Connect with us

Naši u svijetu

Kako je UDBA maltretirala Hrvate u Australiji – dokazi

Objavljeno

-

Sasha Uzunov, potomak makedonskih doseljenika u Australiju, nezavisni filmski producent i novinar, posvetio je dio svog vremena istraživanju udbine aktivnosti u Australiji.

[ad id=”68099″]

Među deklasificiranim dokumentima australske tajne policije ASIO, Sasha je između ostalog pronašao kako su jugoslavenski generalni konzul Makedonac Dr. Georgi Tajkovski i njegov zamjenik Hrvat Pero Lomabardić 1976. intervenirali kod uprave Fordovih tvornica u Melbourneu i Geelongu, gdje je radio veliki broj Hrvata, s ciljem da podijele otkaze hrvatskim radnicima koji su podržavali uspostavu samostalne hrvatske države i nisu se svrstavali među Jugoslavene.

Odmah po dolasku u Austaliju sam bio smješten u tzv. imigrantski hostel, prihvatilište za doseljenike koji u Australiji nemaju rodbine ili privatnog smještaja. Osoblje ministarstva imigracije se pobrinulo svakome pronaći posao, pa je moj prvi posao bio u Fordu u Geelongu, gdje sam radio 6 mjeseci kao varioc dok se nisam snašao, organizirao nastavak školovanja i pronašao za mene pogodnije poslove.

Udbina aktivnost u Australiji se provodila kroz diplomatska predstavništva i poslovnice JAT-a koje su se nalazile u svim većim gradovima.

U prilogu su dva izvještaja ASIO-a u kojima se opisuje pritisak jugoslavenskih diplomata na upravu Forda, s ciljem da jugoslavenski radnici ne budu izlagani pritisku antijugoslavenskih elemenata. Da bi ih uvjerili kako u Fordu nema nikakvih pritisaka, uprava Forda je jugoslavenskim diplomatima omogućila šetnju po tvornici u Geelongu.

Ovi su u Fordu očito imali svoje ljude, namještene da posvjedoče o neugodnostima s kojima se susreću u susretu s Hrvatima ali im Fordovi službenici nisu dozvolili zaustavljati prozivodnju i razgovarati s radnicima, pa su otišli neobavljena posla, iako su svoj plan dobro smislili.

conf1conf2

Dinko Dedić


 

RUNNING INTERFERENCE – no place is safe, not even the Geelong Ford factory.

The delicious irony: Communist Yugoslavia against the “working class” Croats at the Ford car factory in Geelong, Australia. – Having dinner with the “bosses.”

Yugoslav Consul General Dr Georgi Trajkovski, an ethnic Macedonian, and his right hand man, Pero Lombardic, an ethnic Croat, put pressure on Ford Management to sack any Croats showing “nationalist” tendendancies…in 1976.

Doesn’t the elite in Skopje, the Republic of Macedonia keep on telling us that people’s stomachs were full here in Australia? I mean your stomach wouldn’t remain full if you got sacked for voicing an opinion in a democratic country because of interference from another country, namely SFR Yugoslavia… But hey let’s face it SFR Yugoslavia went out of “business” as a state in 1991…whilst Ford Geelong is about to close soon.

[RANKOVICEVA UDBA U AUSTRALIJI CAK JE IMALA SVOG ZASTUPNIKA U AUSTRALSKOM PARLAMENTU – BATU LEWIS KENT] Dijelim prijateljima dokumente, sa kojih je neodavno skinuta tajnost, a koje je u nacionalnom arhivu Australije pronasao novinar  Sasha Uzunov (opširnije)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari