Pratite nas

BiH

Kako je moguće da naši pravni i politički eksperti ne mogu dokazati i izboriti istinu o političkim, nacionalnim i vojnim ciljevima Hrvata u BiH?

Objavljeno

na

Politička i pravna struka

Mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, više od dvadeset godina, tj. od završetka Domovinskog rata, pokušavamo razumjeti na koji način funkcionira međunarodno i domaće pravosuđe kada su u pitanju ratni zločini.

Neosporna je činjenica kako se u Bosni i Hercegovini vodio rat za nacionalne interese između pripadnika triju konstitutivnih naroda, i koliko nam je poznato, nijedna strana nakon završetka Domovinskog rata nije optužena za kolektivnu krivnju niti je bilo koja vojna komponenta proglašena zločinačkom organizacijom, već se primijenjuje načelo individualne krivnje, prenosi kamenjar.com

Isto tako, poznato nam je kako unutar svakog od naroda, pa tako i hrvatskog, postoje pravni stručnjaci koji su angažirani na zaštiti ustavnopravnog položaja hrvatskog naroda koji su angažirani na zaštiti digniteta Domovinskog rata i koji su angažirani u obrani optuženih za ratne zločine.

Ono što nam nije jasno jest kako je u BiH u sudskim procesima za ratne zločine moglo doći do neujednačene prakse i različitih mjerila za hrvatsku vojnu komponentu u odnosu na bošnjačku i srpsku.

Opći je dojam kako je na pravnoj i sudskoj razini došlo do ozbiljnih pravnih anomalija i danas se sa sigurnošću može tvrditi kako se vojnim komponentama ne sudi po istom zakonu i kako im se ne određuju ujednačene kaznene mjere.

Nažalost, sve je izvjesnije i oku vidljivije kako se hrvatskoj vojnoj komponenti sudi po nacionalnoj, političkoj i ideološkoj osnovi, što je opasan put prema kolektivnoj krivnji koja će za posljedicu imati svekoliko urušavanje hrvatskog konstitutivnog elementa u Bosni i Hercegovini.

Kakva je to hrvatska politika i pravna struka koja nije u stanju stvoriti ambijent u kojem će sudski procesi za ratne zločine biti u okvirima neospornih činjenica, a ne u funkciji supremacije, tj. urušavanja nacionalne pozicije na štetu jednog naroda, a u korist drugih naroda?

Sudski procesi i medijska haranga koja se vrši protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sve više ima karakter političkog suđenja na nacionalnoj i ideološkoj osnovi, što jasno pokazuje kako se stvara ambijent kolektivne krivnje hrvatskog naroda, a ne individualne krivice.

Kako je moguće da naši pravni i politički eksperti ne mogu dokazati i izboriti istinu o političkim, nacionalnim i vojnim ciljevima Hrvata u BiH?

[ad id=”68099″]

Danas, nakon dvadeset godina, i običnom pravnom laiku, a kamoli iskusnim pravnim ekspertima, je jasno kako su jedino Hrvati branili Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu tri jednakopravna naroda, za razliku od srpskog političkog i vojnog vrha, koji je Bosnu i Hercegovinu zamišljao u sastavu Velike Srbije, što je danas dokazana činjenica. Isto tako, nepobitna je činjenica kako se bošnjački politički i vojni vrh borio za unitarnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi se uveo bosanski nacionalni identitet koji je bio izravno uperen protiv hrvatskog i srpskog suvereniteta u BiH, i bezbroj je dokaza kako je u konačnici Bosna i Hercegovina trebala biti islamizirana država, okrenuta zemljama Bliskog Istoka u kojima vlada šerijatsko pravo, a ne načela sekularne države kao u zapadnoeuropskim zemljama.

Udruženi zločinački pothvat je montirana izmišljotina, proizišla iz višestoljetne antihrvatske propagande, koja ima za cilj kolektivnu osudu hrvatskog naroda u BiH što bi u konačnici dovelo do gašenja ustavnopravnog statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Samo političkom slijepcu nije vidljivo kako su uzurpacija javnih servisa, hrvatskih političkih pozicija koje po ustavu pripadaju hrvatskom narodu, presmjeravanje novčanih sredstava koji pune hrvatski porezni obveznici i udruženi zločinački pothvat samo dio specijalnog rata koji se vodi protiv suvereno-konstitutivnog položaja hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narod masovno napušta Bosnu i Hercegovinu, i to u najvitalnijoj životnoj dobi, i nitko nas nema prava uvjeravati kako će se kroz reformu Daytonskog mirovnog sporazuma izboriti puna hrvatska jednakopravnost.

Mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, smatramo kako, za ovakav tragičan položaj hrvatskog naroda uz dva druga naroda u BiH, koji desetljećima potiskuju hrvatsko nacionalno biće u Bosni i Hercegovini uz svesrdnu pomoć sila iz međunarodne zajednice nesklonim hrvatskom narodu, velike zasluge imaju i hrvatske političke elite koje brane svoje poslovne interese ili se zadovoljavaju visokim političkim plaćama na izvršnim, zakonodavnim ili menadžerskim pozicijama.

Nadamo se kako je došlo vrijeme za provjeru nacionalne i stručne kompetentnosti te osobne hrabrosti svakog hrvatskog političara koji se predstavlja kako je u zaštiti nacionalnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Budući da je Hrvatski narodni sabor BiH uveo Časni sud, bit će nam zanimljivo vidjeti hoće li se Časni sud HNS-a BiH boriti protiv onih pojedinaca koji su u sukobu interesa, protiv onih koji su skloni nepotizmu i korupciji i onih koji svojim neradom doprinose sve lošijoj poziciji hrvatskog naroda u BiH te hoće li biti u funkciji zaštite hrvatskih nacionalnih interesa ili nekih drugih interesa. U svakom slučaju, mi ćemo podnositi prijave za sve one hrvatske političare za koje znamo kako nečasno zastupaju interese hrvatskog naroda u BiH.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB/KAMENJAR.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari