Connect with us

Satira

Kako je O.F. otišao u OFF

Objavljeno

-

Odjel patologije gradskog kliničko-bolničkog centra ovih je dana zaprimio tijelo visoko pozicioniranog društveno-političkog odličnika i pregaoca samoupravnog socijalističkog rada i nakon pada komunizma, druga O.F.-a, koji se tijekom bogate i plodne karijere posebno isticao samoprijegornim djelovanjem na području kulture.

Ono na što su naišli tijekom obrade trupla, a naišli su na nikad viđeno, zabezeknulo je i najiskusnije profesionalce u tom poslu. Naime, nesretniku je duboko u anusu, a i dalje, detektirana noga. Ne skuhana kokošja nogica, nego prava, pravcata, mumificirana ljudska noga, koja je očito, tako delikatno smještena, jadničku došla glave. Kako su pokazale laboratorijske analize, noga datira najvjerojatnije iz 1892. godine, što se ipak, kako stoji u nalazu, ne može smatrati posve sigurnim. Sa znatno većim stupnjem pouzdanosti ustanovilo se da je noga odijeljena od matičnog organizma negdje na prijelazu iz 1979. u 1980. godinu. Nesvakidašnje okolnosti stradavanja nagnale su patologe da po službenoj dužnosti pozovu policiju. U potrazi za vlasnikom izgubljene noge, ali i da bi se utvrdilo kako se ista našla u nepredviđenom “pretincu”, policija je kontaktirala nekolicinu poznanika O.F.-a. U nastavku donosimo najzanimljivije dijelove njihovih iskaza koje nam je svojom, sad već poslovičnom, ljubaznošću ustupio DORH.

DUŠKO LJ. :         Prosto sam šokiran! Čija je noga, pitate? Hm … ne bih znao … u mene je tamo samo štafeta,… i to još od ranih osamdesetih. Pravo da vam kažem, ne znam čija ni tko mi ju je metnuo… To je sve što vam mogu reći… Želite li doznati nešto više, zvat ću odvjetnika – Čedoooo … Čedoooo…

MILORAD P.:      Bio je velikan satire i otišao je kao velikan. Svojim performansom uvelike je nadmašio predragog nam luciferalića kojeg smo također nedavno izgubili, a njegov ispraćaj ostavio svima nam pomalo gorak okus u ustima. Ni dan-danas mi nije jasno što mu je trebalo ono s katoličkim popom. To uopće nije bilo smiješno. O.F. mu je pokazao kako se s nogom u guz…, ovaj, sa stilom odlazi u OFF. Veličanstveno! Sjajno! Upravo su me obavijestili iz redakcije Novosti da će mu posvetiti cijeli sljedeći broj! Zaslužio je!

ČEDO P. (featuring JADRANKA S.):           Noga, kažete? Ne znam, … iznenađen sam! Od tog (k)nindže očekivao sam da će se na stražnjem mu ulazu naći mjesta za našu “plavi-bijeli-crven” trobojku s crvenim shurikenom nasred bijela polja, a koju je strepeći svih ovih godina krio od fašista. Ali ova noga … uh, … goleeemoooo! Nadmašio je samog sebe! Pričekajte trenutak, molim,… imam poziv klijenta … halooo, halooo! (JADRANKA S. neutješno plačući dodaje: Tako smo ga svi voljeli, obožavali njegove predstave, pohodili premijere, a sad nam je svima, … šmrc, šmrc, … dao nooooguuu,… buuuu… jec-jec… Inače, načula sam da je s Prljom pripremao novi spot za LET 3 i da je to trebalo biti nešto zaista veliko. Mislila sam opet čep, vadičep ili možda buket ruža, kad ono – noga, … takvo što, vjerujte, ni u snu nisam mogla zamisliti.)

ANTE N.:              Prvo što sam pomislio, čuvši tragičnu vijest, jest da mu je u toj zoni zapelo šest baklji s našeg grba, onog istog u čast kojeg sam godinama ga noseć’ na prsima po raznim borilištima, što sportskim, što pravosudnim, pronosio slavu naše jedine otadžbine … A onda sam zaprimio obavijest da mi ih je testamentom odlučio ostaviti u amanet. Odahnuo sam, počašćen i dirnut. Slava mu! Preporučio bih vam da se u nastavku istrage, ako već niste, svakako usredotočite na dvostruku liniju zapovijedanja.

ALEKSANDAR S.:              Hej, buraz, ja sam navikao ispitivati a ne da se mene ispituje. Oš te pozovem u emisiju pa tamo budi manga! Sve što imam reći je – stop mržnji prema svima, … ma što imali među nogama i gdjegod noge držali. To je privatna stvar svakog pojedinca… A na vaše pitanje mogu samo reći – majstori, jeste li se sjetili ispitati onog klerofašista koji bi nabijao ljude na kolac … ili ipak nogu, nisam više siguran …

DAVOR B.:          Noga? … Čudno! A ja se već prep’o da mu je pozlilo od onog pokvarenog kiselog zelja kojeg sam mu podv… ups… Ma pustite sad to, nego …di su pare? … A?… Di su?             Prvo saznajte di su pare, a onda zajeb… nevine građane s nogama! Ako je i koja viška, njihova stvar. Ispitajte radije one bez nogu što prijete plinskim bocama!

 

ISPRIKA

Isprika poštovanim čitateljima, budući smo navedenu vijest nekritički požurili prenijeti s jednog lijevog portala, sudeći po nazivu namijenjenog studentskoj populaciji. Naime, tek smo naknadno – kako je, uostalom, i svojstveno krezubim desničarima – shvatili da je ovdje riječ o klasičnom primjeru “fake news” ili kako tamo kažu – satire. Uz najdublju ispriku i izraze sućuti rodbini i prijateljima pokojnika, osjećamo se dužnim dati stvarni prikaz stradavanja uvaženog O.F.-a.

Netko neimenovan i očito ne pretjerano dobronamjeran, policija sumnja na jednog od gore intervjuiranih ili više njih, obavijestio je ćelije ekstremnih islamističkih fanatika diljem svijeta kako je O.F. režirao predstavu u kojoj katolički biskup lopatom punom kokaina “pričešćuje” muslimanskog vjernika. Da stvar bude gora, oba spomenuta aktera u predstavi imaju na licima nataknutu masku u obliku svinjske glave. Na licu biskupovu ona njima nije problem, ali na licu angažiranog pripadnika lokalne islamske zajednice to ipak jest… Jednoglasnom odlukom nadležnih tijela Islamske države, šestorica prekaljenih boraca poslana su da potraže autora, a nije im, nažalost, promaklo ni to što je za njih uvredljivu predstavu financirala država koja joj je i ukazala gostoprimstvo.

Sve ostalo je već budućnost!

To ostalo je, ispostavit će se, poplava terorističkih napada na zemlju u kojoj je sporni komad odigran, čime je, kako će to okarakterizirati jedan zemaljski sud, krajnja svrha Udružene Zločinačke Predstave postignuta … Ono na što autor ipak nije računao je da će u jednome od tih napada i sam izgubiti život, čime će predstava poprimiti oporučni karakter. Pogibija u obračunu savezničkih (kulturnih) terorističkih frakcija samo će učvrstiti njegov kultni status vodećeg (kulturnog) terorista među gorljivim mu pristašama. Oni, pak, striktno slijedeći njegovu željeznu logiku, za hudu sudbu svog predvodnika okrivljuju napadnutu državu a ne napadače. I, naravno, od nje i dalje traže pare …

Grgur S.

Tekst je satiričnog karaktera

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas