Connect with us

Razgovor

KAKO ĆE EUROPLJANI U BIH PROSLAVITI ULAZAK U EU: Bono Vox u Livnu, Balašević u Mostaru, Cave će svratiti u Orašje

Objavljeno

-

[quote]Ulaskom RH u EU i 550.000 Europljana u BIH postaju državljani Europske unije. Kako će  europski krajevi BIH, od Cazinske krajine, preko  Livna , do Ravnog, Viteza i Orašja proslaviti ulazak u Europku uniju?[/quote]

[dropcap]U[/dropcap] Širokom Brijegu kraju se privode posljednji radovi na uređenju grada, slično je u Ljubuškom Posušju i Grudama. Pomama za europskim zastavama koje se zgodno lijepe na retrovizore vozila ne prestaje već tjednima. Na vodopadima Kravica kantonalna vlada ovog dominantnog europskog kantona u kojem Europljani čine preko 95% stanovništa organizira noćni maraton , plesnjak za stariju gospodu te cjelovečernji koncert dalmatinskih klapa. Iznenađenje večeri je dolazak Iulia Iglesiasa a spreman je i ogroman plavi vatromet.

Predsjednih Zapadnoeuropskog kantona Zdenko Ćosić kazao nam je kako ovaj kanton s radošću očekuje ulazak  u EU nadajući se kako će doprinos Brisela jačanju ljudskih i građanskih prava Europljana u BIH biti znatno jači nego što je to bio doprinos Zagreba. Sutra se ovaj kanton po pitanju ljudskih i građanskih prava, koja se Europljanima kolektivno krše pod američkom i turskom palicom već gotovo dva desetljeća slati izravna pisma Briselu , do sada je sve zaustavljano u Zagrebu.

U Mostaru, stolnom gradu BH Europljana također je sve spremno za veliku proslavu. Ljubo Bešlić kupio je cvike sa plavožutim caklima, grad se ušminkava, vatrometa će također biti , a na dan ulaska Hrvata u EU u Stolnom gostuje panonski mornar, veleposlanik dobre volje kako ga je imenovala EU.

Želimo da Mostar doista i ostane prvak BIH kada su u pitanju europske vrijednosti. Ovo je jedini grad u BIH sa europskom većinom, gotovo jedini multientnični europski grad u BIH sa   europskom dominantnom kulturom u njemu i nadamo se da će kao takav biti prepoznat sutradan u ujedinjenoj Europi i da će na jedan način biti predvodnik integracije cijele BIH u EU ukoliko ostali neeuropski krajevi BIH budu u stanju prihvatiti europske standarde, tvrdi Bešlić, te dodaje da zabrinjava skretanje nekih dijelova BIH ka turskim civilizacijskim vrijednostima. Vidimo, dodaje Bešlić, da lideri poput Bakira, ne prestaju sa podrškom Erdoganu, čovjeku koji zaustavlja sekularizaciju Turske, koji u njemu vide moralnog i političkog uzora, te čak u BIH pokušavaju uvesti zabranu demokracije unaprijed osuđujući legitimne političke ideje jezikom rata i mržnje kao zločinačke.

I romska zajednica Mostar ulazak Ljube Bešlića u EU proslavit će na sebi svojstven način. Taj dan palit će gume skinute samo s europskih automobila.

Martin Raguž, nije htio dati nikakvu pozitivnu rečenicu o EU budući da je on američki čovjek, a i Reuf Bajrović nije mu dao dozvolu da do daljnjeg govori, budući da je provaljeno kako iza njegove kandidature stoje bošnjački lobiji u Washingtonu, Reuf i gospoja mu te NDI.

U Livno dolazi Bono Vox koji će u trenutku ulaska u EU opjevati pjesmu Slobode. Livno se odavno spremilo za ulazak u EU , čeka se tek cvjećarka Ankica da plavim cvjetovim okiti glavni gradski trg te Tomislavov obelisk.

U Srednjoj Bosni, jednom od pet europskih kantona u BIH također će biti veselo. Središnja proslava planirana je u Vitezu. U to ime u centru grada bit će projekcija nekoliko dokumentarnih filmova koji govore o povijesti Europske unije, potom će se građanim dijeliti besplatna hrana i piće a proslavi će se pridružiti i mnogi građani ovog kantona koji nisu Europljani.

Nick Cave, dogovorio je sa načelnikom općine Orašje da će na putu za Exit svratiti do centra i posavskog europskog kantona gdje će otpjevati nekoliko numera sa svojeg najnovijeg albuma. Posavski europski kanton najmanji je europski kanton u BIH.

Federalna TV, kuća koja ignorira europsko pitanje u BIH, pitanje 500.000 građana europske nacionalnosti kojima se krše ljudska prava i oduzima pravo na predstavničku demokraciju, ove manifestacije u 5 europskih kantona u BIH odlučila je naravno ignorirati.

Pripadnici HERE, na dan ulaska u EU nosit će posebno dizajnirane plavo žute kapuljače. Njihov doprinos borbi za ravnopravnost europljana u ovoj dominantno proturskoj zemljici neprocjenjiv je.

Dragan Čović i Božo Ljubić, lideri EDZBIH i EDZ1990 kazali su kako je ovo svakak povijesan dan za sve Europljane pa tako i za Europljane u BIH te da očekuju daleko jači angažman europske diplomacije u BIH od onog kakav je bio do sada. Ako je Hrvatska bila prva zemlja koja je mirno i poluzainteresirano promatrala majorizaciju svog naroda u susjednoj zemlji EU je dovoljno jaka i stabilna zemlja koja zasigurno neće mirno promatrati majorizaciju Europljana u BIH zaključili su Čović i Ljubić.

poskok.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas