Pratite nas

U potrazi za Istinom

Kako Jakovina i Jović mogu predavati na Hrvatskom vojnom učilištu ‘dr. Franjo Tuđman’

Objavljeno

na

Ilustracija/ Photo R. Pichler

Ideologija ili znanost – ključ za dolazak Tvrtka Jakovine i Dejana Jovića na Hrvatsko vojno učilište?

Prije nekoliko se dana u Zagrebu okupila nekolicina časnika Hrvatske vojske, ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata, nezadovoljnih današnjim položajem, a nekad najbližih Tuđmanovih suradnika.

Između ostaloga, izraženo je nezadovoljstvo činjenicom što na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman mladim kadetima Hrvatske vojske nastavu iz povijesti drže Tvrtko Jakovina i Dejan Jović. Sa spomenutim je dvojcem hrvatska javnost dobro upoznata; jedan je „antifašistički“ nadripovjesničar, a drugi “deseti najmoćniji Srbin svijeta”. Obojici je postojanje svake hrvatske države, kako one iz ’41., tako i ove iz ’91. neprihvatljivo te je svojim javnim i profesionalnim djelovanjem revno podrivaju, piše Hrsvijet.net

Međutim, u demokracijama se i takve mora prihvatiti i trpjeti, pa čak i ako drže katedre na Filozofskom fakultetu, ali je potpuno nejasno zašto Jović i Jakovina obrazuju buduće pripadnike hrvatske vojske?! Jer, vojniku je, osim znanja i vještina rukovanja oružjem, psihičke i fizičke spremnosti, potrebno i adekvatno poznavanje povijesti kako bi znao za koga i za što se bori. Sad ćemo dakle imati nekoliko naraštaja vojnika koji će misliti da se bore za SR Hrvatsku ili pak Dražu Mihailovića, odnosno Orjunu – jer svi smo čuli teze Jakovine i Jovića – a ne za hrvatsku državu i hrvatski narod.

Ipak, nisu krivi Jakovina i Jović, nego oni koji su im to omogućili. Ujedno se moramo zapitati zašto su to omogućili? Prije svega, Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, a u nacionalnim državama je (ili bi trebao biti) ključ samo izvrsnost. Dakle, nije važna nacionalnost, boja kože, rasa, porijeklo, nego naprosto – izvrsnost – tko je (naj)bolji u svojem polju zanimanja ili rada. Takav princip vrijedi u svim nacionalnim državama, od Francuske, preko SAD-a do Velike Britanije. Ako je u jednom Izraelu vrhovni sudac mogao biti Palestinac, onda nam je sve jasno.

S druge strane, postoje države u kojima se na određene položaje bira isključivo po nacionalnom ključu poput BiH ili Belgije. Tako se u potonjoj bira na određene položaje, zakonom propisane, po tomu je li tko Francuz ili Flamanac. Usput, Bruxelles nije središte i sjedište EU jer se nekomu tako htjelo, nego upravo kako bi se Belgiju spasilo od raspada, budući su odnosi Flamanaca i Francuza izrazito loši. O stanju u BiH Hrvati mnogo više znaju te u toj državnoj zajednici Hrvata, Srba i Bošnjaka nikad nije pitanje izvrsnosti nego samo etniciteta, odnosno vjeroispovijesti.

Hrvatska je, kako stoji u Ustavu, „nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina“. Ona jamči svojim državljanima sva prava te ih smatra ravnopravnima većinskom, hrvatskom puku. Za razliku od Belgije ili BiH (ili bivše Jugoslavije), ne postoji zakonska obveza postavljanja, u našem slučaju, Srbina Dejana Jovića, ili Jugoslavena Tvrtka Jakovine na Vojno učilište kao predavača. Kad bi oni bili vrhunski povjesničari/politolozi, cijenjeni od domaće i inozemne struke, nitko se ne bi žalio, čak ni kada bi zastupali stavove koje zastupaju, jer bi se radilo o profesionalcima.

Uopće je nejasno kako Jakovina i Jović mogu predavati na ijednom sveučilištu u Hrvatskoj, jer su oni politički aktivisti, stoga pristrani i subjektivni, što je nespojivo s politologijom i poviješću, a naprosto je nakaradno što oni predaju na vojnoj akademiji. Zašto se hrvatska politička vrhuška i dalje ponaša kao da smo u istoj državi?

Hoće li nas Beograd „disciplinovati“ ukoliko se na ta i ta mjesta ne postavi Srbin? S druge strane, oni koji su se upravo borili za slobodnu Hrvatsku u kojoj će ključ biti izvrsnost, a ne narodnost, su danas marginalizirani, a i među njima ima povjesničara i politologa te bi, pogotovo kao ratni pobjednici (dakle najizvrsniji!), oni su marginalizirani, a mogu itekako služiti i poslužiti hrvatskome puku, odnosno zajednici.

Nije na čast ni dekanu Hrvatskog vojnog učilišta, ni ministru obrane ni Predsjednici Republike što Jović i Jakovina predaju na vojnom učilištu. Uostalom, ukoliko se Pupovcu i njegovim zahtjevima za samoupravom udovolji, ne treba brinuti – oni će osnovati svoje vlastito vojno učilište na kojemu će, nesumnjivo, glavni predavači biti upravo Dejan Jović i Tvrtko Jakovina. piše Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

Aluminij za projekt bošnjačkog lobista plaćao članarinu od 30.000 dolara

Objavljeno

na

Objavio

Jeste li ikada čuli za Sašu Toperića? Vjerojatno niste. Radi se o bivšem savjetniku Bakira Izetbegovića s odličnim vezama u Washingtonu. Iako se po raznim web stranicama može naći podatak kako je Toperić vrhunski pianist, te kako je dobivao nagrade po raznim natjecanjima, pa i u Dubrovniku, on je u biti jedan od najozbiljnijih bošnjačkih lobista u SAD-u.

Saša Toperić vodi Projekt Mediteranskog bazena Centra za transatlanske odnose SAIS pri Johns Hopkins Sveučilišta u Washingtonu. Zanimljivo, radi se o visokoobrazovnoj instituciji koja daje veliki broj dužnosnika američkog State Departmenta.

Ono što je još zanimljivije jest podatak da je mostarski Aluminiji članarinu u Toperićevom Mediteranskom bazenu plaćao 30 000 dolara godišnje. Ugovor između američke strane i Aluminija datira od 20. lipnja 2017. godine, a navodno je produžen 2018. godine, odnosno, uplaćena je još jedna tranša od 30 000 dolara.

-Aluminij će imati višestruke koristi od ovoga članstva jer između ostaloga isto će omogućiti i pristup brojnim svjetskim fondovima – navedeno je u Ugovoru. Ove bajke koje se navode u ugovoru su samo bile pokriće za stvarne razloge potpisivanja ovoga akta. A stvarni razlozi su otkriveni u članu 4. u kojem se navodi kako će Toperićev projekt promovirati Aluminij i ČLANOVE UPRAVE PODUZEĆA.

I to se zaista događalo, ali ne u svrhu promocije i pomoći Aluminiju nego pokušaja stvaranja nove političke elite hrvatskog naroda u BiH. A da bi došla nova, aktualna mora otići, piše Ero.tel

Više izvora nam je potvrdilo kako je glavna osoba za komunikaciju za Toperićem bio prvi čovjek Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš. Upravo je on u nekoliko navrata išao u posjete Americi koje je plaćao Aluminiji, a propali mostarski gigant je Toperiću prilikom posjeta Mostaru plaćao troškove smještaja, osiguravao službenog vozača i niz drugih pogodnosti. I ako je taj gost bio toliko važan zašto nikada s njim nije napravljena konferencija za novinare na kojoj bi se predstavilo ono što on radi? Ili bio barem službeno najavljen dolazak tako važnog gosta?

Ostaje nejasno zašto je Toperić toliko zadužio Aluminij, što je učinio za ovu tvrtku da njezino čelništvo plaća članarinu u njegovom projektu u iznosu od 30 000 dolara godišnje, osigurava mu pažnju i prijeme dostojne predsjednika država i još mnogo toga? To bi javnosti trebali pojasniti Dalibor Miloš kao Toperićev glavni sugovornik ili pak bivši direktor Mario Gadžić koji je potpisao ugovor.

Neslužbene informacije našega portala kažu kako su glavne teme Toperićevig i Miloševih razgovora bile političke prirode, a ne metalske. U konačnici, možda nije ni važno više jer je gigant ugašen. Ali je važno da se radnicima i javnosti pojasni zašto je Aluminij sklapao ovakve ugovore i radi li se o zlouporabama novca tvrtke zbog ostvarivanja osobnih interesa?

I da, ovaj put nećemo objaviti cijeli ugovor nego samo njegovo zaglavlje. Naš mali prosvjed jer nitko drugi se ne usudi još postaviti mnoga pitanja oko Aluminija. Ali ćemo zato poslati pitanja Upravi tvrtke u kojima ćemo tražiti da nam se pojasni što je Aluminij dobio ovim ugovorom? I koliko ih ima još? I nije čudo što je Aluminij propao nego je čudo što je živio toliko dugo s ovakvim vodstvom, piše Ero.tel

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Kako je osoba s ‘nadnaravnim moćima’, bliska vrhu SDA i Safetu Oručeviću, došla do ugovora s mostarskim ‘Aluminijem’?

Objavljeno

na

Objavio

Dok radnici ugašenog mostarskog Aluminija očekuju “slamku spasa”, a istražne agencije i nadležna tužiteljstva bave se nezakonitim radnjama koje su dug ugašenog giganta dovele do enormnih 200 milijuna eura, iz dana u dan u javnosti se pojavljuju novi ugovori koje je ova tvrtka imala s drugim subjektima.

Jedan od takvih ugovora svakako je i onaj sa Centrom za komercijalni menadžment d.o.o. Mostar (CKM) kojem je suvlasnik poznati Edib Šarić, mostarski travar osumnjičen za nadriliječništvo, koji je osim po svom kontroverznom radu na polju “medicine” poznat i po iznimno dobrim odnosima sa čelništvom SDA, bivšim mostarskim gradonačelnikom Safetom Oručevićem, ali i čitavim nizom javnih osoba iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Sudeći prema dostupnim pokazateljima, na mjestu direktora CKM-a je nalazi se Amina Šarić, Edibova kćer, i upravo je ona potpisala ugovora sa Aluminijem na temelju kojega je posrnuli hercegovački gigant Šarićevom “Centru za komercijalni menadžment” mjesečno za usluge plaćao 6000 maraka.

-CKM je prema ovome ugovoru za Aluminij prebao obavljati poslove trajnog pregovaranja u promoviranju rješenja od interesa za Aluminij pri državnim i drugim institucijama, trebao je raditi na projektima u području zaštite čovjekove okoline i održivog razvoja, projektima obnovljivih izvora energije, trebao je davati potporu poslovnim aktivnostima, stručno usavršavati zaposlenike Aluminija, pomoći proširivanje proizvodnje, te sudjelovati u pregovaračkim i sličnim aktivnostima prema različitim interesnim stranama, tvrdi portal ero.tel koji je spomenutu dokumentaciju i objavio.

Spomenuti ugovor potpisao je Mario Gadžić i stupio je na snagu 1. prosinca 2017. godine a trebao je trajati šest mjeseci. Šest mjeseci kasnije Gadžić je smijenjen, ali je ugovor sa Šarićevim CKM-om produžen, a ovaj put ga je potpisao još uvijek aktualni direktor Dražen Pandža, koji je odlučio kako Aluminiji treba platiti PDV na taj iznos.

Naime, u prvom ugovoru posrnuli gigant nije snosio troškove poreza nego su oni bili u sklopu iznosa od 6000 maraka. Drugi ugovor potpisan je na šest mjeseci, odnosno, od 1. lipnja 2018. do 31.12. 2018. godine. Je li CKM potpisao ugovor s Aluminijem i za ovu godinu nije poznato?

Aluminij plaćao 6000 KM mjesečno za usluge CKM-u kojem je suvlasnik Edib Šarić

Tko je Edib Šarić?

Sudeći prema pisanju dijela medija, Edib Šarić je travar koji već duže vrijeme slovi za špijuna i obavještajca, voli se navodno hvaliti svojim političkim zaštitnicima iz vrha SDA, pa se često među njegovim bivšim ogorčenim pacijentima komentira da upravo zbog toga spomenutiu nije bio predmet inspekcijskih i pravosudnih instanci.

Za jedne je jedan od glavnih okultista u ovom djelu svjeta, za druge je stručnjak za sve bolesti, od psihosomatskih do dermatoloških. Oni koji su s Šarićem dolazili u kontakt tvrde kako je riječ o pobožnoj osobi odanoj islamu, koga karakteriziraju ” neke posebne moći”.

Tijekom rata, Edib Šarić je jedno vrijeme bio pritvoren u Zenici, zbog nerazjašnjenih okolnosti vezanih za ubojstvo Fadila Đoze i ranjavanje Mirsada Ćatića na Igmanu, o čemu je dio medija u više navrata pisao. Njegovo ime spominje se i u kontekstu Grabovice, gdje su pripadnici Armije BiH, u rujnu 1993., počinili stravičan zločin nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Bez obzira na sve to njegove “posebne moći” koristio je, i koristi, čitav spektar javnih osoba iz Republike Hrvatske, BiH i Srbije, prenosi Hrsvijet.net.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari