Pratite nas

BiH

Kako će izgledati novi Zastupnički dom Parlamenta Federacije

Objavljeno

na

SDA će bit će vodeća s 30 osvojenih mandata za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH od ukupno 98 mandata koliko broji to zakonodavno tijelo, pokazuju rezultati do sada prebrojanih 82,59 posto glasova.

Time je SDA uvećala svoju zastupljenost u Parlamentu FBiH u odnosu na mandat 2010.-2014, kad je imala 23 zastupnika, za čak sedam mandata ili 30,4 posto.

Veći broj zastupnika nego dosad trebao bi imati i Savez za bolju budućnost (SBB) – 17, u odnosu na dosadašnjih 13 što je više za 30,8 posto.

Među izbornim dobitnicima koji su uvećali svoju zastupljenost u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je i koalicija predvođena HDZ-om BiH koja bi na osnovu sadašnjih podataka trebala imati 15 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 13. Time bi HDZ BiH svoju zastupljenost uvećao za 15,38 posto.

Pomak je zabilježio i HDZ 1990, koji bi po sadašnjim projekcijama trebao imati pet zastupnika, u odnosu na ranija tri. Time je i HDZ 1990 svoje sudjelovanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uvećao za 66,7 posto.

Stranka demokratske aktivnosti zadržala je isto stanje – imala je i do sada, a i ubuduće bi trebala biti zastupljena sa jednim zastupnikom u Parlamentu FBiH.

Najveći gubitnik prema sadašnjem stanju je SDP BiH koji bi trebao dobiti svega 13 zastupnika u odnosu na 28 koliko je imao u ovom mandatu. Time je SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izgubio 15 zastupnika ili čak 53,57 posto.

Ako ne bude nekih značajnijih promjena, na razini FBiH Stranka za BiH (SBiH) koja je do prije četiri godine na izborima osvojila devet zastupničkih mandata, neće imati zastupnike, prenosi Anadolija.

Slično je i sa Narodnom strankom Radom za boljitak, koja prema sadašnjim rezultatima nema niti jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a dosad je imala pet.

Isto je i s Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH, koja je do sada imala dva zastupnika, a prema dosadašnjim rezultatima općih izbora u predstavnici ove stranke neće ući u Parlament FBiH.

I Demokratska narodna zajednica (DNZ), ali i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su do sada imali po jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli izborni prag i upitno je mogu li računati na mandate u budućem sastavu tog zakonodavnog tijela.

Četiri nove stranke će biti zastupljene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH – i to Demokratska fronta koja bi trebala dobiti 14 zastupnika, a po jednog zastupnika imat će Naša stranka, Bosnaskohercegovačka patriotska stranka (BPS) i Laburistička stranka BiH.

Time bi ukupan broj stranaka koje će participirati u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH trebao biti 10, dok je ih je u mandatu 2010.-2014. bilo 11.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati prostu većinu, koja broji 50 zastupnika.

Rukovodstvo SDP-a mora odgovarati za poraz

Zlatko Lagumdžija ima svoju odgovornost za ovakav rezultat, ali ovo je i poraz čitavog rukovodstva

lagumdzijaskupcrvenoU prvom intervju nakon izbornog poraza Bakir Hadžiomerović je obznanio da ostaje u politici i SDP-u, te da će se zagalagati za demokratizaciju stranke u kojoj će, po uzoru na neke druge europske stranke socijaldemokratske orijentacije, svi članovi izabrati novog predsjednika i rukovodstvo

–  Kompletno rukovodstvo SDP-a mora odgovarati za poraz i krenuti ka demokratizaciji stranke. To drugim riječima znači da moramo hitno pristupiti izboru novog rukovodstava po principu „jedan član stranke, jedan glas“. Da kompletno članstvo izabere novog predsjednika i rukovodstvo stranke. To je minimum koji treba napraviti. I da se razumijemo, nije samo jedan čovjek kriv za ovu situaciju; Zlatko Lagumdžija ima svoju odgovornost za ovakav rezultat, ali ovo je i poraz čitavog rukovodstva. Zbog ideje ljevice, moramo učiniti sve da se demokratizira SDP i nađe svoj put za budućnost.

Ovo su dijelovi iz intervjua Bakira Hadžiomerovića datom Face TV-u neposredno nakon objave rezultate izbora koji su označili veliki poraz SDP-a na tek održanim izborima.

Izgubili mandate
Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta BiH, SDP BiH 2010. osvojio je 26,07, a na ovogodišnjim, na osnovi do sada obrađenih 75,02 posto podataka, samo 9,70 posto glasova.
Prije četiri godine SDP BiH je osvojio 266.023, a ove godine 70.398 glasova.
SDP će izgubiti mandate i u Parlamentu FBiH. Na osnovi 73,02 posto do sada obrađenog biračkog tijela na ovogodišnjim održanim izborima, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojila je 176.483 glasa manje za Zastupnički dom Parlamenta FBiH nego na općim izborima održanim 2010. godine. Prije četiri godine SDP BiH dobio je povjerenje 251.053 glasača kad je u pitanju federalni Parlament, a na ovogodišnjim izborima do sada samo 74.570.
Iako treba biti obrađeno još oko 17 posto biračkih mjesta, to neće uveliko promijeniti činjenicu da će SDP BiH u entitetskom Parlamentu izgubiti mnogo mandata u odnosu na razdoblje 2010. – 2014. kada ih je imao 28. U ovom četverogodišnjem mandatu SDP će, kako sada stvari stoje, u većini županija, ali i na razini FBiH, kao i države, biti u oporbi.
Krivac platforma
Za ovakve rezultate SDP-a najviše je krivo formiranje platforme prije četiri godine i sastavljanje vlasti na razini FBiH s marginalnim hrvatskim stranama koje nisu imale potporu među hrvatskim zastupnicima. Iako su u protekle četiri godine imali apsolutnu vladavinu u cijeloj FBiH, kadrovi SDP-a nisu popravili situaciju u ovom bh. entitetu kao što su to obećavali prije izbora. Naprotiv, FBiH je zaduženija nego ikad, a više od pola milijuna građana, od čega najviše mladih, danas nema posao. To su osudili i glasači s bošnjačkih područja na čije je glasove SDP računao i ovoga puta. Ništa bolje od SDP-a nije prošao ni predsjednik FBiH Živko Budimir sa svojim SPP-om. Naime, Budimir je bio uvjeren u mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i da će uzeti dio vlasti na svim razinama, rezultat svega je tek nekoliko zastupnika u županijskim skupštinama, dok na federalnoj i državnoj razini ova stranka nije parlamentarna. HSP BiH također je ostvario jedan od lošijih rezultata od postojanja stranke.
Agencije/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kaže kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja trećeg mjeseca.

-Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usuglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnje izborno povjerenstvo proglašava izbore za ovu godinu – kazao je Čović u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Dodaje kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

-To je zadatak i HDZ-a i SDA i danas imamo jednu dosta zavidnu dinamiku. Vidjet ćemo kako će to završiti. Ja sam iskreno optimističan ako nastavimo tempom kojim razgovaramo protekla dva mjeseca, onda nema razloga da u trećem mjesecu javnosti ne objelodanimo da smo taj dio usuglasili i da to možemo pustiti u parlamentarnu proceduru – poručuje Čović.

On kaže kako su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima Europske unije te da je cilj u prijedloge Izbornog zakona primarno ugraditi odluke Ustavnog suda, ali i odluke suda u Strasbourgu te da nema niti jednog razloga da to ne bude urađeno i kada je u pitanju Predsjedništvo, Dom naroda pa i Grad Mostar.

-Ideje o kojima mi govorimo, ideje federalizma, koje upravo baštini EU kao standard unutar svojih članica je nešto što nas potpuno povezuje s idejama EU. A to je najviša razina ljudskih prava i sloboda, dakle građanskih prava u BiH, ali ne podcijenimo i činjenicu da je BiH, Federacija BiH, što nam je izrekom kazala i jedna od odluka Ustavnog suda, federacija konstitutivnih naroda, a ne nekih drugih oblika. Drugim riječima, tri konstitutivna naroda i oni koji se ne izjašnjavaju tako su realnost BiH i svi koji misle eliminirati ulogu ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda pa i mogućnosti da biraju svoje legitimne predstavnike tamo gdje to Ustav BiH predviđa, jednostavno su na krivom putu i to neće donijeti stabilnost. Mi ćemo svoje prijedloge upravo uskladiti sa svim deklaracijama i rezolucijama koje smo dobivali u našoj komunikaciji s predstavnicima europskih institucija – ističe Čović.

Kada je u pitanju uspostava nove vlasti u Federaciji BiH on kaže kako se trenutno radi na reorganizaciji Federalne vlade.

-Vjerojatno će doći do grupiranja dva ili tri ministarstva sadašnja u jedno ili dva, odnosno vjerojatno će se definirati neka nova ministarstva kako bi bila u skladu s našim agendama. Pričamo o demografiji, odlasku mladih ljudi pa logično bi bilo da imamo jedno ministarstvo na razini entiteta koje će u svojoj osnovi djelovanja imati to. Ja vjerujem da ćemo do trećeg mjeseca to usuglasiti, da Vlada može uputiti prijedloge izmjena zakona koji to uređuju u Parlament na usvajanje. A onda bi, nadam se za to vrijeme da ćemo završiti Izborni zakon, išli na imenovanje nove vlade sukladno novom ustroju – kaže Čović i dodaje kako bi bilo nepraktično imenovati ljude sa starom strukturom ministarstava, a onda za mjesec ili dva ih mijenjati.

Ovu reorganizaciju je HDZ, kaže, dogovarao sa SDA i SBB-om još prije neke tri-četiri godine, ali nisu imali kapacitete to provesti.

-Čini mi se da danas to možemo, tako da se ja nadam da ćemo na kraju prvog kvartala imati tu promjenu napravljenu u strukturi Vlade FBiH, usuglašen Izborni zakon i imenovanu Vladu Federacije. Važno je naglasiti da Vlada FBiH funkcionira u punom kapacitetu, struktura stranaka će biti slična sadašnjoj, a oba doma Parlamenta FBIH funkcioniraju također u punom kapacitetu, što najbolje potvrđuje činjenica da smo proračun za ovu fiskalnu godinu usvojili na vrijeme. Ali, ne treba čuvati stari saziv i treba što prije završiti ovaj posao, a moja je procjena da bismo do kraja trećeg mjeseca to sve realno mogli imati – naglašava Čović.

Po njegovim riječima, nova državna vlast mora nadoknaditi izgubljenih godinu dana, a procjenjuje da će do kraja veljače Parlamentarna skupština BiH apsolvirati sve što je iz Vijeća ministara dolazilo u zadnjih godinu ili dvije.

-Jednu novu dinamiku je potrebno uspostaviti i na razini Vijeća ministara, kako bi ta agenda imala svoje osnovne konture na euroatlantskom putu. Na NATO putu postoje određena ograničenja, ali ono što smo definirali dokumentima koje smo potpisivali treba do kraja ispoštovati. Kada je u pitanju unutarnja stabilnost, moramo zaživjeti pravnu državu kao takvu. Socijalna politika također mora imati jednu svoju dimenziju, ali da bi mi mogli voditi računa o socijalnoj jednakosti i imati posebnu socijalnu politiku, moramo imati vrlo jasno definiranu ekonomsku politiku u BiH, uključujući investicije. Sve je to međusobno povezano – kaže Čović još jednom dodajući kako je za hrvatski narod u BiH reforma izbornog zakonodavstva prioritet.

Što se tiče imenovanja čelnih ljudi u SIPA-i, OSA-i i drugim državnim agencijama u kojima je rukovoditeljima istekao mandat, Čović ističe da novi saziv Vijeća ministara ima zadatak odmah s liderima političkih stranaka usuglasiti stavove i njegova su očekivanja da će u narednih mjesec dana biti završena sva imenovanja za koja su već raspisane procedure i biti pokrenute procedure sukladno isteku mandata u drugim institucijama.

-Mislim da u naredna tri ili četiri mjeseca ćemo imati dvadesetak institucija u kojima će se morati imenovati novi predstavnici, uključujući članove Središnjeg izbornog povjerenstva. U narednih tridesetak dana treba sve usuglasiti, ne isključujući mogućnost nacionalne rotacije na određenim pozicijama – kaže Čović u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, nacionalna rotacija bi bila poželjna, ali da će izvjesno tamo gdje ne postoji mogućnost dogovora biti zadržan sadašnji nacionalni raspored na rukovodećim pozicijama u državnim institucijama i agencijama. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari