacije, otkrivaju nadležni, piše Klix.ba. P

rema podacima koje je Klix dobio iz Ministarstva pravde BiH, u BiH 16 osoba izdržava kaznu zatvora za kazneno djelo terorizma, dok je zbog protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim poaravojnim ili parapolicijskim formacijama u zatvoru jedna osoba.

U međuvremenu je još jednu osobu Sud BiH pravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama. S druge strane, već 13 osoba izdržalo je zatvorsku kaznu zbog terorizma te pet osoba zbog odlazaka na strana ratišta. Pored toga, pred Sudom BiH u tijeku je postupak protiv devet osoba zbog djela terorizma, a do travnja 2018. određen je pritvor za tri osobe zbog nasilnog i ekstremističkog ponašanja.

Ukupno je evidentirano 45 osoba u svojstvu zatvorenika te tri pritvorenika zbog djela terorizma i odlazaka na strana ratišta. Kada je riječ o zatvorskim kaznama, do kraja listopada ove godine ukupno je izrečeno 156 godina i 11 mjeseci zatvora za kaznena djela iz oblasti terorizma, dok je za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama izrečeno 13 godina i šest mjeseci zatvora do kraja srpnja ove godine.

“Sud BiH je ukupno izrekao kaznu od 176 godina i 11 mjeseci zatvora, što čini sveukupni prosjek od pet godina, jedan mjesec i 11 dana na razini BiH, iz čega se zaključuje da je trenutno adekvatna kaznena politika u odnosu na predmetna kaznena djela”, mišljenje je Ministarstva pravde BiH.

Nasilni i ekstremistički zatvorenici u BiH postali su predmet brige Vijeća Europe, stranih vlada i veleposlanstava u BiH, pa se od 1. studenoga 2018. godine u našoj zemlji provodi projekt “Strukturirano upravljanje kaznom za osuđene osobe s nasilnim i ekstremističkim ponašanjem u Bosni i Hercegovini”.

Velika podrška projektu su vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske te Vlada SAD-a. Ovaj projekt realizira se u bliskoj suradnji s ministarstvima pravde BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i s njihovim partnerima iz Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za provođenje zakona, službi za pružanje socijalne pomoći, organizacijama civilnog društva i drugim relevantnim partnerima.

Cilj projekta je, kako pojašnjavaju iz Vijeća Europe, pružiti podršku vlastima BiH u povećanju sigurnosti u društvu promicanjem rehabilitacije i reintegracije nasilnih i ekstremističkih zatvorenika nakon puštanja iz zatvora. Na taj način namjera vlasti jeste smanjiti negativne efekte koje radikalizirani zatvorenici mogu imati na druge zatvorenike te smanjiti ekstremizam i nasilje u zatvorima.

Projekt također uključuje ​​aktivnosti unapređenja znanja i vještina zatvorskog osoblja kako bi bili u mogućnosti identificirati znakove radikalizacije među zatvorenicima, odnosno postupati s onima koji već pokazuju znakove radikalizacije. Ovaj projekt će trajati do studenoga 2020. godine, a što je do sada urađeno, govore iz Ministarstva pravde BiH.

“Do kraja 2019. očekuje se preliminarna prezentacija novog priručnika, smjernica i protokola upravljanja prema nasilnim i ekstremističkim zatvorenicima i poduzimanje mjera deradikalizacije takvih osoba i pokušaja njihovog vraćanja u društvenu zajednicu kao građanskih osoba s budućim ponašanjem u skladu sa zakonom i Ustavom BiH.

Također će biti predstavljen Priručnik za tretman nasilnih i ekstremističkih zatvorenika, a njegovo korištenje u kazneno-popravnim zavodima planira se završiti sa 31. prosinca 2019. godine”, kazali su za Klix iz državnog ministarstva pravde.

Ipak, i pored svih napora nadležnih ministarstava i podrške stranih vlada, iz Ministarstva pravde BiH ističu kako je za potpunu deradikalizaciju u BiH potrebna sveobuhvatna i složena postpenalna pomoć koja zahtijeva značajna financijska sredstva, a u koju bi se trebale uključiti lokalne zajednice, županijska ministarstva pravde, obrazovanja, ministarstva za stambena pitanja, ministarstva za rad i socijalnu politiku, zavodi za zapošljavanje, obiteljska i socijalna savjetovanja, ministarstva zdravlja… “S tim u vezi, entitetska ministarstva pravde trebaju činiti analizu pravnog okvira općinskih, gradskih ili županijskih organa, koji se odnose prema zatvorenicima i predložiti poboljšanje, izmjene i dopune postojećeg pravnog okvira.

Također, potrebno je više uključivanja nevladinih organizacija koje se bave praćenjem i ostvarivanjem ljudskih prava zatvorenika”, dodaju iz Ministarstva pravde BiH. Entitetska ministarstva pravde proteklih mjeseci provode aktivnosti projekta “Strukturirano upravlјanje kaznom za osuđene osobe s nasilnim i ekstremističkim ponašanjem u BiH”, a koje uključuju četiri komponente:

– Izrada strateškog dokumenta koji olakšava provođenje operativnih procedura u zatvorima i međuagencijsku suradnju;

– Izrada strategije za odabir zatvorskog kadra u zatvorskim jedinicama zatvorenog tipa;

– Uspostavlјanje sustava vođenja slučaja (CMS), za osuđene osobe s nasilnim i ekstremističkim ponašanjem;

– Procjena alata za procjenu rizika i potreba, kao i posebnih programa tretmana osuđenih osoba s nasilnim i ekstremističkim ponašanjem.

Iz Ministarstva RS-a ističu važnost obuke zatvorskog osoblja kroz ovaj projekt. “Smatramo da bi po završetku ovog projekta zatvorsko osoblјe trebalo steći dodatna znanja za suočavanje s izazovima s kojima se sususreću tijekom provođenja programa postupanja i interakcija sa zatvorenicima, kao i da unaprijede sposobnosti za reagiranje u različitim situacijama, a što će im olakšati rad sa zatvorenicima s nasilnim ili ekstreminstičkim ponašanjem”, kazali su iz nadležnog ministarstva RS-a. Ukupan proračun novog projekta je 800.000 eura.

 

Desetine slučajeva potvrđuju da Macron ima pravo: BiH je doista tempirana bomba

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Facebook revidira pravila za sadržaj nakon Trumpova posta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg kaže da revidira pravila o sadržaju na toj društvenoj mreži, suočen sa snažnim negativnim reakcijama velikog broja ljudi zbog posta američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojemu se prijeti prosvjednicima protiv rasistički utemeljenog policijskog nasilja.

Facebook nastoji poboljšati politiku sadržaja na društvenim mrežama, istovremeno gradeći proizvode za promicanje rasne pravde, objavio je Zuckerberg u petak.

Taj Zuckerbergov post objavljen je nakon što se Facebook suočio sa širokim negativnom kritikom, uključujući i vlastite zaposlenike, zbog svoje odluke da bez posebne oznake objavi postove predsjednika Donalda Trumpa u kojima je on prozvao i prijetio prosvjednicima protiv policijskog nasilja nakon ubojstva Georgea Floyda.

“Znam da mnogi od vas misle kako smo prošloga tjedna trebali na neki način označiti predsjednikove postove”, napisao je Zuckerberg u postu na blogu, govoreći o svojoj ranijoj odluci da ne smije ukloniti Trumpov post koji sadrži frazu “kad počne pljačkanje, počinje i pucanje” (engl: “when the looting starts, the shooting starts”). (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Donald Trump: Američko gospodarstvo doživljava snažan uzlet poput ‘rakete’

Objavljeno

na

Objavio

Trump obećava snažan gospodarski oporavak

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak pad nezaposlenosti u zemlji, istaknuvši da američko gospodarstvo doživljava snažan uzlet poput „rakete” te obećavajući brz oporavak od izolacije uvedene zbog pandemije novog koronavirusa.

„Sada je događa vjerojatno najveći gospodarski oporavak u američkoj povijesti i neće stati na ovome, nastavit će se”, rekao je Trump na događaju u Bijeloj kući. „Ovo nitko nije očekivao”.

Trump je kazao da će oporavak u pravom smislu riječi nastupiti tijekom 2021., inzistirajući da će se SAD moći nositi s pandemijom. Nezaposlenost u SAD-u je i dalje veća od 13 posto, unatoč padu u svibnju.

Ponovno je pozvao da se nastavi s ublažavanjem mjera izolacije i otvori gospodarstvo u svim saveznim državama.

Naglasio je da će se američki gospodarski oporavak pozitivno odraziti na globalni gospodarski rast.

„Mi smo pozitivna sila. Mi smo ključni za svijet u jednom smislu”, kazao je. (Hina)

 

Trump podijelio pismo u kojemu se prosvjednici iz parka u blizini Bijele kuće nazivaju teroristima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari