Pratite nas

Kako glasati na izborima za Europski parlament

Objavljeno

na

Na biralište ne zaboravite ponijeti identifikacijski dokument sa slikom koji je važeći.

Hrvatska bira 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natječe 275 kandidata na 25 izbornih lista

thumbsup_eu_elections___save_planet_final_website_2

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19. Na biralište ne zaboravite ponijeti identifikacijski dokument sa slikom koji je važeći.

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja, što znači da građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.
Evo kako glasovati:

Glasati se može samo za jednu listu kandidata. Birač može uz listu zaokružiti i kandidata kojemu daje prednost (preferencijalni glas). Preferirani glas za pojedine kandidate se uvažava ako broj glasova za tog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila lista.

Glasa se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste. Želi li se dati i preferirani glas, zaokruži se broj ispred imena kandidata kojem se daje glas.

Nevažeći listić je onaj neispunjeni, na kojem je birač zaokružio dvije ili više lista, ili kandidate s različitih lista, a nije zaokružio ni jednu listu.
Ako birač samo zaokruži redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, listić je važeći.

Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste, listić je važeći, a glas ide listi, dok se preferirani neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s liste, ali nije zaokružio i broj ispred liste, listić je važeći, a glas vrijedi u odnosu na listu i zaokruženog kandidata.

Ako je birač dao 
preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne liste, glas je važeći za zaokruženu listu i kandidata na njoj.

Glasa se na listiću 
na kojemu su navedene 
sve liste kandidata, a članovi u EP biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju.

Teritorij RH je jedna izborna jedinica.

U diobi za člana Europskog parlamenta sudjeluju samo one liste koje su na izborima dobile najmanje 5 posto danih glasova birača.izbori-za-eu-parlament

Kako glasati

1) Glasati se može samo za jednu listu kandidata. Birač može uz listu zaokružiti i kandidata kojemu daje prednost (preferencijalni glas)

2) Glasa se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste. Želi li se dati i preferirani glas, zaokruži se broj ispred imena kandidata kojem se daje glas

3) Nevažeći listić je onaj neispunjeni, na kojem je birač zaokružio dvije ili više lista, ili kandidate s različitih lista, a nije zaokružio ni jednu listu

4) Ako birač samo zaokruži redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, listić je važeći

5) Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste, listić je važeći, a glas ide listi, dok se preferirani neće uvažiti

6) Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s liste, ali nije zaokružio i broj ispred liste, listić je važeći, a glas vrijedi u odnosu na listu i zaokruženog kandidata

7) Ako je birač dao 
preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne liste, glas je važeći za zaokruženu listu i kandidata na njoj

8) Glasa se na listiću 
na kojemu su navedene 
sve liste kandidata, a članovi u EP biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju

9) Teritorij Hrvatske, uključujući i biračka mjesta izvan granica RH, je jedna izborna jedinica

10) U diobi za člana Europskog parlamenta sudjeluju samo one liste koje su na izborima dobile najmanje 5 posto danih glasova birača

11) Preferirani glas za pojedine kandidate se uvažava ako broj glasova za tog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila lista

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

U DUŠI MI DALMACIJA CILA!

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam Hrvat uzdignuta čela,
Dalmatinac ponosnoga soja,
krv Hrvatska u meni je vrela,
iznjedrila Zagora me moja!

Split, Kaštela, Solin i još više,
slani škoji šta ih more kupa,
Dalmatinske žege, bure, kiše…
i Zagora u srcu mi skupa!

Volin čuti kada Poljud piva,
kada Hajduk Dalmatince sjati,
kad’ se čuje ona pisma živa,
k’o da rodi, sve nas ista mati.

U duši mi Dalmacija cila,
volin bacit’ ja na Marjan oko,
trobojnica nekada se krila,
a sad’ gori leprša visoko.

U debelom ladu pod koštelon,
volin bacit na karte i mure,
pa sa ljudin prošetati selon,
i balotat sve do kasne ure.

Dok po zogu balote migolje,
gradele se stavljaju na vatru,
bocun tu je, porad’ bolje volje,
da se stare navike ne zatru.

Bolje selo izgubit’, — se kaže !
neg’ užance od starina svoje,
Dalmatincu ta pravila važe…
i za njega druga ne postoje.

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

NE IZDAJE PRAVI HRVAT!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump potpisao memorandum o carinama na kinesku robu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak predsjednički memorandum koja omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, no njegov je potez puno blaži od prijetnji koje su mogle izazvati globalni trgovinski rat.

Prema uvjetima iz uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, mjere koja industrijskim lobistima i zakonodavcima daje vremena da da ublaže predloženu listu na kojoj je 1300 proizvoda.

I Kina će imati vremena za odgovor na Trumpove poteze, što smanjuje rizik od dramatičnih mjera odmazde Pekinga.

“Razgovarali smo s Kinom i usred smo pregovora”, rekao je Trump dodajući da je gubitak radnih mjesta u Americi bio jedan od glavni razloga za njegov izbor za predsjednika 2016.

Washington će također tražiti mjere protiv Kine radi kršenja zakona o intelektualnom vlasništu kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), tijelo koje je više puta izazvalo gnjev administracije, ali koje bi moglo ponuditi rješenja kojima bi se uzbjelao trgovinski rat.

Nakon Trumpove objave, ured američkog trgovinskog predstavnika predstavit će listu proizvoda koji bi se carinili, uglavom iz visokotehnološkog sektora.

Potom će uslijediti konzultacijsko razdoblje od 60 dana prije nego što se carine definitvno uvedu.

Dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom nedavno su izjavile Reutersu da bi carine bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su nevažne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati