Connect with us

Lifestyle

Kako će izgledati putovanja u 2021. godini?

Objavljeno

on

Utjecaj koronavirusa na turizam u 2020. godini je bio ogroman, a stručnjaci predviđaju da će i ove godine međunarodna putovanja biti obilježena restrikcijama i pravilima vezanim za COVID-19 te da se turizam neće u potpunosti oporaviti do 2023. godine.

Pandemija koronavirusa bila je uzrok ogromnih gubitaka u turizmu – smanjenog broja turističkih aranžmana, zrakoplovnih linija, zatvaranja hotela, zrakoplovnih tvrtki i turističkih agencija.

Ograničeni sporim obuzdavanjem virusa, malim povjerenjem putnika i restrikcijama koje su prisutne u cijelom svijetu, ljudi se teško odlučuju na putovanja dok traje pandemija.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, međunarodni dolasci turista smanjeni su za 72% u razdoblju od siječnja do listopada 2020. godine u odnosu na isto razdoblje proethodne godine, što čini broj od 900 milijuna dolazaka.

Smanjen broj međunarodnih dolazaka doveo je do gubitka prihoda od međunarodnog turizma u iznosu od 935 milijardi američkih dolara, što iznosi deset puta više nego pad u 2009. godini zbog utjecaja globalne ekonomske krize.

Uzevši u obzir podatke koji pokazuju koliki je utjecaj pandemija imala na putovanja u 2020. godini, postavlja se pitanje hoće li se situacija promijeniti u 2021. s obzirom na postojanje cjepiva i započete imunizacije u svijetu.

Stručnjaci se slažu u vezi s određenim zajedničkim karakteristikama koje će obilježiti turizam u 2021. godini, piše Klix.ba.

Test na Covid 

Zrakoplovne tvrtke kao što su American Airlines i Delta, želeći pridobiti više putnika, prestale su naplaćivati pretjerane naknade koje obično iznose oko 200 američkih dolara da bi se promijenili ili otkazali domaći ili međunarodni letovi.

Međutim, nastavljaju se i redukcije koje su započele početkom pandemije i u tijeku ove godine. Tvrtke kao što su Qatar Airways i Lufthansa su smanjile broj linija, kao i broj zaposlenih te najavile “umirovljenje” određenih modela zrakoplova, jer su neučinkoviti i neisplativi.

Trenutno više od 100 država svijeta zahtijeva negativan test na Covid za ulazak u zemlju, ali to i dalje ovisi od svake države pojedinačno, jer se različite države i zrakoplovne tvrtke ne pridržavaju istih protokola. Zbog toga se ova procedura nastoji standardizirati u cijeloj industriji, otvarajući put budućim zahtjevima međunarodnih putovanja.

COVID putovnice 

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) razvija aplikaciju, IATA Travel Pass, koja će putnicima omogućiti da na svoje mobilne uređaje pohrane provjerene rezultate testiranja ili cijepljenja.

Europska komisija je predstavila nacrt “zelenog certifikata” koji će važiti u svim članicama EU od sredine lipnja. Građani bi u svom “certifikatu” imali unesene podatke o cjepljenju protiv korone, korona-test star najmanje 20 dana, koji sugerira da imaju antitijela, ili novi negativan tekst kao dokaz da trenutno nisu zarazni.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Sarajevu bi tvrtka MedIT trebala osmisliti način dobivanja potvrde o cijepljenju putem Vibera, ali je prije toga potrebno dobiti informacije kada će se masovna imunizacija dogoditi.

Putovanja unutar države

S obzirom na to da se procedure, kada je riječ o koronavirusu, razlikuju od države do države, a elektronske potvrde u vidu putovnice nisu regulirane niti standardizirane, mogući ishod jeste ljetovanje unutar državnih granica.

Dok su u prethodnoj godini brojne države promovirale vlastite prirodne ljepote i ostajanje unutar granica, čini se da bi se isti scenarij mogao ponoviti i u 2021. godini.

Većina stručnjaka Svjetske turističke organizacije očekuje da će međunarodni turizam započeti postepeni povratak do trećeg tromjesečja 2021. godine, a da se povratak na razinu iz 2019. godine, tj. razinu prije pandemije ne može očekivati prije 2023. godine. (Vecernji.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR