Connect with us

BiH

Kako će izgledati novi Zastupnički dom Parlamenta Federacije

Objavljeno

on

SDA će bit će vodeća s 30 osvojenih mandata za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH od ukupno 98 mandata koliko broji to zakonodavno tijelo, pokazuju rezultati do sada prebrojanih 82,59 posto glasova.

Time je SDA uvećala svoju zastupljenost u Parlamentu FBiH u odnosu na mandat 2010.-2014, kad je imala 23 zastupnika, za čak sedam mandata ili 30,4 posto.

Veći broj zastupnika nego dosad trebao bi imati i Savez za bolju budućnost (SBB) – 17, u odnosu na dosadašnjih 13 što je više za 30,8 posto.

Među izbornim dobitnicima koji su uvećali svoju zastupljenost u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je i koalicija predvođena HDZ-om BiH koja bi na osnovu sadašnjih podataka trebala imati 15 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 13. Time bi HDZ BiH svoju zastupljenost uvećao za 15,38 posto.

Pomak je zabilježio i HDZ 1990, koji bi po sadašnjim projekcijama trebao imati pet zastupnika, u odnosu na ranija tri. Time je i HDZ 1990 svoje sudjelovanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uvećao za 66,7 posto.

Stranka demokratske aktivnosti zadržala je isto stanje – imala je i do sada, a i ubuduće bi trebala biti zastupljena sa jednim zastupnikom u Parlamentu FBiH.

Najveći gubitnik prema sadašnjem stanju je SDP BiH koji bi trebao dobiti svega 13 zastupnika u odnosu na 28 koliko je imao u ovom mandatu. Time je SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izgubio 15 zastupnika ili čak 53,57 posto.

Ako ne bude nekih značajnijih promjena, na razini FBiH Stranka za BiH (SBiH) koja je do prije četiri godine na izborima osvojila devet zastupničkih mandata, neće imati zastupnike, prenosi Anadolija.

Slično je i sa Narodnom strankom Radom za boljitak, koja prema sadašnjim rezultatima nema niti jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a dosad je imala pet.

Isto je i s Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH, koja je do sada imala dva zastupnika, a prema dosadašnjim rezultatima općih izbora u predstavnici ove stranke neće ući u Parlament FBiH.

I Demokratska narodna zajednica (DNZ), ali i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su do sada imali po jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli izborni prag i upitno je mogu li računati na mandate u budućem sastavu tog zakonodavnog tijela.

Četiri nove stranke će biti zastupljene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH – i to Demokratska fronta koja bi trebala dobiti 14 zastupnika, a po jednog zastupnika imat će Naša stranka, Bosnaskohercegovačka patriotska stranka (BPS) i Laburistička stranka BiH.

Time bi ukupan broj stranaka koje će participirati u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH trebao biti 10, dok je ih je u mandatu 2010.-2014. bilo 11.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati prostu većinu, koja broji 50 zastupnika.

Rukovodstvo SDP-a mora odgovarati za poraz

Zlatko Lagumdžija ima svoju odgovornost za ovakav rezultat, ali ovo je i poraz čitavog rukovodstva

lagumdzijaskupcrvenoU prvom intervju nakon izbornog poraza Bakir Hadžiomerović je obznanio da ostaje u politici i SDP-u, te da će se zagalagati za demokratizaciju stranke u kojoj će, po uzoru na neke druge europske stranke socijaldemokratske orijentacije, svi članovi izabrati novog predsjednika i rukovodstvo

–  Kompletno rukovodstvo SDP-a mora odgovarati za poraz i krenuti ka demokratizaciji stranke. To drugim riječima znači da moramo hitno pristupiti izboru novog rukovodstava po principu „jedan član stranke, jedan glas“. Da kompletno članstvo izabere novog predsjednika i rukovodstvo stranke. To je minimum koji treba napraviti. I da se razumijemo, nije samo jedan čovjek kriv za ovu situaciju; Zlatko Lagumdžija ima svoju odgovornost za ovakav rezultat, ali ovo je i poraz čitavog rukovodstva. Zbog ideje ljevice, moramo učiniti sve da se demokratizira SDP i nađe svoj put za budućnost.

Ovo su dijelovi iz intervjua Bakira Hadžiomerovića datom Face TV-u neposredno nakon objave rezultate izbora koji su označili veliki poraz SDP-a na tek održanim izborima.

Izgubili mandate
Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta BiH, SDP BiH 2010. osvojio je 26,07, a na ovogodišnjim, na osnovi do sada obrađenih 75,02 posto podataka, samo 9,70 posto glasova.
Prije četiri godine SDP BiH je osvojio 266.023, a ove godine 70.398 glasova.
SDP će izgubiti mandate i u Parlamentu FBiH. Na osnovi 73,02 posto do sada obrađenog biračkog tijela na ovogodišnjim održanim izborima, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojila je 176.483 glasa manje za Zastupnički dom Parlamenta FBiH nego na općim izborima održanim 2010. godine. Prije četiri godine SDP BiH dobio je povjerenje 251.053 glasača kad je u pitanju federalni Parlament, a na ovogodišnjim izborima do sada samo 74.570.
Iako treba biti obrađeno još oko 17 posto biračkih mjesta, to neće uveliko promijeniti činjenicu da će SDP BiH u entitetskom Parlamentu izgubiti mnogo mandata u odnosu na razdoblje 2010. – 2014. kada ih je imao 28. U ovom četverogodišnjem mandatu SDP će, kako sada stvari stoje, u većini županija, ali i na razini FBiH, kao i države, biti u oporbi.
Krivac platforma
Za ovakve rezultate SDP-a najviše je krivo formiranje platforme prije četiri godine i sastavljanje vlasti na razini FBiH s marginalnim hrvatskim stranama koje nisu imale potporu među hrvatskim zastupnicima. Iako su u protekle četiri godine imali apsolutnu vladavinu u cijeloj FBiH, kadrovi SDP-a nisu popravili situaciju u ovom bh. entitetu kao što su to obećavali prije izbora. Naprotiv, FBiH je zaduženija nego ikad, a više od pola milijuna građana, od čega najviše mladih, danas nema posao. To su osudili i glasači s bošnjačkih područja na čije je glasove SDP računao i ovoga puta. Ništa bolje od SDP-a nije prošao ni predsjednik FBiH Živko Budimir sa svojim SPP-om. Naime, Budimir je bio uvjeren u mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i da će uzeti dio vlasti na svim razinama, rezultat svega je tek nekoliko zastupnika u županijskim skupštinama, dok na federalnoj i državnoj razini ova stranka nije parlamentarna. HSP BiH također je ostvario jedan od lošijih rezultata od postojanja stranke.
Agencije/VL

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari