Pratite nas

Pregled

Kako je predsjednik Tuđman u trenucima samoće doživio pad Vukovara

Objavljeno

na

Kad se vrata predsjednikova ureda zatvore, suradnici odu i on ostane sasvim sam, nastupa ona najintimnija ljudska bol koja ne pravi razliku između običnog građanina i predsjednika države

tudjman_portZdravka Bušić te 91.-e bila je šefica kabineta Franje Tuđmana. Osoba od njegova najvećeg povjerenja. Provodila je s njim najteže ratne dane, od jutra do mraka. Kroz njene ruke prošla su sva ratna izvješća koja su svakodnevno Predsjedniku stizala s ratišta. Među njima i ona vukovarska,

Ne postoji osoba koja danas tako autentično može svjedočiti o Tuđmanovim osjećajima u dramatičnim danima pada Vukovara. Učinila je to tijekom snimanja filma “Sasvim nepoznati Tuđman”, koji će u prosincu biti objavljen u Večernjakovom ciklusu političkih dokumentaraca, redatelja Miljenka Manjkasa. Direktno.hr ekskluzivno donosi dio razgovora s gospođom Zdravkom Bušić.

“Mi Vam skoro nikada nismo išli kući prije ponoći, jedan sat, dok bi sva izvješća s ratišta došla. Predsjednik Tuđman nikada nije otišao dok sva izvješća s ratišta ne bi pogledao. Bilo je nas nekolicina koji smo bili baš uz njega i pripremali mu izvješća u tim ratnim danima.” 

Na pitanje o toj dramatičnoj noći pada Vukovara gospođi Bušić, donedavnoj euro parlamentarki, grlo se stegne i navru emocije koje teško kontrolira. Kad govori sjećanja su joj tako snažna da sugovornik ima osjećaj kao da je ta noć bila jučer.

”O joj. Vukovar. Da. Jako se sjećam, ali moram priznati dan danas mi je jako teško govoriti o tome. Ja sam sva ta izvješća otvarala i neka sam čitala, pa sam pravila sažetke Predsjedniku. Ona važnija čitao je i analizirao od riječi do riječi, apsolutno sve do jednog slova, zareza, točke. Ja nikad nisam vidjela čovjeka da je toliko, toliko puta bio suznih očiju i skoro uvijek, ja sam imala osjećaj kad je rat bio, da je vječito on imao pune oči suza. Jednostavno kao da je to bilo jedno stanje, ako hoćete. Tako da je on silnu tu empatiju imao i osjećao je za svakog izgubljenog čovjeka, ratnika, onu ženu patnicu, izbjeglicu, silnu empatiju, jednostavno čovjek koji je to imalo nastojao vidjeti, ja mislim da je to bilo tako vidno. Mislim tako vidljivo.”

Još krajem ’90-e Vojna obavještajna služba osnovala je “Odelenje za propagandni rat” (OPERA). Cilj, unijeti razdor u hrvatski politički i vojni vrh, među braniteljima i optužiti Franju Tuđmana za prodaju i izdaju Vukovara. KOS-ova agenturna mreža bila je duboko u hrvatskim redovima, a njezine su akcije destabilizirale obranu.

”Vukovar i ono sve što se uz Vukovar vuklo ako mogu tako reći i govorilo i one sve insinuacije, Predsjednik je vrlo teško doživljavao. Vukovar se nije izdao niti je ikada Predsjednik mislim evo ja ako ja mogu u jednoj rečenici to reći. Mislim da je to on jako teško proživljavao. Međutim, nije imao vremena, ono baš eksplicitno nešto pokazati ili sebi ili drugima ili jer je brzo morao ići dalje, brzo donositi odluke i brzo poduzimati određene korake”, sjeća se Bušić.

Tek desetljećima kasnije povjesničari su rasvijetlili sve pojedinosti KOS-ovih podvala. Povjesničar Davor Marijan u svojim znanstvenim radovima dokazao je da je u Vukovar bio opskrbljen svim oružjem kojim je Hrvatska raspolagala, da je oružja bilo dovoljno, međutim da je agresor bio višestruko nadmoćniji, te da opkoljenom Vukovarsku, na žalost, više nitko nije mogao pomoći.

izvor: Direkno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari