Pratite nas

Vijesti

Kako Federacija misli trošiti od 2014. do 2015. godine?

Objavljeno

na

Restriktivna politika javne potrošnje će se provoditi kroz ograničavanje rasta tekućih rashoda uz istovremeno nastojanje očuvanja socijalane pravednosti i zaštite najugroženijeg grupa stanovništva i boračkih populacija, te osiguranja aktivnog doprinosa povećanju investicijskih aktivnosti.

[dropcap]V[/dropcap]lada Federacije BiH čvrsto je opredijeljena za nastavak provođenja restriktivne politike javne potrošnje u razdoblju 2014-2016. godina čiji je osnovni cilj održavanje stabilnog fiskalnog sustava i kontrole javne potrošnje.

Taj stav izričito je naglašen u Dokumentu okvirnog proračuna Federacije BiH za razdoblje 2014-2016 godina (DOB) koji je izrađen skladu sa Zakonom o proračunima Federacije BiH, a koji je Vlada Federacije BiH prihvatila na sjednici 9. srpnja.

Dokument predstavlja preliminarni nacrt proračuna Vlade FBiH za 2014. godinu i sadrži preliminarne projekcije budžeta za 2015. i 2016. godinu.

Ovakva politika je, kako se navodi, osnovni preduvjet za ispunjenje strukturalnih odrednica koje su u sklopu sklapanja novog četvrtog stand-by aranžmana s MMF-om i predstavlja ključni korak k stvaranju stabilnog fiskalnog sustava i financijske stabilnosti.

Restriktivna politika javne potrošnje će se provoditi kroz ograničavanje rasta tekućih rashoda uz istovremeno nastojanje očuvanja socijalane pravednosti i zaštite najugroženijeg grupa stanovništva i boračkih populacija, te osiguranja aktivnog doprinosa povećanju investicijskih aktivnosti.

To uključuje obustavu novog zapošljavanja, redukciju isplata naknada za rad u povjerenstvima i isplatu prekovremenog rada, zadržavanje visine osnovice za isplatu plaća na istoj razini kao predhodne godine, ograničavanje rasta i veću kontrolu troškova materijala i usluga, restriktivno planiranje i veću kontolu tekućih i kapitalnih transfera, kao i realno planiranje nabavke stalnih sredstava.

Projekcija javnih rashoda proračuna Federacije BiH za 2014. godinu iznosi 1.488,9 mil. KM što predstavlja 8,1 posto BDP Federacije BiH i predstavlja pad od 2,1 posto u odnosu na 2013. godinu. Projekcija javnih rashoda za 2015. godinu iznosi 1.451,2 milijuna KM ili 7,5 posto BDP, a za 2016. godinu iznosi 1.401,4 milijuna KM ili 6,8 posto BDP.

Ukupna potrošnja koja pored javnih rashoda uključuje i otplate unutrašnjeg i vanjskog duga projicirana je u 2014. u iznosi 2.263,5 mil. KM ili 12,37 posto BDP Federacije BiH. Ovako projicirana ukupna potrošnja za 2014. godinu predstavlja smanjenje od 2,1 posto ili 49,3 mil.KM u odnosu na 2013.

U strukturi proračunske potrošnje u promatranom razdoblju, bruto plaće, doprinosi i naknade troškova zaposlenih u 2014. godinu su projicirani na razini 238,7 mil. KM, što predstavlja povećanje od 0,3 posto ili 0,9 mil. KM u odnosu na proračun FBiH za 2013. godinu. Iznos razina plaća projiciran za 2015. je 247,7 mil. KM dok je u 2016. godini 243,4 mil. KM.

Izdaci za materijalne troškove i usluge za 2014. godinu su projicirani na razini od 71,9 mil. KM što predstavlja smanjenje za 21,4 posto ili 19,6 mil. KM u odnosu na proračun Vlade FBiH za 2013. i predstavlja prilagođavanje po osnovu inflacije cijena. Iznos predviđen za izdatke za materijalne troškove i usluge u 2015. godini je 73,8 mil. KM i u 2016. godini je 73,5 mil. KM.

Transferi (tekući i kapitalni) za 2014. godinu su projicirani na razini od 1.029,8 mil. KM što u odnosu na proračun za 2013. više za 11,9 mil. KM ili 1,1 posto, dok iznos transfera predviđen za 2015. godinu iznosi 1.001,8 mil. KM i blago smanjenje u 2016. godini u iznosu od 983,6 mil. KM.

Kapitalna potrošnja u 2014. projicirana je u iznosu od 41,4 mil. KM što predstavlja smanjenje od 28,5 posto ili 16,5 mil.KM u odnosu na proračun Vlade FBiH za 2013. Za 2015. godinu kapitalni izdaci su projicirani u iznosu od 25,9 mil. KM, te 22,3 mil. KM u 2016.

Otplate dugova i kamata u 2014. projicirane su u iznosu od 858,1 mil. KM što predstavlja povećanje od 8,3 posto u odnosu na proračun za 2013. ili 71,7 mil. KM.

Otplata duga i kamate predviđeni za 2015. godinu iznosi 769,5 mil. KM i za 2016. godinu 693,6 mil. KM.

Projekcija ukupne potrošnje za 2014. u odnosu na 2013. prikazuje održavanje približno iste razine svih ekonomskih kategorija, osim projekcije izdataka za materijal i usluge u 2014. koje su manje za 21,4 posto ili 19,6 mil. KM u odnosu na 2013. , a koje se najvećih dijelom odnose na provođenje popisa stanovništva na razini Federacije BiH.

Što se tiče projekcije prihoda, u DOB-u se među ostalim navodi da u 2014. godini rast prihoda od 4,7 posto prati rast otplate unutrašnjeg i vanjskog duga od 8,9 posto, dok se u 2015. godini uz rast prihoda od 4,3 posto otplata unutrašnjeg i vanjskog duga smanjuje za osam posto što je posljedica otplate obveza prema MMF-u.

Fena/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari