Connect with us

Kako Dežulović podlo mulja između redova

Objavljeno

on

S tugom u srcu upravo uviđam da u sebi nosim mazohističku crtu. Na taj zaključak navodi me spoznaja da po ne znam koji put nisam uspjela odoljeti iskušenju i da sam išla pročitati nešto iz Jutarnjeg lista. Da stvar bude gora, pročitala sam kolumnu Borisa Dežulovića.

A uvijek sebi govorim: ‘Ne čitaj to, samo ćeš popizditi’. I ja opet čitam. I onda mi se digne tlak. Ovaj put zato jer me je optužio da simpatiziram Hitlera i naciste.

dezulovicDobro, nije mene osobno. Dežulović, budimo iskreni, ni ne zna da postojim. Možda i bolje. I nije napisao baš tako, izravno. No evo, baš u tome je problem. Što nema muda napisati izravno već ide okolo, naokolo, što bi rekli susjedi preko Drine, ‘okolo kere pa na mala vrata’. Onako balkansko-bizantski podmuklo podmeće, mulja. Napiše tobože prosvijećenu kolumnu o Svjetskom nogometnom prvenstvu u kojoj ‘nako, na finjaka, kaže svima nama koji smo navijali za Njemačku i kojima je drago da je Njemačka prvak da smo mi mali iskompleksirani naci-simpatizeri. Pročitajte, uvjerite se.

Da se razumijemo, nisam ja naivna ko Generalićeva slika. Jasno mi je da u Hrvatskoj ima nešto sitno onih kojima su Hićo i njegovi dečki u Hugo Boss uniformama i sado-mazo čizmama idoli pa im zato dođe milo kad netko spomene Njemačku u bilo kom kontekstu. Međutim, svima nama koji smo odlučili da nam je draže da u onoj sad već famoznoj tekmi pobijede Nijemci, a ne Brazilci imputirati da u nama čuče mali nacisti je ništa drugo nego čisti bezobrazluk.

Da, navijala sam za Njemačku (naravno, nakon ispadanja Hrvatske). Nisam to učinila zato jer me fascinira nacizam ili neka slična totalitarna pizdarija već zato jer je to, kao prvo, europska momčad. Dežulović možda to kroz smog i maglu svog omiljenog Beograda ne vidi ali Hrvatska je već nešto više od godinu dana članica Europske Unije – ako su već naši ispali, nekako su mi bliži Nijemci nego Brazilci. Oni su barem po toj nekoj EU liniji ‘naši’.

Navijala sam za Njemačku i zato jer u njoj žive moji rođaci i dragi prijatelji. Jedni od mnogih čije pretke je, desetljećima prije, tamo potjerao, trbuhom za kruhom, režim kojem se Dežulović tako divi. Muljaj, improviziraj, snađi se druže. To je tako šarmantno. Je, zato su svi bježali iz Dežuloviću drage Jugoslavije u Njemačku, ali nitko iz Njemačke nije bježao ovamo. Bi’će slučajnost…

Dežuloviću su strašno simpa i brazilska improvizacija i spontanost, kako u nogometu, tako i šire. ‘Samo igra, vic i zajebancija, bez plana i obrane’ veli Dežulović i nostalgično se podsjeća na dane kad je Brazil žario i palio nogometnim stadionima predvođen Peleom, Garrinchom ili Zicom. Da se razumijemo, ja duboko poštujem kako talent tako i rezultate koje su ovi igrači postigli. Ali ajmo malo dalje proniknuti u ono što piše Dežulović. Njemu to nije samo nogomet. Naime, sam priznaje: ‘Sa samim nogometom (ovo), naravno, nikakve veze nema’. Naravno, Dežuloviću. Jasno je ko dan s čim ima veze. ‘Igra, vic, zajebancija’. Improvizacija. Šega, ba. Snađi se druže. Juga. Tamo nam je bilo super. Pokušava nam Dežulović imputirati, to je naša stvarna priroda. Ali onda su došli zločesti nacionalisti i to nam uništili. Pa sad navijamo za Njemačku umjesto da navijamo za Brazil koji nam je, kao, bliži po mentalitetu. Glupi Tuđman i glupa Hrvatska, samo ustaše i nacisti su to željeli.

Vidite, za razliku od Dežulovića ja fakat više volim njemački stil nogometa od brazilskog. Je, možda je lišen ljepote i spektakularnosti ali je učinkovit. Trči, brzo dodaj loptu, pucaj, zabij gol. Orijentiran je na cilj. Ubijte me, ali meni se to više sviđa od nekakvog driblinga, pimplanja i spektakularnosti. Mada, ajde, priznat ću, malo mi fali da na ovom prvenstvu nitko nije zabio gol ‘škaricama’. To mi je baš fora. No na stranu ‘škarice’, ja u nogometu, pa tako i inače, više volim disciplinu od improvizacije i više volim učinkovitost od onog ‘lako ćemo’. Zato mi njemački mentalitet više leži od onog južnjačkog, brazilskog. I zato sam isto, uz sve već navedeno, navijala za Njemačku.

Navijala sam za Njemačku i jednostavno zato jer je to moje demokratsko pravo. Koliko mi je poznato, partizani su odavno pobjegli iz rovova i s Njemačkom već odavno nismo u ratu, a ne postoji ni zakon koji bi mi branio da simpatiziram njemačku nogometnu reprezentaciju – ne više od naše ali više od brazilske. Ali zato u Hrvatskoj postoji zakon kojim se kažnjava kleveta. Pa bi Dežulović mogao malo razmisliti o čemu priča. Čak i ako podmuklo mulja bizantski između redova.

GM/fizzit.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari