Pratite nas

Vijesti

Kako je Zavadlav vratio novčanik: ‘Tako ću možda uspjeti otići na brod’

Objavljeno

na

Nakon pokolja u centru Splita, polako počinju isplivavati detalji o životu Filipa Zavadlava, među njima i oni o njegovim ranijim problemima sa zakonom

Filip Zavadlav je osumnjičen da je jučer u krvavom pohodu pobio troje ljudi, pucajući iz automatske puške po centru Splita.

Nedugo nakon stravičnih zločina, otkrilo se kako je ranije bio prijavljen za nasilje u obitelji. Nakon što je pretukao brata, osuđen je na 30 dana zatvora, uvjetno na šest mjeseci. Osim toga, u periodu od 2013. do 2014. godine Zavadlav je počinio više kaznenih djela krađe, a jednom je prilikom uhvaćen i kako s majkom provaljuje u crkvu.

Zavadlav je, osim toga, i pomorac, a mnogi su se u komentarima na društvenim mrežama pitali kako je moguće da su ga primili na brod s takvim dosjeom. Jedan pomorac nam je kazao kako za ukrcavanje na brod prijašnji dosje ne mora značiti ništa. Najčešće tvrtka traži potvrdu o nekažnjavanju, ali čak ni ona nije nužna već ovisi o politici tvrtke. Osim toga, ona služi kao dokument koji ukazuje da se trenutno protiv stranke ne vodi neki kazneni postupak, pišu 24sata.hr.

“Vjerujem da će balada imati sretan kraj”

Zavadlav je u statusu na Facebooku iz srpnja 2017. godine detaljno opisao kako je pronašao nečiji novčanik, vratio ga, a zauzvrat mu je vlasnik kazao kako će ga ubaciti na brod.

Prenosimo Zavadlavov status u integralnom obliku:

“Šetavši nekidan u gluho doba na ulici naišao sam na usamljeni Giorgio Armani novčanik kojeg je netko izgubio,bio sam toliko drzak pa sam mu prišao i uvidio da se unutra nalazi:

-nekoliko stotina kuna
-Raiffeisen bank visa election kartica tekući račun
-Diners international kartica
-Druga Raiffeisen bank visa election kartica tekući račun
-Vozačka dozvola
-Osobna iskaznica
-Metro kartica za kupca poduzetnika
-Maestro kartica hrvatska poštanska banka
-Članska iskaznica navijač hajduka (Naš Hajduk)
-Shoe be do kartica
-Raiffisen kartica obavezni mirovinski fondovi
-Iskaznica slobodne dalmacije
-Hervis sport club kartica
-Određene vizitke

-Punomoć za novčane transakcije na FINA-i u ime slobodne dalmacije
-Punomoč za primanje pošiljaka od hrvatske pošte u ime slobodne dalmacije
-Članska iskaznica fitness bazeni poljud
-Niz izlista više desetaka tisuća kuna prometa,uplata,isplata

Odložio sam novčanik kuči te sam ga namjeravao tako kompletnog vratiti vlasniku vidjevši na osobnoj iskaznici da isti živi i boravi na adresi u mome kvartu u sukojišanskoj ulici,ispovjedio sam svoj nalaz nekolicini poznanika te su čak dolazili do nekakvih ideja za zloporabu podataka i materjala pridobivenih iz novčanika hahhaha,također mi se sugerilalo “ma skupi lovu i baci to ča,šta te briga” no ja sam se odlučio za opciju da kompletan takuin vratin čoviku,te sam isto i učinio,kada je čovjek I.S. (50) vidio da sam mu došao vratiti novčanik bio je sretan te se začudio što je novac još uvjek u novčaniku,i na silu mi ga ugurao u đep nudeči mi da če mi dati još novca,no ja nisam htio uzeti,nadalje,sa čovjekom sam razgovarao odprilike 10 minuta te je isti naveo kako če kontaktirati neke poznanike u svrhu da me ubaci na brod kako bih kompletirao kadeturu sa još 6 mjeseci obavezne duge plovidbe…ja vjerujem da če i ova balada imati sretan kraj te čemo preko novčanika otići na brod…”, napisao je 18. srpnja 2017. osumnjičenik za trostruko ubojstvo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Podrška HV-a sportašima: Hrabrost je bilo Hrvatske. Svi zajedno do pobjede!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Hrvatska vojska poslala je podršku hrvatskim rukometašima i vaterpolistima u borbi za zlato i broncu

Pripadnici Hrvatske vojske uoči finalne utakmice Hrvatske rukometne reprezentacije na Europskom rukometnom prvenstvu i utakmice Hrvatske vaterpolske reprezentacije na Europskom prvenstvu u vaterpolu, poslali su poruku podrške hrvatskim sportašima: “Hrabrost je bilo Hrvatske. Svi zajedno do pobjede!”.

“Hrvatska vojska navija za vas, ponosni smo na sve vaše uspjehe”, poručili su hrvatski vojnici.

Naime, hrvatski rukometaši u nedjelju, 26. siječnja 2020. godine, odigrat će finalnu utakmicu protiv Španjolske, nakon briljantne pobjede nad Norveškom, dok će hrvatski vaterpolisti, u ogledu sa Crnom Gorom, također u nedjelju, pokušati izboriti brončanu medalju, priopćio je MORH

Idemo do pobjede, o vašim uspjesima pričat će generacije

“Uvjeren sam u vrhunske rezultate naših rukometaša i vaterpolista, učinili su nas ponosnim. Hrvatska je najjača kada nam srca kucaju kao jedno, hvala našim sportašima što nas uvijek na to podsjete. Idemo po pobjede”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov poželio je hrvatskim sportašima utakmice koje će cijela Hrvatska, ali i svijet još dugo pamtiti.

“Srce nam zbog vas i vaših uspjeha kuca jače i ponosnije. Hvala vam što zbog vas iznova utvrđujemo kako je zajedništvo i timski rad put prema uspjesima koji će se prepričavati još generacijama. Idemo do pobjede”, rekao je general Šundov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Borislav Ristić: Zašto liberalni populisti toliko mrze Donalda Trumpa?

Objavljeno

na

Objavio

Pojednostavljena slika stvarnosti koju nam serviraju ne temelji se na racionalnim razlozima, njezina funkcija nije uvjeriti nas da zauzmemo racionalan stav o čitavom slučaju, već emotivnu reakciju

U razgovoru s Ninom Raspudićem povodom promocije njegovog “Kratkog espressa” u Osijeku, palo je pitanje hoće li Trump pobijediti na izborima ove godine. Našalili smo se kako bi to trebalo provjeriti s Rusima ili sad imaju li nekog drugog favorita.

No, unatoč šali, kao i uvijek kada se negdje javno spomene Trump, ostao je u zraku lebdjeti dojam nelagode i potrebe za pravdanjem ako o njemu ili njegovoj politici imamo pozitivan stav.

Razmišljajući o tome shvatio sam da se od Trumpove pobjede naovamo u javnoj percepciji Trumpa, u biti, ništa nije promijenilo. Za većinu medija on je i dalje “čudovište”, a sve što dolazi od njega izaziva snažne emotivne reakcije.

Čovjek bi rekao kako je možda i razumljiva ta vrsta demonizacije dok si u oporbi, ali kada taj netko postane predsjednik SAD i de facto najmoćniji čovjek na planeti, očekuješ da će se ta percepcija promijeniti. Ali to, ipak, sada nije slučaj, već evo četvrtu godinu. O čemu je, onda, riječ?

Još od Orwella smo naučili kako je jedan od prvih zakona svakog totalitarnog pokreta da mora postojati univerzalni neprijatelj u odnosu na kojeg su usmjerene sve akcije vlasti. Na slici tog neprijatelja totalitarna vlast gradi svoj legitimitet. Bez te slike bi i njeno vlastito postojanje došlo u pitanje, piše Borislav Ristić / Večernji list

Zbog toga je potrebno da taj neprijatelj bude netko moćan i u biti neuništiv. Njegova neuništivost jamac je trajnosti totalitarne vlasti. U Orwellovoj 1984. taj je neprijatelj Emmanuel Goldstein. On je vođa pokreta otpora koji svojim aktivnostima stalno pravi probleme režimu, radeći na njegovom uništenju.

Na mržnji prema njemu temelji se posvećenost članova totalitarne zajednice ciljevima koje joj ispostavlja režim. Da bi očuvao lojalnost podanika režim redovno organizira rituale poput čuvenih “dva minuta mržnje”. Svima je poznata scena u kojoj se Emmanuel Goldstein pojavljuje na velikom ekranu, dok okupljena gomila izlijeva svoj bijes protiv njega.

Netko je rekao kako “masovni pokreti mogu postojati bez vjere u Boga, ali ne i u vraga”. Zato je vrag u središtu moralnog univerzuma svakog masovnog pokreta.

Ako želimo prepoznati totalitarne tendencije u nekom društvu najbolje je potražiti oko kojeg se “vraga” to društvo okuplja. I doista, kao nekad kod Orwella, tako danas imamo prilike gledati lijevoliberalnu javnost kako, ideološki nabrijana doktrinom novog “Ingsoca”, svako veče pored svojih malih ekrana skandira najteže uvrede protiv ovog univerzalnog neprijatelja.

Samo što se naš Emmanuel Goldstein sada zove – Donald J. Trump. Ako je vjerovati medijima, Trump je taj koji ovaj svijet drži na rubu propast, od ekološke katastrofe, do skorog financijskog sloma ili pak nuklearnog uništenja. Za bilo koji izazov pred kojim se danas može naći čovječanstvo, odgovor se čini jednostavnim i samorazumljivim – kriv je Trump.

Ako krenemo od ove slike, postaje jasno kako naše današnje liberalne elite na Zapadu, koje nas opetovano upozoravaju na “rast populizma”, sami prilično vjerno Orwellova upozorenja na opasnosti totalitarizma preuzeli kao hodogram svoga uspona i očuvanja vlasti.

Svi oni koji prate aktualnu predstavu oko Trumpova opoziva pred američkim kongresom vide kako njegovi tužitelji ne iznose nikakve konkretne dokaze oko navodne Trumpove suradnje s Rusima i opstrukcije pravde, već okolišaju izvlačenjima na čisto proceduralna pitanja koja se tiču samog procesa opoziva.

Stoga bi se netko mogao pitati koji je točan smisao čitave te predstave? Odgovor je da niti oni sami ne vjeruju u navode vlastite optužbe, niti im je cilj stvarno opozvati Trumpa, već očuvati svoju naraciju živom kroz stalno obnavljani totalitarni ritual koji svojoj publici nudi “dva minuta mržnje”. Ta dualistička slika stvarnosti koju nam serviraju ne temelji se na racionalnim razlozima, njezina funkcija nije uvjeriti nas da zauzmemo racionalan stav o čitavom slučaju, već da pobude emotivnu reakciju.

To je ideologija bez sadržaja, čija se bit svodi na njegovanje čiste mržnje prema “neuništivom neprijatelju”. Zbog toga bismo mogli reći da je danas jedini populizam s kojim imamo posla populizam koji nam isporučuje lijevo-liberalna elita putem vladajuće naracije o Trumpu u mas-medijima.

Današnji napadi lijevo-liberalnih populista na Trumpa simptom su moralne panike i ideološke konfuzije, a ne snage nekoga tko bi htio biti pobjednikom.

Njihova je svrha samo očuvati unutarnje jedinstvo pokreta, a ne artikulacija politike koje bi imale učinka u stvarnosti. Stoga je sva prilika da će se i ove jeseni zabiti u Trumpov zid i zadovoljiti titulom “moralnih pobjednika”, kao znakom prepoznavanja vječitih luzera, piše Borislav Ristić / Večernji list

Trump postao prvi predsjednik na američkom Hodu za život

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari