Connect with us

Kako je Nizozemska postala raj za bicikliste

Objavljeno

-

Nadaleko je poznato da je Nizozemska jedna od prvih zemalja koja je omogućila biciklistima svu lakoću kretanja, tj. infrastrukturu te jednaka prava kao i za automobile. Priznajte da ste i sami koji puta prepali od stotine zvonaca koja neprestano zvoncaju po cijelom Amsterdamu! No, šalu na stranu, kako je do došlo do booma?

Mnogi vjeruju kako je Nizozemska od uvijek imala biciklističke staze. Doduše, i imala ih je, ali ne tako razvijene kao što su danas, ne asfaltirane i međusobno nepovezane. Nakon Drugog svjetskog rata nizozemska je ekonomija napredovala zaista velikom brzinom, te su do 1970. godine brojni gradovi jednostavno postali premali za sav prometni teret koji je na njih spao.

“Torn bike”, Amsterdam, Netherlands

Rušene su zgrade kako bi se širile ceste, a gradski trgovi služili su kao parkirališta za automobile. Novi razvojni projekti uključivali su velike ceste za motorizirani promet. Tako je prosječna dnevna kilometraža putovanja u 1957. godini, s 3,9 km porasla na čak 23,2 km u 1975. godine.
Bridges, canals and bikes. Amsterdam

Pogledajte ovaj zanimljiv video u prilogu te saznajte više o počecima i razvoju biciklizma kakvog ga znamo danas u Nizozemskoj.

[vsw id=”XuBdf9jYj7o” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

Blidinje.net / punkufer.dnevnik.hr

[su_animate type=”tada” duration=”5″ delay=”9″]Nizozemska raj za bicikliste[/su_animate]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari