Pratite nas

BiH

Kako je umirao sram u mojoj zemlji

Objavljeno

na

Stid je boja vrline, ustvrdio je jedan mislilac. Narod iz nekih čednijih vremena pamti frazem ”umirati od srama”. Još donedavno su i okorjeli zločinci jaknom ili ulisičenim rukama skrivali lice dok ih je policija privodila pokazujući tako da im je poznat pojam srama i sramote. Danas taj običaj izumire. Ubojice, lopovi, silovatelji, prevaranti i prodavači magle ponosno kroče u ”marice” i sudnice kao da su zabili gol na Camp Nouu, preveli tisuću bakica preko ceste ili spasili posrnulu tvrtku od propasti. Ukratko, umro je sram jer nitko više ne ”umire od srama”.

[dropcap]K[/dropcap]ako je sve to počelo i kada je počelo? Još u socijalizmu, ali je sramota tadašnjih besprizornika prikrivana ideološkom maglom i zabranom rasprave o škakljivim pitanjima. Drugovi su se držali one: druga spasiti, pojavu osuditi. Druga prednost socijalizma bila je u tome što su jedna pravila važila za crvenu aristokraciju, a neka sasvim druga za običan narod. Zahvaljujući tome, običan puk je ostao prilično neiskvaren, zanemarimo li sitne kompromise sa sistemom, manje ili više nužne da bi se u tom sustavu funkcioniralo. Tako nam dubina i opseg opačina crvenih vlastodržaca nikada nisu bile uistinu poznate. Tu i tamo nešto se šuškalo, ponešto naslućivalo, ali ništa se nije moglo pouzdano znati. Zahvaljujući upravo toj činjenici, suvremeni jugonostalgičari i danas besramno mogu crveni totalitarizam oslikavati ružičastim bojama.

S demokracijom došla je i kakva-takva sloboda tiska, politička konkurencija artikulirala se kroz političke stranke, a neoliberalna paradigma gurnula je u ropotarnicu povijesti otvoreni političko-ideološki teror i prisilila političke elite da se koriste suptilnijim metodama. Tako je sramota pokuljala van kao gnoj iz čira. Nagledali smo se svačega, od konvertitstva do izdaje, od nepotizma do najbesramnijeg lopovluka, od obične nevjere do seksualnih opačina. Naravno, navedene moralne odrednice također su u međuvremenu povučene iz uporabe te su kao takve danas anakrone: konvertitstvo je postalo političkim sazrijevanjem i pravom na promjenu mišljenja, izdaja kozmopolitizam i razumijevanje globalnih procesa, lopovluk uspješan menadžment, raskalašenost razlog za ponos itd. Sve u svemu, nestalo je srama budući da je nestalo činova kojih bi se napredan i osviješten čovjek 21. stoljeća mogao sramiti. Doduše, na popisu sramnih čina ostala je još pedofilija i pozdrav ”za dom”, ali ni oni nisu dugog vijeka.

Pedofiliju će rehabilitirati, a pozdrav će postati izlišan, jer će nam domovi ionako domalo na bubanj doći.  S obzirom na tako nagao napredak, iluzorno je bilo očekivati da se ”smrt srama” neće proširiti i na bazu, to jest puk. I običan čovjek došao je u priliku da se osladi grijehom i da zbog toga ne osjeća sram niti ga plaši Božja ili partijska kazna. U naravi je čovjeka kao društvenog bića da se ugleda na društveno ugledne. Recimo, na premijere, ministre, predsjednike itd. Gledam tako neki dan na televiziji fra Šimu i njegovu ”bankaricu” kako ponosno dolaze na splitski sud. Šime zgodan, stasit, lijepo obučen, više nalik plejboju negoli fratru, nonšolantno dobacuje novinarima nešto tipa kako mu je drago da su se okupili u tako velikom broju. Prepoznatljiv je to gard osobe koja je svjesna da je postala popularna i kojoj ta popularnost godi. Sam pak razlog nečije popularnosti u ovome je društvu ionako odavno prestao biti važan.

”Bankarica” zgodna, stasita, ponešto i prebujna, lijepo obučena i dotjerana, hoda prema ulazu sudnice kao po pisti, osmijeh joj je ponešto suspregnutiji od Šimina, no samosvijest ništa manja. Unutra sjede opušteno kao ljudi koji su navratili u restoran kraj puta koji vodi u svijetlu budućnost. Gdje ih čekaju zasluženi milijuni od prodaje crkvenog zemljišta. I nekako slutim da obični čovjek pred svojim televizorom potiho navija za njih.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari