Connect with us

Kolumne

Kako je najpopularniji ministar Karamarkove vlade postao prva violina HDZ-a?

Objavljeno

on

U trenucima kada više nitko ne zna što se događa sa Vladom RH nakon što je kriza vlasti dosegnula vrhunac u jeku afere Grizli koja je uzdrmala Božu Petrova i njegove časne sestre iz MOST-a u Vladi RH i Hrvatskome saboru pitanje je trenutka pada Vlade RH, rekonstrukcije ili novih izbora. Jedni pričaju kako će Tihomir Orešković dati ostavku, drugi pričaju da Tomislav Karamarko ima novih 76 potpisa bez MOST-a i Bože Petrova, a treći oba su pala pritom misleći na potpredsjednike Vlade RH, današnji dan sigurno će biti ključan za dobivanje prave istine.

[ad id=”93788″]

Tko bi rekao u toj zavrzlami zakulisnih igara da će časne sestre iz Mosta koje su moralizirale preko Mire Bulja i otvarale uz pomoć Nacionala aferu Konzultatntica na kraju preko agencije Grizli putem vlastitih čarolija naplaćivati svoje kontakte sa klijentima, a izabrani su da služe narodu. Ovo afera pandan mi je pritiscima saborske zastupnice iz Rijeke Ines Strenja Linić koja je prozivala intendanta HNK-a Olivera Frljića sve do trenutka dok joj nije bio izvučen ugovor sklopljen sa jednom od bivših uprava HNK do 2007. godine kada je zarađivala prema ugovoru 450 eura mjesečno za dvosoban stan iako je u ugovorima bilo naglašeno  trosoban što naravno povećava cijenu stana. Vrhunac predstavnice MOST-a dosegnula je izjava tko ne glasa iz redova MOST-a za opoziv Karamarka od sutra nije član Vlade RH nakon čega je zaprimila epitet  “big mama” prema filmskoj komediji “big mama house”. Tko o čemu, već MOST o poštenju.

hasanbegovicNo ostavimo se mi MOST-a kojem svakim danom isplivavaju nove afere koje demantiraju njihovo etično i moralno ponašanje, već se vratimo suštini. Da su Zlatka Hasanbegovića zahvatile afere MOST-ovaca bila bi neviđena medijska haranga sve do trenutka dok ne bi podnio ostavku kao što su to činili putem režimskih medija pa sve do francuskog lista Liberation gdje se ministra opisuje kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima koji nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa. Ne zaboravimo još interpelaciju o kojoj se Vlada RH mora očitovati o radu Ministarstva kulture poslane u proceduru na zahtjev SDP-a na što je ministar Zlatko Hasanbegović za ugledi francuski izjavio Le Monde izjavio “U mom slučaju je prekoračen okvir uljuđene i civilizirane rasprave te se radi o histeriji, difamacijskoj kampanji koja dolazi sa pseudo-ljevice”.

Nakon što je raspustio povjerenstvo za neprofitne medije, najavio smjenu Gorana Radmana i promjenu Zakona o HRT-u, a zatim ga Sabor smijenio, imenovao novu ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja, argumentirano smanjio financijska sredstva za 450.000 kn riječkom kazalištu, nakon čega najavljuje odlazak Oliver Frljić koji je služio za ideološke podjele i napade na Tomislava Karamarka i HDZ u režiji lokalnog SDP-a pod vodstvom aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela, umanjio financijska sredstva udruzi koja organizira gay pride u Zagrebu za 120.000 kn, izjavio da ne pristaje na financijski reket koji su sve vlade plaćale za glas i lojalnost vladajućoj većini saborskom zastupniku Furiju Radinu kreću kritike na njegov račun kao posljedice postkomunizma u Hrvatskoj.

Smatrate li Vi da su ovo razlozi radi kojih Zlatko Hasanbegović mora otići?

Za pretpostaviti je da ne, jer tada Zlatko Hasanbegović ne bi bio najpopularniji ministar Vlade RH, a niti bi ga izabrali delegati HDZ-a za člana predsjedništva stranke sa najvećim brojem glasova u konkurenciji od 32 kandidata za navedenu funkciju. Upravo je taj izbor ohrabrio mnoge kako se u politici cijeni rad, stručnost, kompetentnost, obrazovanje i odriješitost te ga se može uzeti za primjer. Da je ovo poseban uspjeh pokazuje da je ministar Zlatko Hasanbegović uspio kao član stranke koji je pristupio u istu prije samo godinu dana, a dokazao kako se po muci poznaju junaci te isplivao kada se Vlada RH nalazila u trenucima potpune blokade. Osim što je Tomislav Karamarko isprofilirao novu političku ikonu u političkoj arena ne dajući Zlatka Hasanbegovića u trenucima najveće medijske harange na jednom ministru dobili smo novu prvu violinu HDZ-a odabranu prema sluhu delagata čime su izaslanici pokazali kakvu politiku žele od vrha stranke.

Na kraju bi završio misao koja me je ujedno potakla na pisanje ove kolumne sa govorom Frane Bilavera na XVII. Općem saboru HDZ-a gdje ću izvući iz konteksta jednu njegovu rečenicu “kako HDZ stoji iza svakog predsjednika i ima samo jednog predsjednika u ovom trenutku Tomislava Karamarka, a svi oni koji izmišljaju druge putem medija nisu prijatelji te stranke, već rade protiv interesa naručujući članke iznutra” što bi povukao paralelu sa onima kandidatima koji su sakupljali političke poene delagata šireći u kuloarima poprilično negativne tračeve o ministru Hasanbegoviću koji je upravo prvi izbor Tomislava Karamarka. Podmetati danas ministru Hasanbegoviću iz vlastitih redova što je potvrdio uvodni prilog Bujice određenih kandidata imenom i prezimenom emitirane 30.05.2016. godine znači raditi protiv interesa Tomislava Karamarka odnosno protiv interesa HDZ-a u trenucima dok to čine istaknuti ljevičari budući da je prva violina zasvirala prema sluhu najvećeg delegata, a što je ekvivalent izražen 1277 puta odnosno koliko je Zlatko Hasanbegović dobio glasova delegata.

Sanjin Baković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari