Pratite nas

BiH

Kako je Holy otkrila da je Josipović politički otac ORaH-a!

Objavljeno

na

Mirela Holy je na samom početku pokazala da je jedan od Josipovićevih pionira malenih. Josipoviću se nije sviđalo da je jedna od njenih prvih suradnica supruga njegovog žestokog kritičara Ive Banca, tako da Predsjednik sada uistinu zadovoljno može trljati ruke! Dobio je ekspresnu podršku ORAH-a u trenutku kada ta podrška matematički najviše znači i usput se riješio svog glavnog problema unutar ORAH-a!

Andrea_Feldman_Ivo_263452S1Jedna od osnivačica OrAH-a, Andrea Feldman, inače, supruga poznatog hrvatskog političara i povjesničara, Ive Banca dala je naprasnu ostavku na mjesto člana predsjedništva stranke i napustila stranku. Taj fenomen da se stranku napusti u trenutku kada ona dosiže zvjezdanu popularnost još nismo vidjeli, te su zacijelo dramatični razlozi morali natjerati bivšu suradnicu Vlade Gotovca i marljivu dužnosnicu HHO-a, da na pragu obećavajuća karijere u sklopu OrAH-a, napusti i svoju prijateljicu i stranku koja je po svim anketama uvjerljivo treća stranka po popularnosti u zemlji.

Izvori bliski stranci tvrde da je razlog njihovog razlaza Ivo Josipović. Predsjednik je navodno još i ranije tražio od Mirele Holy da ga stranka javno podrži kao predsjedničkog kandidata, ali je ona to odbijala s obzirom da je na jednoj od sjednica predsjedništva ORaH-a Holy sama rekla da će stranka odlučiti koga podržati tek kada vide programe kandidata. No, kako je Josipović iznimno nervozan, jer ankete pokazuju da je poraz izgledan, on je krenuo s pritiscima na Holy jer mu se čini da bi bilo optimalno da ga baš ova stranka podrži i to baš sada kada je na vrhuncu popularnosti. S druge strane Josipoviću se nije sviđalo da je jedna od prvih suradnica Mirele Holy supruga njegovog žestokog kritičara Ive Banca, tako da Predsjednik sada uistinu zadovoljno može trljati ruke! Dobio je ekspresnu podršku OrAH-a u trenutku kada ta podrška matematički najviše znači i usput se riješio svog glavnog problema unutar OrAH-a!

Mirela Holy se u prvom susretu s problemom uopće nije snašla pokazujući da nema ni približno onih kapaciteta koji se od nje traže. Pogledajte niz kontradiktornosti koje je izgovorila na ovu temu. Dakle, ona najprije sama priznaje – “mi smo na jednoj od sjednica predsjedništva rekli da ćemo odlučiti koga podržati tek kad vidimo programe kandidata”. Kako je poznato, kampanja uopće nije krenula, još se i ne znaju svi kandidati, pa se dakle ne znaju ni svi programi, niti je predsjedništvo stranke donijelo neku drugu odluku. U prijevodu Holy je na samom početku pokazala da se ne samo ne razlikuje bitno od drugih hrvatskih političkih stranaka, da dakle šef stranke suspendira odluku predsjedništva, nego je pokazala i političku nepismenost, jer danas to stranke ipak rade tako da konzultiraju ili nametnu predsjedništvu svoju novu odluku. Formu ipak nastoje poštivati, da se bar na van ne vidi despocija.

‘Zelena’ Holy

holyNeiskusna i zelena Mirela Holy je na samom početku pokazala kako doživljava stranačku demokraciju, a onaj tko u stranci nije kadar postaviti stranačku demokraciju teško da će znati u državi dopustiti, najmanje poticati istinsku demokraciju. Mirela je dakle na početku zgazila vlastitu odluku predsjedništva pokazujući da ima samo jedan autoritet, a to je dr.Ivo Josipović. Birajući između svoje prve suradnice i njega, nije puno dvojila, birajući između stranačke odluke najvišeg tijela i njegovog zahtjeva, opet nije puno dvojila. Da stvar bude gora, svoju odluku brani argumentima koji su na rubu – gluposti. Ona ističe između ostaloga da „čak i da naš kandidat pobjedi u utrci za predsjednika države, u ovom trenutku za strateški razvoj stranke to ne bi imalo velikog značaja”. Najprije, ovo je notorna glupost, jer kada bi njen kandidat pobijedio to bi stranku katapultiralo u sam vrh gdje bi ostala barem koliko i njen predsjednički pobjednički kandidat.

Da ne govorimo o tome što bi to značilo za afirmaciju politike te stranke. S druge strane obzirom na blesavi argument koji kaže da pobjeda njenog kandidata „za strateški razvoj stranke ne bi imala velikog značaja”, postavlja se elementarno pitanje: je li Hrvatska ovdje da se razvija jedna stranka ili je stranka ovdje da razvija Hrvatsku? Mirela Holy ne razumije dakle osnovne relacije, ali kako vidimo nije ona ovdje da pita ili nešto razumije, ona je ovdje da – sluša. A da sluša i da je Predsjednik njen glavni sponzor, organizator, desna ruka, savjetnik i pravi politički otac otkriva sama Mirela ističući glede svog odnosa sa Josipovićem: “Mi se relativno često vidimo, jednom mjesečno… ubuduće ćemo se sigurno i češće sastajati…”. Jednom mjesečno se Josipović sigurno ne vidi s Milanovićem, jednom mjesečno se, sigurno ne vidi niti sa jednim čelnikom političke stranke, pitanje je vidi li se sa svakim svojim savjetnikom jednom mjesečno, ali sa Holy, sa svojim projektom od kojeg očekuje najveće dividende, sa strankom koja ga nije razočarala on se obavezno vidi bar jednom mjesečno, a sada će to biti i češće.

Agencije kao kućni domino predsjednika države

Ovo nevino priznanje definitivno otkriva da je pravi politički otac ORaH-a Ivo Josipović, da ORaH nije nikakva spontana akcija Milanovićevih nezadovoljnika, jer onaj s kojim priznaješ da se sastaješ jednom mjesečno, a imamo priznanje da se to sada biti i češće, zapravo ti je instruktor. Redatelj koji ti je dao rolu i objašnjava ti što od tebe očekuje i kako je zamislio da glumiš! Kad uz to pogledamo medije koji su se kao suncokreti okrenuli tamo gdje je Josipović prstom pokazao, pa sad više nitko ne problematizira niti jednu jedinu relaciju vezanu uz Holy, način i razlog zbog kojeg je izletjela iz Vlade, kao što nitko ne analizira gluposti, doslovno gluposti, koje je navela u svom gospodarskom programu! Da je takvu količinu ekonomski nepismenih relacija obznanila neka desna stranka, to bi bila šampionska tema ruganja u ova suha ljetna vremena. Ali, i tu je Njegov autoritet kapitalan!

Naime, Josipović joj je zapravo „iznajmio” medije i agencije za istraživanje javnog mnijenja koje joj mimo svake argumentacije daju gotovo 16 posto popularnosti, jedva nešto manje od SDP-a. Agencije za istraživanje popularnosti funkcioniraju kao kućni domino predsjednika države. U tom juke boxu sviraju samo njemu drage melodije. Dok ne dođemo do izbora, jer onda najnepopularniji pobjeđuju! Kad agencija izbace statistiku o 16 posto popularnosti ORaH-a kao da je netko dao znak startnim pištoljem mediji nastave sa sustavnim veličanjem. I obratno, kada mediji počnu naglašeno nekoga napadati, idući mjesec takvom sigurno rast pada! Konce drži glavni hrvatski krojač s Pantovčaka!

Mirela Holy uope ne razumije što je ovim stavom o podršci predsjedniku države kada je on to zahtijevao mimo odluke Predsjedništva stranke, napravila svom političkom čedu! Najprije, neopozivo je sudbinu svoje stranke vezala uz političku sudbinu Ive Josipovića. To nije besmisleno ako će on u slučaju poraza na predsjedničkim izborima krenuti u preuzimanje SDP-a i objedinjavanje ljevice. No, ako Josipović izgubi, kompletna arhitektura se mijenja i to Mirela ne razumije. Drugo, da je Mirela istaknula svog kandidata za predsjednika države (što joj je očito zabranjeno!) i da dobije desetak posto glasova to bi je stabilno pozicioniralo na političkoj sceni, bila bi to prava standardizacija jedne političke opcije koja prijeti biti prvom na ljevici! Osim toga, da je barem fingirala neku samosvojnost pa da je uistinu kako je obećala predsjedništvu svoje stranke, pričekala „druge programa” to bi davalo dojam da nije običan filadendron u Uredu Predsjednika, da je toliko nova i toliko samosvojna, gotovo i prkosna, što bi sve publika nagradila. Makar na kraju dakako dala podršku Josipoviću. Ovako, riskirajući svađu u stranci na samom početku, blendajući se da je ne zanima niti timski rad, niti unutarstranačka demokracija, Mirela Holy je na samom početku pokazala da je jedan od Josipovićevih pionira malenih…

Mirela samo moraš slušati!

Sve sad to gledaju iz Ureda Predsjednika i vidjevši ovaj početnički gaf, vidjevši da je Mirela toliko blesavo odana da ignorira osnovno stranačko tijelo za takvu odgovornu odluku, sada se Holy šalje da hitno sazove nekakvu sjednicu Predsjedništva, da formalno ipak ono kaže kako stranka podržava Ivu Josipovića za predsjedničkog kandidata! Pa ne tako Mirela, za Boga miloga! Pa sazovi sjednicu Predsjedništva stranke, čega se imaš bojati, pa Andrea je ionako otišla! Daj malo forme svemu, misliš da ja ne bih stotinu puta htio prelomiti preko koljena, ali to ti se odmah vidi! Uostalom pogledaj Milanovića, pa ne možeš tako iskreno, u lice, na prvu loptu, reći točno što misliš… Polako, iza leđa, kada nitko ne vidi, a na van ide maska, ide osmijeh, idu samo uznosite recitacije o demokraciji, zakonu, ustavu, nivou… Pa to smo već sve prošli! Nisi valjda već zaboravila? Budemo mi to do izbora sve posložili, samo moraš slušati… Nikica Gabrić je bio lukaviji, mudriji, širi, premda za Josipovićev ukus posve nekontrolabilan, svojevrsni politički bombaš samoubojica koji se kad mu dođe raznese usred trgovačkog lanca, tako da sve političke simpatije idu – protivniku… Hoće li za pobjedu Predsjednik morati podići i trećeg igrača s klupe i može li se u ovom trenutku tog trećeg igrača tek tako podići s klupe?

 Tihomir Dujmović/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Jaklićkoj planini snimani kadrovi filma o ”Duvandžijama”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ramski vjesnik

Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale teški život duvandžija i borbu za preživljavanje stanovništa.

Na Jaklićkoj planini i Makljenu u Rami, proteklog su vikenda snimani kadrovi dokumentarnog filma o duhanskim putovima koji su vodili iz Hercegovine prema Bosni i obrnuto, kada se iz Bosne išlo u Hercegovinu po duhan.

Već ranije, snimani su dijelovi filma u Grudama tijekom sadnje duhana, zatim misa za ”Duvandžije” na Blidinju, obavljeno je niz razgovora sa još uvijek živućim  Duvandžijama.

U subotu su snimljene zanimljive scene na Blidinju.  Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale taj teški život i borbu za preživljavanje. U tim scenama  širem gledateljstvu bit će vidljive ne samo teškoće duvandžijskog puta, nego i života stanovništva Rame i drugih mjesta kuda su se kretale duvandžijske družine na svojoj ruti.

U Jaklićkoj planini snimane su scene u autohtonoj obiteljskoj kući Tadića i njezinu okruženju.  Ta ambijentalnost dat će sigurno posebnost igranim scenama ovog dokumentarnog filma.

Projekt snimanja filma o Duvandžijama ideja je Ivice Perića Maradone iz Ždrimaca, Uskoplje. Perić je dobio zanimljiv nadimak Maradona ne zato što svojim izgledom podsjeća na njega, nego zato što je baratao nogometnom loptom kao Maradona. Nažalost, u ratu je ranjen u nogu te se morao oprostiti od nogometa.

Za Ramski vjesnik Perić je o svojoj produkciji za film kazao: ”Ideja za film je došla od mojih djedova i oca, jer su i oni išli u Hercegovinu po duhan kako bi ga dalje preprodavali i tako zarađivali za život. Zanimljivo je da su do sada uglavnom snimani filmovi o švercu duhanom u Hercegovini. Ovo je prvi slučaj da je Bosna vezana za taj duhan. Ljudi su odavde iz Bosne išli u Hercegovinu i vraćali se sa duhanom. Zamolio sam Josipa Mlakića da napiše scenarij i projekt je dobro podržan od Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i HAVC-a iz Republike Hrvatske.

Ljudi su ovdje preživljavali od šverca duhanom, a mlađi to ne znaju. U filmu ćemo vidjeti kroz koja su sve područja ljudi prolazili i što su sve doživljavali. Započeli smo snimanje u Grudama gdje se najviše duhana i sadilo te smo obavili niz razgovora sa živućim švercerima duhana iz Hercegovine, ali i iz Bosne.

Snimali smo upravo taj put kuda se nosilo duhan. Najviše materijala za film dobili smo upravo od samih sudionika šverca duhanom i pokušavamo praviti rekonstrukciju njihova putovanja i svega što su na tim putovima proživjeli.” Scenarij za film je napravio naš poznati književnik i scenarista Josip Mlakić, također iz Uskoplja.

O svom radu na scenariju Mlakić je za Ramski vjesnik rekao: ”Što se tiče ove teme dosta sam je istraživao. Ali to nije trebalo puno istraživati jer mit o švercu duhanom živi u svim ovim krajevima, od Hercegovine, pa preko Rame i sve do Srednje Bosne odakle su ljudi odlazili u Hercegovinu po duhan i krijumčarili ga, jer je to jedno vrijeme bio jedini način opstanka za pojedine ljude. U tim istraživanjima naišao sam na dosta zanimljivih podataka. Jedan od takvih je da je tog hercegovačkog duhana koji se švercao bio ljubitelj i Staljin.

Nedavno sam čuo i da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov ljubitelj hercegovačkog duhana”. Za pripremu scenarija Mlakić je istraživao povijest sadnje duhana na ovim prostorima, dolazak duhana u Europu i ove krajeve u 17. stoljeću kada se pojavio. Zanimljivo je da je u tim prvim danima pojave duhana u nekim europskim zemljama bila propisana smrtna kazna za uživanje u njemu.   ”Do sada je snimljeno sve od samog početak, od sadnje, branja i sušenja duhana i razgovaralo se sa jako puno sudionika tih događanja.

To su mahom ljudi u kasnoj životnoj dobi i čini mi se da smo se za ovaj film odlučili u posljednji čas. Sniman je također i dio razgovora u Uskoplju s ljudima koji su se time bavili. Završne scene su ovdje, jer su putovi išli preko Vrana, Draševa, Raduše i Vranice, a odatle dalje”, kazao je Josip Mlakić o dosadašnjem snimanju filma. Projekt snimanja filma duhanskih putova dobio je podršku iz Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i dio sredstava stigao je iz Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Na taj način financijska konstrukcija za ovaj film je zatvorena. Snimatelj filma je većim dijelom Mirko Pivčević, poznati hrvatski snimatelj koji radi sa Kristijanom Milićem, Arsenom Oremovićem i nizom drugih hrvatskih i svjetskih redatelja. Određene scene je snimao i Zdenko Jurilj koji je do sada snimio cijeli niz dokumentarnih filmova među kojima se izdvaja Bijeli put. Ovaj film je nedavno premijerno prikazan. Tu je i njegov film Dom koji je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu dobio specijalno  priznanje žirija. Statisti za film su uglavnom iz Uskoplja.

Drugi dio ekipe je iz producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega gdje će se film, najvjerojatnije i montirati sa kompletnom postprodukcijom. Budući da je riječ tek o snimanju još se ne može govoriti o tome gdje će biti i kada prikazan ovaj film. Ovo snimanje na Jaklićkoj planini još jednom je pokazalo da ovakve lokacije u Rami mogu ponuditi originalnu scenografiju bez bilo kakvih kulisa. Dodajmo ovome da je na Draševu snimljen jedan od najvećih filmskih kadrova u duljini od pet kilometara koji je napravi Veljko Bulajić u filmu ”Neretva”.

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari