Pratite nas

Kako je Zukan Helez uzurpirao ovlasti Vrhovnog suda

Objavljeno

na

Činjenicu da je BiH pravno nesigurno područje ne treba dodatno obrazlagati. Osobito je to područje nesigurno za tamošnje Hrvate – i to zbog činjenice što Srbi imaju vlast i dominaciju u jednom, a Bošnjaci u drugom entitetu.

helezDrastičnijih  primjera pravne nesigurnosti ima napretek. Međutim, primjer  federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza, odnosno njegovi pokušaji izdizanja iznad sustava i ignoriranja pravnog poretka i institucija kakve su Ustavni ili Vrhovni sud svakako su pitanja za jednu sveobuhvatnu analizu.

O Helezovim otvorenim pokušajima sustavnog kriminaliziranja Hrvatskog vijeća obrane i njegovih pripadnika, sračunato tempiranog u kontekstu prvostupanjske presude šestorici nekadašnjih čelnika Herceg Bosne, kao i ignoriranju odluka Ustavnog suda sve je manje-više poznato. Helez je, naime, dijelu stradalničke populacije HVO-a, koja ne pristaje na njegove protuzakonite radnje, uskratio novčane naknade. Međutim, uvidom u dokumentaciju dolazi se do zaključka kako Helez ne mari previše za zakonske odredbe ni kad je u pitanju Armija BiH, odnosno bošnjačka sastavnica sadašnje združene vojske.

Razlika se ogleda jedino u činjenici što aktualni ministar otvoreno pogoduje pripadnicima Armije BiH, ne bježeći pri tome niti od krivotvorenja, uzurpiranja ovlasti drugih institucija ili jednostavno „stiskanja očiju“ pred određenim situacijama.

Slučaj Kazafera Hasičića

Sudeći prema dokumentaciji, ministar Helez je 27. ožujka 2012. osobno razgovarao sa Kazaferom Hasičićem (1964.) iz Zavidovića, stradalnikom Armije BiH, kome je Institut za medicinsko vještačenje umanjio stupanj invalidnosti sa ranijih 70% na 40%, priznajući mu status RVI.

Međutim, nakon što je saslušao Hasičića i razmotrio njegov slučaj, ministar Zukan Helez je zapovjedio svojim podređenima da cijeli slučaj vrate na početak, a Kazaferu Hasičiću nastave isplaćivati naknadu invalidnine od 70 posto.

Sve je to vidljivo iz dokumenta broj 01-14-1861/12 od 10. travnja 2012. kojim pomoćnica ministra Nermina Spahalić prenosi ministrovu zapovjed Službi za boračka pitanja u općini Zavidovići, navodeći da je „ministar odobrio da se korisniku Hasičiću i dalje nastavi isplata invalidnine po ranijem rješenju (70%), te da se privremeno obustavi postupanje po novom rješenju od 15.02. 2012.“.

Ništa ovdje ne bi bilo sporno da resorni ministar ovom odlukom nije, kršeći otvoreno zakon, po tko zna koji put ušao u sferu druge institucije.

Ministar uzurpirao ovlasti Vrhovnog suda

-U ovom slučaju, negirajući rješenje Ministarstva i nalaz Instituta za medicinsko vještačenje,  ministar djeluje protuzakonito. Ovlasti za poništavanje ovog rješenja, kao i ovlasti za davanje naredbi o isplatama protivnim ovom rješenju nema ministar Zukan Helez, nego je to u isključivoj nadležnosti Vrhovnog suda – tvrde pravni stručnjaci, ističući kako je potpuno identična situacija i sa obustavom invalidnina pripadnicima HVO-a.

Međutim, ministar je očito uzurpirao pravo koje mu ne pripada. U slučaju pripadnika Armije BiH i HVO-a ministar Zukan Helez dobro zna zbog čega krši zakone i uzurpira ovlasti drugih institucija. Nejasno je međutim zbog čega ostale institucije o tome šute, pogodujući tako još većem stupnju pravne, političke i fizičke nesigurnosti u postdaytonskoj BiH.

 

T. Matić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari