Pratite nas

BiH

Kako je moguće da naši pravni i politički eksperti ne mogu dokazati i izboriti istinu o političkim, nacionalnim i vojnim ciljevima Hrvata u BiH?

Objavljeno

na

Politička i pravna struka

Mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, više od dvadeset godina, tj. od završetka Domovinskog rata, pokušavamo razumjeti na koji način funkcionira međunarodno i domaće pravosuđe kada su u pitanju ratni zločini.

Neosporna je činjenica kako se u Bosni i Hercegovini vodio rat za nacionalne interese između pripadnika triju konstitutivnih naroda, i koliko nam je poznato, nijedna strana nakon završetka Domovinskog rata nije optužena za kolektivnu krivnju niti je bilo koja vojna komponenta proglašena zločinačkom organizacijom, već se primijenjuje načelo individualne krivnje, prenosi kamenjar.com

Isto tako, poznato nam je kako unutar svakog od naroda, pa tako i hrvatskog, postoje pravni stručnjaci koji su angažirani na zaštiti ustavnopravnog položaja hrvatskog naroda koji su angažirani na zaštiti digniteta Domovinskog rata i koji su angažirani u obrani optuženih za ratne zločine.

Ono što nam nije jasno jest kako je u BiH u sudskim procesima za ratne zločine moglo doći do neujednačene prakse i različitih mjerila za hrvatsku vojnu komponentu u odnosu na bošnjačku i srpsku.

Opći je dojam kako je na pravnoj i sudskoj razini došlo do ozbiljnih pravnih anomalija i danas se sa sigurnošću može tvrditi kako se vojnim komponentama ne sudi po istom zakonu i kako im se ne određuju ujednačene kaznene mjere.

Nažalost, sve je izvjesnije i oku vidljivije kako se hrvatskoj vojnoj komponenti sudi po nacionalnoj, političkoj i ideološkoj osnovi, što je opasan put prema kolektivnoj krivnji koja će za posljedicu imati svekoliko urušavanje hrvatskog konstitutivnog elementa u Bosni i Hercegovini.

Kakva je to hrvatska politika i pravna struka koja nije u stanju stvoriti ambijent u kojem će sudski procesi za ratne zločine biti u okvirima neospornih činjenica, a ne u funkciji supremacije, tj. urušavanja nacionalne pozicije na štetu jednog naroda, a u korist drugih naroda?

Sudski procesi i medijska haranga koja se vrši protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sve više ima karakter političkog suđenja na nacionalnoj i ideološkoj osnovi, što jasno pokazuje kako se stvara ambijent kolektivne krivnje hrvatskog naroda, a ne individualne krivice.

Kako je moguće da naši pravni i politički eksperti ne mogu dokazati i izboriti istinu o političkim, nacionalnim i vojnim ciljevima Hrvata u BiH?

[ad id=”68099″]

Danas, nakon dvadeset godina, i običnom pravnom laiku, a kamoli iskusnim pravnim ekspertima, je jasno kako su jedino Hrvati branili Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu tri jednakopravna naroda, za razliku od srpskog političkog i vojnog vrha, koji je Bosnu i Hercegovinu zamišljao u sastavu Velike Srbije, što je danas dokazana činjenica. Isto tako, nepobitna je činjenica kako se bošnjački politički i vojni vrh borio za unitarnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi se uveo bosanski nacionalni identitet koji je bio izravno uperen protiv hrvatskog i srpskog suvereniteta u BiH, i bezbroj je dokaza kako je u konačnici Bosna i Hercegovina trebala biti islamizirana država, okrenuta zemljama Bliskog Istoka u kojima vlada šerijatsko pravo, a ne načela sekularne države kao u zapadnoeuropskim zemljama.

Udruženi zločinački pothvat je montirana izmišljotina, proizišla iz višestoljetne antihrvatske propagande, koja ima za cilj kolektivnu osudu hrvatskog naroda u BiH što bi u konačnici dovelo do gašenja ustavnopravnog statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Samo političkom slijepcu nije vidljivo kako su uzurpacija javnih servisa, hrvatskih političkih pozicija koje po ustavu pripadaju hrvatskom narodu, presmjeravanje novčanih sredstava koji pune hrvatski porezni obveznici i udruženi zločinački pothvat samo dio specijalnog rata koji se vodi protiv suvereno-konstitutivnog položaja hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narod masovno napušta Bosnu i Hercegovinu, i to u najvitalnijoj životnoj dobi, i nitko nas nema prava uvjeravati kako će se kroz reformu Daytonskog mirovnog sporazuma izboriti puna hrvatska jednakopravnost.

Mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, smatramo kako, za ovakav tragičan položaj hrvatskog naroda uz dva druga naroda u BiH, koji desetljećima potiskuju hrvatsko nacionalno biće u Bosni i Hercegovini uz svesrdnu pomoć sila iz međunarodne zajednice nesklonim hrvatskom narodu, velike zasluge imaju i hrvatske političke elite koje brane svoje poslovne interese ili se zadovoljavaju visokim političkim plaćama na izvršnim, zakonodavnim ili menadžerskim pozicijama.

Nadamo se kako je došlo vrijeme za provjeru nacionalne i stručne kompetentnosti te osobne hrabrosti svakog hrvatskog političara koji se predstavlja kako je u zaštiti nacionalnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Budući da je Hrvatski narodni sabor BiH uveo Časni sud, bit će nam zanimljivo vidjeti hoće li se Časni sud HNS-a BiH boriti protiv onih pojedinaca koji su u sukobu interesa, protiv onih koji su skloni nepotizmu i korupciji i onih koji svojim neradom doprinose sve lošijoj poziciji hrvatskog naroda u BiH te hoće li biti u funkciji zaštite hrvatskih nacionalnih interesa ili nekih drugih interesa. U svakom slučaju, mi ćemo podnositi prijave za sve one hrvatske političare za koje znamo kako nečasno zastupaju interese hrvatskog naroda u BiH.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB/KAMENJAR.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hrvati izabrali legitimne predstavnike u Dom naroda

Objavljeno

na

Objavio

Hoće li blokirati vlast dok se ne promijeni Izborni zakon?

Dom naroda Parlamenta FBiH popunjava se recipročno iz županija kojih ima 10, a mogućnost za političke makinacije leži u činjenici da se vrijednost glasa mjeri različito pa je tako Bosansko-podrinjska županija koja po popisu ima samo desetak Hrvata u tomu smislu jednako vrijedna kao i Posavska ili Zapadnohercegovačka.

Dom naroda Parlamenta FBiH značajan je u tomu što neposredno bira i Vladu Federacije, predsjednika Federacije te izaslanike u Državni dom naroda.

U trenutnom sazivu, Hrvati u ovom domu imaju dvotrećinsku većinu, a unatoč otvorenim pokušajima bošnjačke političke elite nisu uspjele u nametanju šest svojih Hrvata.

Sada je, što nije pravilo, nego iznimka, federalni Dom naroda što se tiče Hrvata popunjen legitimnim predstavnicima, no nema jamstva da će to biti i ubuduće, piše Direktno.hr.

Državni Dom naroda u kojem sjedi po pet Hrvata, Srba i Bošnjaka najjači je do sada, a u njemu će tako biti neke od najznačajnijih političkih osoba u BiH poput Bakira Izetbegovića ili Dragana Čovića.

Politolog Ivan Kraljević s odsjeka Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru smatra da je to tako jer će se neki politički procesi i formalno rješavati unutar ovog doma.

”Dom naroda BiH, ako bi se vodili političkom težinom i političkim kapitalom osoba koje su delegirane, ovoga je puta uistinu vrlo jak. Moglo bi se reći kako su unutra sve ‘glavne face’ i njihovi ljudi od najvećeg povjerenja. Ovako politički jak sastav državnog Doma naroda može predstavljati kvalitetnu osnovu za stvaranje uvjeta za pokretanje određenih procesa koji će voditi prema dogovoru o najvažnijim pitanjima. Možda ponajviše oko izmjena izbornog zakonodavstva. Vjerujem kako su toga svjesni i predsjednici najjačih bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Zato nije iznenađenje što su unutra i Bakir Izetbegović i Dragan Čović, jer u ovome trenutku nisu mogli ostati izvan poluga odlučivanja. Oni neće biti ‘obični pregovarači’. Dakle, ciljano su unutra kako bi imali kontrolu nad aktualnim političkim događanjima. SDA (i vjerojatno SBB), HDZ BiH i SNSD imat će kontrolu i na državnoj i na federalnoj razini. O njihovoj dobroj volji i spremnosti za iskrenu suradnju ovisit će svi procesi u Bosni i Hercegovini”, smatra politolog Kraljević.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić koji odlično poznaje političke prilike u BiH stava je da su bošnjačke stranke proučile sve zakonske rupe kako bi Hrvatima mogli nametnuti političke predstavnike, no da im to nije pošlo za rukom s obzirom na to da su stranke okupljene oko HNS-a koji čini 99 posto biračke volje bh. Hrvata izabrale dvije trećine izaslanika u ovom Domu.

”Dom naroda posljednja je brana političke i institucionalna opstojnosti Hrvata i zato je bilo iznimno važno da Hrvati imaju dvotrećinsku većinu u klubu ovoga naroda. Bez Hrvata neće biti moguće donijeti bilo kakvu odluku u Parlamentu niti ustrojiti vlast mimo ovoga naroda. No, kako su bošnjačke stranke prostudirale sve zakonske i ustavne rupe, u Domu naroda bit će i ‘Hrvati’ Anel Šahinović i Edim Fejzić”, rekao je Večernjakov novinar za Direktno.hr.

No, na pitanje je li imperativ blokirati Vladu FBiH dok ne dođe do promjene izbornog zakona, Kraljević podsjeća na novonastalu tišinu oko priče da nema uspostave vlasti do izmjena izbornog zakona, ali, smatra on, to ne mora značiti da se od ovog principa odustalo.

”Gledajući iz perspektive hrvatskog biračkog tijela izmjene izbornog zakonodavstva bi trebale biti imperativ i crta preko koje se ne smije olako prijeći. Oni očekuju kako njihovi politički predstavnici neće ponovno pokleknuti i zbog fotelja u vlasti odustati od borbe za ravnopravnost svoga naroda. HDZ BiH je toga sigurno svjestan. No, u polici, poglavito bosanskohercegovačkoj, nikad se ne zna. Nadam se kako ova posljednja tišina oko promjene izbornog zakona, kao uvjeta bez kojeg se neće ući u vlasti, nije naznaka odustajanja od toga. Odustajanje od izmjena izbornog zakona bio bi novi udarac u konstitutivnost hrvatskog naroda i njegovo obespravljivanje u BiH”, rekao je Kraljević.

Krešić dodaje i da je iznimno važno nastaviti na priči o blokadi vlasti na razini FBiH dok ne dođe do izmjena izbornog zakona koji bi spriječio fenomene poput Komšićevog.

”Zato je iznimno značajno provesti presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se izbjegla mogućnost da ‘Hrvati po zanimanju’ otimaju pozicije ovome narodu, kao što je to u Predsjedništvu BiH Željko Komšić. Stoga podržavam i pozivam stranke Hrvata u BiH da ne popuste i ne dopuste uspostavu vlade Federacije BiH bez izmjena Izbornog zakona koji bi onemogućio ponavljanje fenomena Sejdo Bajramović, odnosno, Željko Komšić na svim razinama”, rekao je novinar Večernjeg lista.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović: Nova vlast u BiH samo ako Dodik i Čović ne budu postavljali uvjete

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je potvrdio kako je moguće ubrzo dovršiti proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama, ali je pritom istaknuo kako će se to dogoditi jedino ukoliko očekivani partneri sa srpske i hrvatske strane ne budu postavljali uvjete poput blokiranja puta ka članstvu u NATO-u ili izmjena izbornog zakona.

Nakon još jednog kruga pregovora o budućoj koaliciji kojega je ovog puta vodio sa predstavnicima Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) koja ima uporište u Unsko-sanskoj županiji Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako se “stvari se kreću u dobrom smjeru” jer postoje jasni nagovještaji kako će izgledati koalicije na državnoj i federalnoj razini te u nekim županijama.

Kazao je kako nema nikakvih zapreka za imenovanje Zorana Tegeletije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH kada on jasno izloži prihvatljiv program rada.

“Očekujemo da Tegeltija predloži program rada i da sa strane SNSD ne bude uvjetovanja kako bi za njega mogli podići ruku”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako to znači da Dodikov kandidat mora jasno potvrditi da će se držati ustava i važećih zakona uključujući tu Zakon o obrani koji predviđa članstvo BiH u NATO-u.

To pitanje glavna je zapreka za uspostavu nove vlasti na državnoj razini jer SNSD odbija sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka bitnih za približavanje BiH članstvu NATO-u, a pritom se pozivaju na rezoluciju Narodne skupštine RS iz 2017. godine kojom je nametnuta politika vojne neutralnosti tog entiteta.

Iako su u SDA ranije načelno prihvatili SNSD za koalicijskog partnera Izetbegović je izrijekom potvrdio kako o nove vlasti nema ništa sve dok Dodikova stranka odbija provoditi važeće odluke i zakone.

“Ne inzistirano ni na čemu osim da se držimo ustava i zakona, a druga (srpska) strana traži da se tu nešto ‘popusti’ “, kazao je Izetbegović ističuči kako se na takav način ne može formirati vlast jer ne može biti supremacije entiteta nad državom.

“Mi takve ustupke nećemo napraviti”, poručio je Izetbegović dodajući kako to važi i za eventualna uvjetovanja s hrvatske strane, konkretno u odnosu na potrebu promjene izbornog zakona, što je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ranije spominjao kao preduvjet uspostave vlasti i u Federaciji BiH i u državi.

“To se ne može prebiti preko koljena u mjesec dana. Na tome radimo godinama i vjerujem da ni HDZ niti Čović neće na tome inzistirati”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević potvrdio je novinarima kako su u njegovoj stranci spremni surađivati sa SDA jer na taj način žele ojačati bošnjački blok u budućoj vladajućoj koaliciji.

Blok lijevih stranaka, okupljen oko Socijaldemokratske partije (SDP BiH), ranije je odbio Izetbegovićevu ponudu za koaliranje pa SDA sada traži partnere u strankama s bošnjačkim predznakom poput A-SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Partije demokratske akcije (SDA), čije je sjedište u Tuzli, a formirali su je bivši članovi SDA nezadovoljni politikom koju je vodio Izetbegović.

(Hina)

Čović: Vjerujem da će BiH dobiti mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari