Connect with us

Iz Svijeta

Kako kava utječe na vaš organizam

Objavljeno

on

Provedene su brojne studije radi otkrivanja svojstava kave, kao i u svrhu pobijanja nekadašnjih predrasuda. Od 1970. i Prvog biofarmakološkog simpozija o kavi, održanom u Veneciji, pa do danas u to su uloženi mnogi napori. Sada razumijemo dobrobiti umjerene konzumacije tog napitka.

kava espressoOdmah treba reći da kava nije nužni sastojak naše prehrane te da – čak i ako je pijemo svaki dan – ne dovodi do ovisnosti. Kao prirodni proizvod ona nije ništa više od supstancije koja djeluje na središnji živčani sustav, čineći osobu budnijom.

Ovakav tip stimulacije dugujemo sastavu kave. Među ostalim tvarima, kava sadrži dva stimulansa – kofein (alkaloid koji je 1820. otkrio Runge) te kafetaninsku kiselinu.

Šalica kave sadrži oko 100 miligrama kofeina čiji učinak traje sat, dva. On djeluje na sve dijelove tijela: cerebralno-spinalni živčani sustav, mozak, srce, pluća, mišiće, probavni sustav, jetru i endokrine žlijezde.

 

 

Slijedi popis učinaka kave na pojedine dijelove tijela:

Cerebralno-spinalni živčani sustav
– povećava kapacitet pamćenja, sposobnost učenja, intuiciju i koncentraciju
– smanjuje umor i osjećaj depresije
– potiče mentalne sposobnosti
– omogućuje bolju percepciju osjetila
– ublažava bolove glavobolja i migrena

Mozak

– pospješuje uvjetovane reflekse
– smanjuje zastoj uvjetovanog refleksa

Srce    
– povećava tonus arterija te pospješuje koronarnu cirkulaciju

Pluća    
– pospješuje širenje bronhija i pulmonalnu ventiliranost

Mišići 
– povećava se sposobnost kontrakcije mišića
– smanjuje umor
– pospješuje koordinaciju kretanja

Probavni sustav  

– stimulira vazomotorne živce pomažući pri probavi

Jetra  

– aktivira proizvodnju žuči i kontrakciju žučnjaka

Endokrine žlijezde 

– stimulira suprarenalno izlučivanje
– stimulira rad štitnjače i metabolizma

Bubrezi  
– širi renalne arterije
– pojačava mokrenje

Espresso uvečer?

Mnogi ljudi uvečer će odbiti espresso zbog straha od nesanice. Uzrok je ovog mogućeg problema kofein i njegov sastojak 1,3,7-trimetilksantin, koji djeluju na središnji živčani sustav pospješujući budnost, sposobnost koncentracije, reflekse i raspoloženje.

Štetna količina kofeina u krvi mogla bi se dostići jedino u slučaju da se popije 10 miligrama, odnosno 100 espressa jedan za drugim. Međutim, čak i 10 miligrama može imati svoj učinak i odvratiti Morfeja od njegova redovitog noćnog posjeta.

Iako učinak varira od osobe do osobe, možete računati da metabolizam u roku od sat vremena metabolizira 20 posto kofeina. Ako je riječ o pravom arapskom espressu, koji sadrži oko 100 miligrama, potrebno je nekoliko sati da bi učinak oslabio.

Dobra šalica kave ima pozitivan učinak na probavu jer stimulira želučane sokove, potom na peristaltiku te potpomaže aktivnost gušterače.

Kava, dakle, ima pozitivan učinak popijemo li je nakon jela kako bismo izbjegli besano prevrtanje u krevetu uzrokovano prekomjernim uživanjem za stolom. U tom su slučaju antibakterijski i antikariogeni učinak te zaštita kardiovaskularnog sustava besplatni!

slobodnadalmacija

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari